LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ako imate vrt ili balkon koji je stalno na suncu idealna biljka za vas je gazanija

Osim u posudama i žardinijerama gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura noću ne pada ispod 10°C
17. svibnja 2021. u 07:00 0 komentara 38276 prikaza
gazanija
Foto: Flora magazin

Biljka koju ćete uočiti zbog njezinih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu. A ako se pak uspije sačuvati, sljedeće godine njezine stabljike dobit će još jedan red latica. Osim u posudama i žardinijerama gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura noću ne pada ispod 10°C. Nemojte ih zalijevati ako je površina zemlje vlažna jer će korijen strunuti. Prihranjujte ih svaka dva tjedna i redovito čistite od ocvalih cvjetova.

gazanija | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Gazanija je cvatuća biljka podrijetlom iz južne Afrike. U domovini se uzgaja kao trajnica, dok se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka zbog neotpornosti na hladnoću i niske temperature. Spada u porodicu glavočika, Compositae. Raste u obliku grmića. Listovi podsjećaju na listove maslačka i zelene su boje.

Gazanija cvate od lipnja do listopada, a cvjetovi bijele, žute, žutonarančaste, ružičaste i crvene boje otvoreni su samo za lijepa i sunčana vremena. Redovitim uklanjanjem uvelih cvjetova pospješuje se ponovna cvatnja. Gazanija uspijeva svagdje na punom suncu, na kvalitetnom, suhom, propusnom tlu i na mjestu zaklonjenom od jaka vjetra.

jesenske cvjetnice | Autor : pixabay Foto: pixabay

Niže vrste sade se u kamenjare i na suhozide. Sadi se na rubove gredica s visokim trajnicama. Razmak sadnje između biljaka je od 15 do 20 cm. Vrlo lijepo izgleda u kombinaciji sa šarenim ljetnim cvijećem ili kao pokrivač tla. Sadi se u cvjetne sandučiće kao ljetni cvatući ukras na prozorima, balkonima i terasama.

gazanija
1 / 10
Za postizanje morskog ugođaja dodajte egzotične biljke i plave detalje

Primjena: za rubove gredica, za kamenjare, na gredici u kombinaciji s ostalim ljetnim cvijećem, za sadnju u cvjetne sandučiće, kao pokrivač tla. 

Napomena: uzgoj gazanije iz sjemena dosta je kompliciran pa je najbolje u vrtnom centru kupiti uzgojenu presadnicu i krajem svibnja zasaditi ju na željeno mjesto u vrtu.

vrt radovi u vrtu Terasasti vrtovi nude brojne prednosti ako ste spremni zasukati rukave travnjak košnja nezahtjevna biljka Ne uspjevate uzgojiti travnjak? Probajte s mondo travom, sjajna je stvar! majcina dusica biljna ljekarna Majčina dušica - ljekovita biljka koja ne sadrži niti jedan štetan sastojak, a sjajan je ukras u vrtu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.