idealan trenutak

Recite zauvijek zbogom mahovini, riješite se krtičnjaka na prirodan način

trava travnjak
Thinkstock
24.03.2021.
u 07:00

Kemijske tvari ne smiju se koristiti na drvenim podovima jer je drvo osjetljivo i može doći do trajnih oštećenja. U takvim slučajevima bolje je koristiti stare i isprobane kućne pripravke

Mahovina i lišajevi na terasama, balkonu ili na vrtnim stazama nakon zime nisu rijetka pojava, a osim što izgleda ružno i vrlo je opasno, naime, na takvim površinama lako se oskliznuti. Zato ih se treba riješiti sad, s dolaskom toplijih i sunčanihin dana. Nekoliko je učinkovitih načina za obračun s ovim problemima - kemijskim sredstvima, struganjem, pomoću visokotlačnog uređaja za čišćenje dvorišta  vodom. Ako je iako moguće izbjegnite kemijska sredstva!

Foto: pixabay

Kemijske tvari ne smiju se koristiti na drvenim podovima jer je drvo osjetljivo i može doći do trajnih oštećenja. U takvim slučajevima bolje je koristiti stare i isprobane kućne pripravke. Primjerice, ako je drveni pod netretiran, eventualna manja oštećenja mogu se ispraviti ako na to mjesto nakapamo vruće vode. Drvo će na tom mjestu nabubriti i oštećenje se izravnati.

Foto: pixabay

Nakon čišćenja drvo nauljite. Brtvljenje nije dobra ideja jer drvo mora disati. Ako ne želite travu ili drugi korov oko kamenih ploča, jedan od učinkovitih načina je redovito pljevljenje ili spaljivanje. Postupak spaljivanja korova vjerojatno ćete morati nekoliko puta ponoviti. Lišajevi se s vrtnog namještaja mogu ukloniti limunskim sokom ili octom.

trava travnjak
1/10

Namještaj od mekanog crnogoričnog drveta očekajte grubljom četkom.

Pri obnovi balkonske ograde prvo treba skinuti hrđu žičanom četkom. Stari domaći pripravak za uklanjanje hrđe vruća je voda pomiješana s limunovim sokom. Međutim, to baš i nije trajno rješenje. Na zahrđala područja, za uspješnu i dugotrajnu borbu protiv hrđe, prvo nanesite primarni premaz protiv hrđanja, a zatim ogradu premažite bojom u dva sloja.

Foto: pixabay

U travnjaku se riješite krtičnjaka i ostataka korijena grma ili stabla koje se osušilo. Ako uzgajate gorljivo travnjak, krtičnjak nikako ne želite usred svoje travnate livade. Na tržištu postoje brojna prirodna i ekološka sredstva koja će vam pomoći da otjerate krticu iz vrta. Osim posebnih preparata postoje mnogi prirodni recepti poput ricinusova ulja. Pomiješajte tri žlice ulja sa 1 litrom vode i njome zalijte krtičnjak. Miris ulja odbit će krtice, kao i boca koju ćete staviti u krtičnjak.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Ukopajte vrh prazne boce (ne stavljajte čep!) u otvor rova, a zvukovi iz okoliša i zvukovi vjetra koji će prolaziti kroz bocu otjerat će krtice s toga mjesta. Možda će njezin odlazak potrajati, ali rezultati ne bi trebali izostati. Možete zaštititi vrt i metalnom ili debljom plastičnom mrežom. Ako želite da vam dulje traje, nabavite metalnu mrežu. Krtice su zaštićena vrsta, nikako ih nemojte ubijati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije