u vrtu

Vrijeme je za obračun s korovom: Riješite se ovog neprijatelja vrta prirodnim metodama

borba protiv korova
Thinkstock
26.04.2021.
u 07:32

Kada je u pitanju travnjak na kojem dugo i predano radite, umanjite potrebu za kopanjem tla tla i nemojte vaditi maslačke i sličan korov čupanjem. Umjesto toga, upotrijebite oštar nož kao biste prerezali korjenje maslačaka i sličnog korova

Travanjsko vrijeme, s puno kiše odlično pogoduje rastu korova. Svaki vrt ga ima i bez njega se ne može. To je prva činjenica koju morate prihvatiti o korovu. Sada kada ste to usvojili, donosimo savjete uz koja se možete lakše suprotstaviti ovoj "napasti".  Ako obratite pozornost na vrijeme koje provodite u vrtu, shvatit ćete kako u stvari puno sati provedete u iskorjenjivanju. Dok na početku ovaj zadatak upiličuje zadovoljstvo, uskoro će postati samo još jedan zadatak koji se mora obaviti.

Foto: pixabay

1. Kada je korov spreman?

Svaki centimetar vrta sadrži sjeme korova, to je neupitna činjenica, no samo ono sjeme koje se nalazi u gornjem sloju tla dobiva dovoljno svjetla za sljedeću fazu svog razvoja. Kopanje zemlje i kultiviranje učinit će upravo ono što ne želite: približit će skriveno sjeme površini zemlje i tako će započeti pravi rast korova. Stoga, kopajte samo kada to morate napraviti i čim zvršite, prekrijte područje biljkama ili malčem. Kada je u pitanju travnjak na kojem dugo i predano radite, umanjite potrebu za kopanjem tla tla i nemojte vaditi maslačke i sličan korov čupanjem. Umjesto toga, upotrijebite oštar nož kao biste prerezali korjenje maslačaka i sličnog korova.

Foto: pixabay

2. Iskoristite pravu moć malča

Malčiranje je način pripreme i obrade zemlje kojim se koriste prednosti velike količine organskog materijala koje možemo prikupiti, ili u svom dvorištu ili u susjedstvu. Korištenjem ovakvog materijala možemo stvoriti bogato i zdravo tlo za svoj ​​vrt. Ova slojevita tehnika je vrlo slična 'organskom sendviču', ona sprječava rast korova dok potiče hranjivost same zemlje. Osim što održava tlo hladnim i vlažnim, malč ujedno sprječava prodor svjetlosti do sjemenki korova. Ako koristite organski malč, u njemu će se sigurno naći i cvrčci i slični kukvi koji će predano tražiti sjeme korova i za vas za ukloniti. Od velike je važnosti redovito obnavljati malč, pogotovo ako se radi o velikim komadima, jer kroz njega svjetlost lakše prolazi. Također, neka njegov sloj bude debeo oko 5 cm. Ako je deblji od kojih 7 cm, lako može tlo lišiti kisika.

Foto: pixabay

3. Odaberite pravo vrijeme

Nakon obilne kiše pripremite se na jedno popodne uklanjanja korova iz vrta. Opremite se vrtlarskim rukavicama, štitnicima ili podlogom za koljena te posudom za skupljanje korova. Korov ćete jednostavno ukloniti i običnom stolnom vilicom jer će lakše izlaziti van. korov. Ako pak želite plijeviti korov po suhom i sunčanom vremenu, koristite prikladniji alat za vađenje korova. Ako imate gredicu bilja s malčem, možete upotrijebiti i običan nož kako biste prerezali korov od korjena. Obavezno dobro prekrijte područje malčem.

4. Što s korovom?

Najkorisnije mjesto za odbačeni korov je kompostana! U tom slučaju pazite da na korovu više nema sjemena, što će biti težak zadatak jer otprilike polovica odbačenog korova upravo sadrži sjeme. Kako ćete izgubiti više vremena za odvajanje korova sa sjemenom od onog bez nego na samo vađenje nepoželjnih biljaka, jednostavno povisite temperaturu u svom kutku za pravljenje komposta. To ćete lako napraviti ako redovito miješate organsku tvar.

Foto: pixabay

5. Koje su biljke korov?

Nepoželjne biljke bi bile one koje svojim prisustvom zaustavljaju rast drugih biljaka te se iznimno brzo šire (npr pirika, slak, vilina kosa, petoprsta i sl). S takvim biljkama vrtlari teško izlaze na kraj. Rast ovih biljaka usporava rast drugih oko njih, uzimaju vlagu i izuzetno se brzo šire. Postoje dvije metode suzbijanja takvih biljaka: mehanička i tretiranje. Unutar mehaničkih metoda postoje dva pravca. Čupanje korova najbolje je raditi prije podne tako da sunce sprži iskopane nepoželjne biljke Kod prve varijante trebali bi isplanirati sadnju tako da se u potpunosti zatvori sklop s biljkama, na taj način sprečavamo rast nepoželjnih biljaka. Sličan proces se događa u šumi. Stabla svojim krošnjama zaklone rast prizemnog rašća i grmalja te se šuma samostalno čisti. Pored toga zbog opada lišća na tlu se nalazi 10-15 cm neraspadnutog ili poluraspadnutog lišća koje zadržava vlagu i sprječava rast korova. Po uzoru na šumski sustav nastalo je i malčiranje kao jedno od metoda suzbijanja rasta nepoželjnih biljaka. Kod malčiranja trebamo paziti da stavimo dovoljno debeli sloj malča (slama, sijeno, trava i sl.) da ne bi biljke mogne izbiti.

Foto: pixabay

6. Čili kao borac protiv korova

Čili je idealan borac protiv nepoželjnih biljaka. Mljeveni čili pomiješajte s dvije litre vode i zalijte bilje koje želite maknuti. Ovisno o tome s kojom nepoželjnom biljkom imamo situaciju tako možemo očekivati rezultate.  S dobivenom vodim tretiramo biljke koje želimo maknuti. Trebamo biti oprezni da tretiramo samo one biljke koje želimo maknuti. Čili djeluje inhibitorski za rast biljke te prži list što dovodi do ugibanja nepoželjne biljke. U istu nam svrhu može služiti papar, ljute papričice i sl. 

Foto: pixabay

7. Ništa bez octa

Alkoholni ocat spada u prirodne herbicide. Ulijte ga u raspršivač i tretirajte nepoželjno bilje koje će onda nakon nekoliko dana uvenuti. 

8. Uzdignte gredice

Na uzdignutim gredicama, u drvenim kutijama, korov definitivno ima manje šanse Za prosječne vrtove najdjelotvornije su metode malčiranja i plijevljenja. Na taj način svakodnevno provodimo određeni dio dana u vrtu te razvijamo odnos sa svim biljkama. Za veću organsku proizvodnju koriste se tkz. mikoherbicidi na bazi gljivica koje uništavaju nepoželjne biljke. Glavni fokus organske poljoprivrede se stavlja na planiranje te kvalitetu uzgoja i brige o biljkama. Dinamičan, razigran vrt, prepun raznih životnih oblika te praćen našom brigom i pažnjom oduprijet će se svakom izazovu.

Foto: pixabay

9. Odbijte štetnike

Mudro je u vrtu zasaditi biljke poput babinog zuba koja svojim mirisom odbija većinu štetnika Također možemo napraviti i hranilice za leptire koje će nas uveseliti svojim bojama. Kod leptira budite oprezni da ne prizovete vrste koje se hrane vašim povrćem ili cvijećem. Da bi biljke rasle potreba im je i hrana. Naberite koprive oko vašeg vrta te ju potopite u vodu. Za 48 sati dobit će te izvrsno sredstvo za prihranjivanje. Što duže stoji, to je kvalitetnije. Prihranu svakako treba razrijediti s vodom jer je koncentrirana. U koprivu možete dodati šaku-dvije pilećeg gnoja. Od toga će povrće biti zdravo, tamno zelene boje a cvjetovi raskošni i šareni. Prihranu dodajte preko korijena zalijevanja oko 10 cm od vrata korijena. Ako pada jaka kiša vrlo često se stvori pokorica na tlu. Da bi korijen dobio zraka razbijte pokoricu motikom te pustite zrak u tlo. Kod pojave štetnika koristite prirodna sredstva. Možemo i sami spremiti zaštitna sredstva od češnjaka, čilija, kadulje, koprive, mlijeka, sapuna i sl.

10. Razmak na gredici može biti presudan za uspjeh

Prilikom sađenja biljaka važno je misliti na adekvatan razmak. Što su biljke gušće posađene, veća je vlaga i temperatura te je doba podloga za razvoj gljivičnih bolesti. Biljke bi trebale imati dovoljno mjesta da „dišu“.

borba protiv korova
1/17

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije