LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ljiljani dominiraju u vrtovima, a mi znamo kako im produljiti cvatnju do rujna

Ljiljani vole "hladne noge i toplu glavu" pa oko njih treba posaditi pokrivače tla ili druge biljke niska rasta. Većina vrsta i kultivara sadi se u rujnu i listopadu. Madonin ljiljan sadi se u drugoj polovici kolovoza, a zlatni i sjajni ljiljan u proljeće
14. srpnja 2021. u 13:23 0 komentara 7528 prikaza
ljiljan
Foto: Thinkstock

Ljiljani su tradicionalno vrlo omiljeni, a današnji hibridni kultivari jednostavno se uzgajaju. Odlikuju se cvjetovima promjera i do 30 cm, a snažna, uspravna stabljika nosi veće skupine cvjetova. Ovisno o kultivaru, cvatu od lipnja do kolovoza ili rujna.

ljiljan | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ljiljani vole "hladne noge i toplu glavu" pa oko njih treba posaditi pokrivače tla ili druge biljke niska rasta. Većina vrsta i kultivara sadi se u rujnu i listopadu. Madonin ljiljan sadi se u drugoj polovici kolovoza, a zlatni i sjajni ljiljan u proljeće.

Lukovice se sade tako duboko da njezin vrh bude pokriven desetak centimetara debelim slojem zemlje. Samo se Madonin ljiljan pokriva s 3- 5 cm zemlje i prezimljuje bez zaštitnog pokrova. Posađene lukovice dobro se zaliju, a u hladnim područjima pokriju s 10 cm debelim slojem malča od suha lišća, slame ili grana crnogorice. Nekoliko tjedana prije sadnje poželjno je pognojiti tlo gnojivom s većim sadržajem fosfora i kalija. Ocvale cvjetove treba odmah ukloniti, a na kraju vegetacije stabljika se odreže pri zemlji i zimi pokrije malčem.

ljiljan | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Tu je i močvarni liljan, biljka porijeklom iz istočne Azije točnije Japana, Indije i Kine, gdje raste u močvarama i plitkim vodama. Poznate su dvije vrste ovog roda biljaka - Acorus gramineus i divlja vrsta Acorus calamus. Močvarni ljiljan se koristi podjednako kao vrtno cvijeće i kao sobna biljka. Iako izgleda kao da je riječ o ukrasnoj travi to u slučaju močvarnog ljiljana nije točno.

mocvarni ljiljan | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

On naime pripada porodici Araceae (u tu porodicu pripadaju i filadendron i Anturium). Uzgajate li močvarni ljiljan kao sobnu biljku tada ju držite na temperaturi oko 18 do 22°C dok zimi može biti i za 3 do 4°C niža temperatura. Ako je biljka posađena u vrt tada može izdržati vani preko zime. Ovo je vrlo otporna i jako zahvalna biljka tako da nećete imati puno brige ni problema sa njom.

travnjak košnja travnjak Trava vam se posušila i požutjela? Vjerovali ili ne - ljeti je to OK sjajna prilika Najljepši vrtni namještaj sad je na sniženju, evo hit komada za balkone i terase! mrkva KALENDAR RADOVA Evo što sve treba raditi u vrtu tijekom srpnja i što sa zalijevanjem ako idete na godišnji odmor
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.