retro vrt

Ovaj zaboravljeni cvijet naše bake su obožavale, ako želite biti drukčiji zasadite ga i vi

lijepa kata
Thinkstock
26.08.2021.
u 09:20

Boja cvijeta može biti ružičasta, crvena, ljubičasta ili bijela. Najbolje ih je saditi u kvalitetno vrtno tlo, vole umjereno vlažnu zemlju, sunčano mjesto, zaklonjeno od vjetra

Nekada su lijepe Kate bile neizostavni dio u cvjetnjaku i/ili povrtnjaku, ali zvjedan (kako se još zove ovej cvijet) kao da je nestao iz vrtova i s balkona. Kako je riječ o cvjetnici koja je jednostavna za uzgoj, a i iznimno otporna jer cvate sve do kasne jeseni, odlilčan je izbor za vrt ili kao balkonski ukras.

Foto: pixabay

Zvjezadn je jednogodišnja cvjetnica i potječe iz Kine. Cvate od kolovoza pa sve do prvih mrzova. Postoje različite vrste koje se razlikuju po visini te obliku cvijeta pa ih prepoznajemo kao jednostavne, dugmaste, loptaste...

Boja cvijeta može biti ružičasta, crvena, ljubičasta ili bijela. Najbolje ih je saditi u kvalitetno vrtno tlo, vole umjereno vlažnu zemlju, sunčano mjesto, zaklonjeno od vjetra. Siju se izravno na gradicu ili lončanicu tijekom travnja i svibnja, a često se i osjemene pa na proljeće niknu mlade biljčice koje je potrebno rasaditi.

Napomena: Mlade biljke potrebno je malčirati kako bi im se osiguralo dovoljno vlage tijekom vrućih dana, a uz to visokim vrstama potrebno je staviti potporanj kako bi rasle uspravno.

Primjena: Sadimo ih u vrtovima, odlično izgledaju na balkonu ili terasi.

lijepa kata
1/25

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije