kasno ljeto

Uzbudljivo u vrtu: Sade se salate, kupusnjače, češnjak, rotkvice, ali i trava

zelena salata
Thinkstock
27.08.2021.
u 10:36

Zimske salate poput endivije i matovilca te rotkvice i češnjak dat će svoj maksimum ako ih zasadite sad. A travnjak sad možete i saditi i dosijavati. Špinat se sije dva puta, sad za jesneku proizvodnju, te u studenom za zimsku i proljetnu berbu

Prednost kasnoljetne i ranojesenske sjetve i sadnje jest iskorištavanje površine i opskrbljivanje povrćem u zimu i/ili rano proljeće. Biljke za svoj rast zahtijevaju hranjivo i vlažnost, što ne mora direktno ovisiti o vrtlaru. Sunce će biti niže na obzoru pa vlaga iz tla neće tako brzo ispariti. Biljke je dovoljno samo zaliti nakon sjetve ili sadnje. Na ovaj se način povrtnjak priprema za iduću sezonu. Vrijeme je i za jesensku sjetvu i sadnju, a prije toga treba pripremiti gredice.

Foto: pixabay

Zimske salate poput endivije i matovilca te rotkvice i češnjak dat će svoj maksimum ako ih zasadite sad.  A travnjak sad možete i saditi i dosijavati. Špinat se sije dva puta, sad za jesneku proizvodnju, te u studenom za zimsku i proljetnu berbu. Prednost špinata je, posebno otpornijih kutivara, da se mogu sijati, a samim time i konzumirati, tijekom cijele zime. Možete ga sijati ili saditi iz presadnica. Sad možete posijati zimsku salatu, špinat, matovilac, rotkvice, a sade se lučice češnjaka i luka, zimska salata, radič i endivija. Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice.

Foto: screenshot/facebook

Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke.

Foto: Ivan Lesinger

Idealan je trenutak i za sadnju prokulica, odnosno kelja pupčara jer se temperature počinju polako spuštati. Kelj pupčar čeka upravo takvo vrijeme, dane s manje sunca i temperaturu od oko 18 stupnjeva. U takvim uvjetima prokulicama, odnosno malim glavicama koje s formiraju u pazušcima listova uzduž stabljike, treba otprilike 100 dana do trenutka berbe.

Foto: screenshot/facebook

Uspjeh uzgoja kelja ne ovisi samo o dobroj pripremi gredica nego i o poštivanju plodoreda, gnojidbi i zaštiti. U pravilu sve kupusnjače, pa tako i kelj, sadimo nakon graha, mahuna ili boba kako bi se iskoristio dušik koji je iza njih zaostao u tlu. U suprotnom, gredicu na kojoj će rasti kelj potrebno je dobro pognojiti nekim organskim gnojivima u kojem prevladava dušik, osnovni element koji je potreban za formiranje zelene lisne mase. 

Foto: pixabay

Poriluk najbolje uspijeva na suncu ili u polusjeni, u vlažnom, glinastom tlu – i ako ga sada zasadite moći ćete uživati u njemu tijekom cijele jeseni. Ključan element uspješnog uzgoja je i gnojidba, najbolje stajskim gnojivom. Presadnice sadite 15 do 20 cm duboko u zemlju, a kad zagrnete zemlju, dobro zalijte biljke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije