Zeleni balkon

Uz ove biljke nema zime - odlično podnose niske temperature

Shutterstock
09.12.2017.
u 07:35

Neke vrste cvijeća otporne su na mraz i ne moraju se unositi ni kad temperatura padne ispod nule

Većina balkona, odnosno tegli, tijekom hladnijih zimskih mjeseci zjapi prazna, no, to ne treba biti tako. Naime, i u hladnom razdoblju godine postoji mogućnost uzgoja zelenila na balkonima, odnosno na otvorenom. Neke vrste cvijeća čak su otporne na mraz te se ne moraju unositi u kuću ni kad živa na termometru padne ispod ništice.

Foto: screenshot/facebook

Bilo da je riječ o penjačicama, grmovima ili cvjetnicama, zimi se balkonsko bilje ne smije saditi u malim loncima za cvijeće, kako bi se spriječilo zamrzavanje zemlje i korijenja. Biljke postojane na mraz rastu veoma sporo te se mogu saditi gusto jedna do druge. Ako je mraz prejak, biljke ipak treba zaštititi od hladnoće ili pokrivanjem zaštitnim folijama ili platnenim zrakopropusnim vrećama. Kako se voda ne bi zadržavala u teglama i zamrzavala, mora se omogućiti drenaža. Te mjere omogućuju prezimljavanje zimzeleni i cvjetajućeg bilja na balkonu.

Foto: screenshot/facebook

Robusne i otporne na zimu zimzelene su vrste drveća – smreka, čempres i borovica. Zimzeleno drveće ima prednost što raste dugo, lagano je za održavanje te se ubraja u dugovječno raslinje. U vrijeme adventa i Božića naročito dolaze do izražaja kada se kite i dekoriraju sitnim žaruljama.

Ostale su zelene zimske biljke i bršljan, različite vrste trava i skrivenosjemenice-primulacee. Osim ovih zelenih biljaka postoje i cvjetnice postojane na mraz, koje u zimskom razdoblju privlače poglede svojim izgledom na balkonima. Omiljeni su grmovi božikovine sa svojim crvenim bobicama. I zimzeleni grmovi iz roda grmovi iz roda pernecija također imaju raznobojne bobice i sjajne zelene listove.
U najpoznatije zimske cvjetnice ubraja se i snježni vrijesak koji cvate u najrazličitijim tonovima boja upravo u zimskim mjesecima. Nema šarenog cvijeća, ali zato raskošno obojenu krošnju nosi neka vrsta grmolikog vretena. Ova vrsta cvijeća često se sadi na grobljima, a posađena na balkonima u dugačkim kutijama za cvijeće osigurava dekorativnu sliku u tmurnim danima.

Sve spomenute biljke, kao i brojne druge možete potražiti u MBM centru Lučko, gdje će vam stručno osoblje dati i korisne savjete. I ne zaboravite, krajem zime počinju cvjetati prve lukovice. Visibabe, šafrani i jaglaci signaliziraju kraj hladne zime. Ako se lukovice zasade u zemlju u jesen, proklijat će od kraja veljače te će balkonu dati prvu proljetnu dekoraciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije