LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Bršljan - ukrasna biljka koja je i lijek za brojne bolesti

Ljeti bršljan traži dosta vode i redovitu prihranu. Voli zemlju s dosta treseta. Vriježe bršljana mogu se prikratiti, a odrezani dijelovi, dugački 10 cm, brzo će se zakorijeniti u lončanici s mješavinom treseta i pijeska
16. kolovoza 2020. u 07:00 0 komentara 12661 prikaza
bršljan
Foto: Thinkstock

Riječ je o popularnoj penjačici koja često raste uz zidove kuća i ograde. Ako je zasađena u lončanici i držimo je u domu, ne podnosi topli suhi zrak. Najbolje se osjeća ako je tijekom dana u toploj, a noću u hladnoj prostoriji. Treba dosta svjetla, ali ne podnosi jako sunce. Zelenolisne sorte u životnim su skromnije od šarenolisnih.

Ljeti bršljan traži dosta vode i redovitu prihranu. Voli zemlju s dosta treseta. Vriježe bršljana mogu se prikratiti, a odrezani dijelovi, dugački 10 cm, brzo će se zakorijeniti u lončanici s mješavinom treseta i pijeska. Lišće bršljana treba prskati ili prati. Često ga napadaju lisne i štitaste uši.  Od 16. stoljeća posvećuje se sve veća pozornost bršljanu kao lijeku protiv upala dišnog sustava. U 19. stoljeću jedan liječnik je primijetio da djeca u nekim dijelovima južne Francuske manje pate od kašlja jer piju mlijeko iz malih posudica izrađenih od dijelova bršljanova drveta.

bršljan
1 / 12
Ljetno druženje maho se vrti oko stola. Poslužite svoje specijalitete na efektan način. Imat ćete odlične fotke za društvene mreže i brojne pohvale gostiju

Bršljan sadrži djelotvorne tvari, saponine, koji se izdvajaju iz listova, a svoje ime zahvaljuju činjenici da stvaraju pjenu kad se otope u vodi. Nakon brojnih kliničkih ispitivanja, čiji su rezultati pokazali i dokazali djelotvornost bršljana odnosno njegova aktivnog sastojka alfa-hederina u liječenju kašlja, opisan je i njegov mehanizam djelovanja u stanici.

Primjena:  Bršljan se koristi  kao lijek za mnoge bolesti.  Ljekovit je, ali oprez - bršljan  je i otrovna biljka.

Napomena: Odlično izgleda u lončanici koja je obješena na zid. Ako želimo da raste uspravno, sobni bršljan treba učvrstiti uz potporanj.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.