za sjevernu stranu

Ova biljka predivnih cvjetova uspjeva i u najdebljem hladu, jedino što joj smeta je vjetar!

vodenika
Flora magazin
13.07.2023.
u 07:00

Ako imate balkon, terasu ili vrt okrenute na istočnu ili sjevernu stranu odličan izbor je vodenika koja oduševljava svojim cvjetovima, ali i zanimljivim listovima. Baš sjajan prirodni ukras!

Svojim cvjetovima i listovima vodenika je divan ukras na svakom balkonu, a sade li se u vrtu bit će odličan cvjetni prekrivač, posebice na mjestima na kojima ne uspjeva travnjak. Riječ je o rodu koji je zastupljen s više od šestotinjak vrsta iz raznih tropskih krajeva svijeta.

Foto: Flora magazin

Većina vrsta su ili jednogodišnje biljke ili kratkoživuće trajnice. Imaju obično svijetlo do tamnozelene listove jajolika oblika koji su sitno nazubljeni. Najpoznatija je vrsta u uzgoju Impatiens walleriana s mnogobrojnim sortama koje se razlikuju bojom cvjetova i listova.

Foto: pixabay

Impatiens balsamina vrsta je koja potječe iz Azije (Indija, Malajski poluotok, Kina). Sadnja na predviđeno mjesto krajem svibnja ili početkom lipnja kada prestaje opasnost od mraza.

Primjena: biljke pogodne za balkone, prozore na sjevernoj i istočnoj strani; neke se sorte mogu saditi i na sjenovite ili osunčane položaje u skupine gdje čine tepihe ispod grmova ili stabala ili u posudama (kao Impatiens walleriana).

vodenika
1/12

Napomena: nekada pretežito uzgajane kao sobne biljke, vodenike se danas često uzgajaju za prozorske sandučiće, posude, gredice i terase. Ovim biljkama treba pružiti zaštitu od jakih vjetrova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije