Maslinarstvo

Vrijeme je da se masline zaštite od napada muhe

Vrijeme je da se masline zaštite od napada muhe
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/2
14.06.2013.
u 11:27

Ličinka uzrok smanjenju kakvoću ulja

Maslinina muha (Bactrocera (Dacus) oleae) najopasniji je i najčešće spominjani štetnik masline. Štete na plodovima čini prije svega ličinka maslinove muhe koja tijekom razvoja izjeda unutrašnjost ploda.
Jedno ili više jaja
Ženka maslinine muhe probija kožicu ploda i polaže jedno ili više jaja. Ljeti se jaje razvije u ličinku za tri dana, a u jesen razvoj traje otprilike deset dana. Razvijene ličinke počinju bušiti unutrašnjost ploda, hraneći se njegovim sadržajem. Tijekom razvoja mogu pojesti i do 150 mg ploda masline, što ponekad smanjuje ukupnu masu ploda i do 20%. U napadnutim plodovima smanjuje se količina šećera i polifenola, što na kraju smanjuje kakvoću ulja i mijenja mu boju. Neizravne štete od maslinove muhe očituju se u povećanom sadržaju kiselina u maslinovu ulju. Za odlaganje jaja maslinina muha traži krupne i lijepe plodove pa su često jače ugrožene stolne sorte maslina.

Obično su jače napadnuti plodovi na istočnoj strani krošnje, što treba uzeti u obzir pri zaštiti. U krupnim plodovima stolnih sorti ličinke lakše opstaju i bolje se razvijaju. Stoga nije uputno u nasade maslina koje se uzgajaju zbog ulja uvoditi sorte stolnih maslina, s obzirom na to da stolne sorte potiču jači razvoj prve generacije maslinine muhe pa se poslije poveća napad na uljnim sortama.
Tri generacije
Maslinina muha godišnje ostvari tri generacije. Prva je krajem lipnja, odnosno početkom srpnja, druga polovicom kolovoza, a treća krajem rujna. Tome treba prilagoditi i zaštitu imajući na umu da se ovisno o maslinarskoj regiji vrijeme pojave može razlikovati i više od 20 dana. Osim praćenja leta muhe pomoću žutih ljepljivih ploča, postoje i metode privlačenja muha u zamke s mirisnim ampulama koje ih privlače na parenje (feromonske zamke).
Najučestalija metoda suzbijanja maslinine muhe u svim maslinarskim zemljama još je kemijska metoda koja uključuje upotrebu nekog od insekticida. Kemijska zaštita može se provoditi tretiranjem cijele krošnje ili dijela stabla insekticidima koji prije svega djeluju na muhine ličinke kako bi se napad zaustavio.
Rogoror 40 originalni je sistemični insekticid. U suzbijanju maslinine muhe koristi se u koncentraciji od 0,1 do 0,15% (100 do 150 ml u 100 litara vode). Zbog sistemičnih svojstava zaustavlja razvoj ličinki u napadnutim plodovima i sprečava daljnja oštećenja i smanjenje kvalitete. Tretiranje cijele krošnje pokazalo se vrlo učinkovito i često je jedino rješenje za jaki napad maslinine muhe. Prska se, ovisno o intenzitetu, dva do tri puta u sezoni.
Preporuka je insekticidima dodati i okvašivač Silwet L-77 jer smanjuje površinsku napetost otopine i osigurava širenje kapljica po tretiranim površinama, poboljšava pokrovnost. Otporan je na ispiranje oborinama, osigurava bržu apsorpciju sredstva u tkivo tretiranih biljaka pa tako poboljšava učinkovitost sredstva na ciljane štetnike.

NE PROPUSTITE: Plodove agruma oštećuju muhe i lisni mineri

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije