Vrtna vodena oaza

Napravite jezero u vrtu za samo jedan dan!

vrtno jezero
Foto: Thinkstock
1/4
24.04.2017.
u 07:15

Vrtno jezerce, osim što će biti estetski atraktivno, privući će i brojne organizme koji su važni za održavanje prirodne ravnoteže i bioraznolikosti

Imati jezerce u vrtu znači obogatiti okoliš prizorom i zvukom životinja koje će se oko njega skupljati te prelijepim mirisom i ljepotom zasađenih biljaka. Prvi posao ka tome je nalaženje dobre lokacije.

Stručnjaci sugeriraju da odaberete onu koja je samo u prijepodnevnim satima obasjana izravnom sunčevom svjetlošću. Poslijepodnevni hlad spriječit će pretjerano zagrijavanje vode i bujanje algi. Ako u svom jezercu želite držati ribice, nije dobro mjesto ispod stabala ili u njihovoj blizini jer otpalo lišće uzima kisik iz vode. Istodobno, blizina drveća znači i problem s korijenom i njegovim žilama.

Oblik jezerca individualna je odluka, a pri iskopu posebno je važno raditi kaskade – tako da jezero ima različite dubine.

Foto: pixabay

Lokacija i oblik

Onaj najdublji dio ne bi trebao biti plići od 1 metra. Iskopanu jamu treba očistiti od eventualnog korijenja i drugih nepotrebnih predmeta i sve zasuti pijeskom. Dobro će doći i podloga od jutenih vreća jer se tako tlo dodatno izolira. Na tako pripremljenu podlogu stavlja se nepropusna folija (geotekstil) koja mora biti u jednom komadu. Foliju učvrstite kamenjem ili starim ciglama. Ako se na dijelu folije stvaraju nabori, nije bitno.

– Folija mora biti veća u odnosu na jezero. Dobro je znati kako je jednostavnije postaviti foliju za sunčanih i toplih dana jer bolje prianja za tlo – naglašava Vladimir Modrić, voditelj BauWellt centra Varaždin.

– Najljepši dio posla je stavljanje zemlje i kamenja te sadnja biljaka. Dobro je pomiješati vrtnu zemlju s malo kvalitetnog supstrata za cvijeće – ističe Bernard Kuzmić, vlasnik jednog od najljepših vrtnih jezeraca u Istri, naglašavajući kako se korijen biljke može zamotati jutom kako se zemlja ne bi rasula po vodi ili biljke treba saditi u lončanice. Valja se raspitati i o biljkama koje se sade jer neke vole više vode, a neke pak treba saditi uz rub jezera.

Foto: pixabay

Odstajala voda i kišnica

Za jezersku vodu najbolji je odabir kišnica.

– Nakon što ste zasadili biljke i napunili jezerce, treba nekoliko dana da se jezero slegne. Nakon toga, ovisno o tome kako želite oblikovati obalu, foliju valja skratiti. Kao prijelaz između jezera i kopna i za prekrivanje ispupčenih rubova dobrim su se pokazali obluci/prirodan kamen – ističe Vladimir Modrić. Na tržištu se mogu naći gotova vrtna jezerca. Za njih je posebno važno da iskop za bazen napravite prema pravilima izvođača.

– Ako u svom vrtnom jezeru planirate držati ribe, preporučujemo ugradnju sustava za filtriranje s pumpom i UVC pročišćivača. Sustav za filtriranje uklanja prljavštinu i alge te poboljšava kvalitetu vode – dodaje Vladimir Modrić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije