makeover

8 sjajnih ideja za uređenje vrta ili balkona uz minimalne troškove

vrt
Thinkstock
21.03.2021.
u 07:00

Novi vrt može biti zahtjevan projekt, s toliko različitih područja o kojima treba razmišljati, od travnjaka i biljaka do popločanih - svi se ti pojedinačni elementi zaista mogu cijenama popesti u nebo. Zato je dobro imati plan i prioritete, evo malog šalabahtera

Tražite li načine za uređnje vrta i/ili balkona uz minimalna ulaganja? Imamo ih čak osam. Novi vrt može biti zahtjevan projekt, s toliko različitih područja o kojima treba razmišljati, od travnjaka i biljaka do popločanih - svi se ti pojedinačni elementi zaista mogu cijenama popesti u nebo. Zato je dobro imati plan i prioritete, evo malog šalabahtera.

Foto: pixabay

Pažljivo istražite biljke

Razmišljajte dugoročno. Kako će stvari koje kupujete izgledati za nekoliko godina? Prečesto ljudi kupuju predmete na sniženju koji im uopće ne trebaju samo jer su jeftini ili se cjenkaju s biljkama misleći da štede novac, a zatim se osjećaju frustrirano kad takve biljke uvenu, a trošak se podupla. Birajte biljke puno pažljivije, istražujući svaku od njih kako biste provjerili odgovaraju li uvjetima vašeg vrta. Grm ili trajnica koja voli tlo i klimu vašeg vrta, a ne zatijeva puno mjesta, trajat će godinama, ako ne i desetljećima.

Foto: pixabay

Uzgajajte svoje

Za one koji stvarno žele uštedjeti najbolji način je vlastiti uzgoj. Koordinirajte se s prijateljima da učine isto, umjesto da kupujete nove biljke međusobno ih razmjenjujte.

Umjesto popločavanja upotrijebite šljunak

Ako su vrtne staze dio vaše vizije, postoje načini za uštedu. Da biste uštedjeli novac za popločavanje, koristite ploče s prekidima. Za popunjavanje preostalih površina upotrijebite šljuna. 

Foto: pixabay

Dvaput razmislite o uređenju krajolika

Ako imate jasnu viziju, većinu tog posla možete napraviti sami. U vrtnim centrima i centima s građevinskim materijalima možete pronaći alate i materijale potrebne za uređenje vrta. Brojne knjige i video-tutoriali pomoći će vam, jedino što trebate jest biti spremni zasukati rukave i malo se pomučiti.

Foto: screenshot/facebook

Reciklirajte materijale

Osvrnite se oko sebe, možda već imate materijale oko kuće i vrta koje možete koristiti za ovaj makeover. Razmislite i o kunji rabljenih predmeta kako biste smanjili troškove. Ponovno upotrijebite postojeće materijale, mogli bi vas iznenaditi.

Pričekajte s kupnjom roštilja...do jeseni

Ako se možete oduprijeti kupnji novog roštilja pričekajte do jeseni. Naime, statistike pokazuju da je listopad najbolje vrijeme za kupnju roštilja jer se trgovci riješavaju starih modela.

Foto: screenshot/facebook

Koristite boju

Bez obzira radi li se o šupi ili vrtnim stolcima, ponekad starom namještaju treba samo svjež premaz boje kako bi mu se dao novi život. Stari vrtni namještaj često se baca, ali se lako može obnoviti dobrim brušenjem i bojanjem. Vanjske boje sada dolaze u širokoj paleti. Ovo ne samo da štedi novac, već je i održivije. Vanjski namještaj izložen je raznim vremenskim prilikama pa je prilikom obnove važno odabrati odgovarajuću boju za dugovječnost i smanjiti buduće troškove.

Foto: pixabay

Kupi jednom i kupi dobro

Kvalitetan namještaj izrađen od metala ili drveta trajat će dugi niz godina ako je zaštićen u zimskim mjesecima. Birajte kvalitetnije komade u startu, trajat će vam godinama.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije