Platforma

Najljepše mjesto za promatranje biljaka koje možete zamisliti

Foto: Bosnic+Dorotic
1/14
16.05.2022.
u 13:00

Platformom se omogućava siguran pristup i promatranje cretnog bilja bez ugrožavanja staništa, jer je po istom strogo zabranjeno hodanje

Ako volite biljke i boravak u prirodi, mjesto koje svakako morate posjetiti je Platforma za promatranje biljaka koja se nalazi u sklopu Botaničkog posebnog rezervata Dubravica na kojem se nalazi vrijedno stanište cretnih biljaka. Cretovi su posebna vodena staništa u kojima raste specifična vegetacija cretnih biljaka. Područje creta kod Dubravice nalazi se u šumi Dubrava ispod Lugarskog brega na lijevom obronku potoka Dubrava te je s okolnom šumom stavljeno pod posebnu zaštitu 1966. godine.

Foto: Bosnic+Dorotic

Cretovi u Hrvatskoj su vrlo rijetki i malih površina, a uvjetovani su osobitim stanišnim prilikama kao što su niske temperature i velika količina vlage. Biljna tvar u cretu se vrlo slabo razgrađuje zbog niže temperature, a tlo i biljke stalno su zasićeni vodom koja je često kisele reakcije, dok istodobno nedostaje kisika. Da bi preživjele u ovakvim uvjetima, cretne biljke su evolucijom razvile posebne prilagodbe. Vegetaciju creta izgrađuje biljna zajednica šiljkice, a jedno je od posljednjih nalazišta okruglolisne rosike (Drosera rotundifolia) u Hrvatskoj.

Foto: Bosnic+Dorotic

Okruglolisna rosika je višegodišnja zeljasta biljka mesožderka. Kako iz tla biljka ne može dobiti sve potrebne hranjive tvari, rosika ostatak nadoknađuje hvatanjem sitnih kukaca. Veličine je dvadesetak centimetara kada biljka cvate, od lipnja do kolovoza. Cvat je je jednostrani, cvjetovi su sitni i bijeli. Ime joj potječe od sitnih prozirnih kapljica što ih biljka izlučuje na listovima, a podsjećaju na rosu (latinsko ime Drosera potječe od grčke riječi drosos – rosa). Peteljka je lista izdužena, dok je plojka okrugla i obrasla žljezdastim pipcima koji izlučuju ljepljivu i mirisnu tekućinu uz pomoć koje mami kukce. Kada neki kukac sleti na list, list se uvija kako bi ga uhvatio što većim brojem tentakula. U središtu lista smještene su probavne žlijezde koje izlučuju enzime za razgradnju plijena. Biljka zatim usiše sva meka tkiva, a na listu ostane osušen hitinski oklop.

Foto: Bosnic+Dorotic

Okruglolisna rosika kao endemska biljka nalazi se na grbu Općine Dubravica. Grb Dubravice u srebrnom polju ima zelenu rosiku s dvije bodljikave hvataljke, dva srebrna cvijeta i dva pupoljka. Biljka se vodi kao kritično ugrožena vrsta, prijeti joj izumiranje zbog nestanka cretnih staništa te je strogo zaštićena vrsta. također ima ljekovita svojstva, nema miris i gorkog je okusa. Liječi bolesti dišnog sustava.

Foto: Bosnic+Dorotic

Platforme su nužne za označavanje i zaštitu prirodnih staništa i očuvanje endemske vegetacije u Hrvatskoj. Platformom se omogućava siguran pristup i promatranje cretnog bilja bez ugrožavanja staništa, jer je po istom strogo zabranjeno hodanje.

Foto: Bosnic+Dorotic

Pristup projektu karakterizira diskretno oblikovanje i upotreba prirodnog drvenog materijala koji  ima poveznicu s lokacijom u prirodi i tradicionalnom gradnjom. Karakterizira  je upotreba crnog paljenog drveta – japanskom metodom Shou sugi ban čime se osigurava trajnost i otpornost drvene građe. Nova platforma djelomično je natkrivena pa je osigurana i zaštita od sunca i atmosferilija za posjetitelje. Pažljivim pozicioniranjem platforme nije narušena postojeća vegetacija. U kombinaciji s crnim drvetom korištene su zrcalne metalne trake na stražnjoj strani nadstrešnice koje imaju funkciju reflektiranja prirodnog okoliša. Na taj način se konstrukcija dematerijalizira, a građevinski elementi se mimikrijom bolje uklapaju u okoliš. Ovaj projekt potpisuje arhitektonski studio NOP, točnije arhitekt Ivan Galić, a izvedbu je odradila Stolarija Fabijanec.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije