održavanje cvijeća svježim

Ovaj viralni hack na Instagramu pokazuje kako se hortenzija vraća u život za manje od sat vremena

hortenzije
Thinkstock
06.03.2024.
u 14:32

Istina je da uništavanje stabljike hortenzije oživljava cvijet koji vene. Ali to ne znači da je to najbolji način da se brinete za njih

Bliži se proljeće, i uzbudljiva sezona hortenzija. S ovim raskošnim cvjetovima dolaze influenceri koji dijele korisne trikove kako ih održati što je dulje moguće, a nedavni trik koji je postao viralan naizgled može oživjeti buket hortenzija. “Donosim vam još jedan hack o održavanju hortenzija”, napisao je cvjetni dizajner John Mark Sharpe na Instagramu. I dobio preko pola milijuna lajkova. “Vidio sam toliko različitih trikova koji spriječavaju hortenzije da ne uvenu. Ovaj je upalio!”

Foto: Flora magazin

Sharpe je započeo punjenjem vaze vrućom vodom. Zatim je hortenziju koja je venula ponovno zarezao i smrskao stabljiku nečim što je izgledalo kao gumeni čekić. Ovo je otvorilo stabljiku uz dno cvijeta. Zatim je stavio cvijet u toplu vodu, prikazujući time-lapse video u trajanju od oko 45 minuta. Rezultati pokazuju gotovo trenutno oživljavanje.

 

Prema članku iz magazina Piedmont Master Gardners, većina cvjećara stavlja cvijeće u vodu temperature između 100 i 110 stupnjeva, ali nakon toga cvijeće premještaju na hladno mjesto. "Ideja iza ovog procesa je da tople stabljike mogu upiti puno vode, dok hladan zrak na vrhu održava cvjetove svježima", stoji u članku. Sharpe je u komentarima rekao da vodu mijenja svaki drugi dan, a njegova vaza s hortenzijama traje već dva tjedna.

Foto: pixabay

Istina je da uništavanje stabljike hortenzije oživljava cvijet koji vene. Ali to ne znači da je to najbolji način da se brinete za njih. Prema studiji Botaničkog vrta u Chicagu, rezano cvijeće će svakako početi venuti nakon tjedan dana. "Trganje stabljike staromodan je način otvaranja kapilara kako bi se povećalo upijanje vode", rekao je hortikulturist botaničkog vrta u Chicagu Jason Toth.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije