Neželjeni sustanari

Muče vaš šišmiši na tavanu? Evo što trebate učiniti!

Muče vaš šišmiši na tavanu? Evo što trebate učiniti!
Filip Brala/PIXSELL
11.08.2013.
u 20:16

Kako postupati u slučaju kad šišmiši postanu vaši sustanari?

Šišmiši vole tavane, rado se zavlače u kutije od roleta, obitavaju ispod crijepova, u pukotinama fasada, a upravo s takvim problemom javila se i naša čitateljica, tražeći savjet kako da ih se riješi. U njezinoj kući šišmiši žive na letvama ispod crijepova. S obzirom da su šišimiši zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode RH zna da ih se ne smije loviti, ubijati, uznemiravati ili ozlijeđivati. Dapače, ako se primijeti da je životinja ozlijeđena, potrebno je nazvati sklonište za nezbrinute životinje, odjel za divlje životinje i zatražiti njihovu pomoć. No, moramo li baš s njima dijeliti svoj dom?

Potrebna je fotodokumentacija

- U Hrvatskoj je zabilježeno 35 vrsta šišmiša i sve se hrane kukcima i paucima te imaju nezamjenjivu ulogu u ekosustavima umjerenog pojasa. Jedini su sisavci koji aktivno lete te kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca i bez njih naša šumska staništa bila bi u izuzetno lošem stanju - kaže Daniela Hamidović, viša stručna savjetnica za kralježnjake pri Državnom zavodu za zaštitu prirode, dodajući kako brojnost vrsta šišmiša na nekom području ukazuje na zdravlje okoliša te su šišmiši i odlični indikatori stanja okoliša. Stoga, najbolje je da ukoliko imate šišmiše u prostoru u kojem stalno ili povremeno živite kontaktirajte Državni zavod za zaštitu prirode (www.dzzp.hr; ili info@dzzp.hr) kako bi dobili stručni savjet i odlučili hoćete li, zbog njihove koristi, zadržati šišmiše, ili zatražiti preporuke, kada i kako je najbolje zatvoriti prostore u kojima obitavaju i tako im zapriječiti dolazak. No, ne činite ništa na svoju ruku!

Svaki slučaj je drukčiji

- Nema univerzalnog savjeta i svaka se prijava rješava brzo, ali na specifičan način, jer svaki je slučaj zaseban. Od pomoći su fotografije prostora, a po potrebi se izlazi i na teren da bi se utvrdilo činjenično stanje. Za svako postupanje sa šišmišima potrebno je ishoditi dopuštenje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode. U tom zahtjevu potrebno je navesti gdje šišmiši obitavaju, u kojem razdoblju godine te priložiti foto dokumentaciju. Informacije se mogu naći i na www.zastita-prirode.hr/Institucije/Uprava-za-zastitu-prirode. Na temelju stručnog mišljenja Državnog zavoda za zaštitu prirode Ministarstvo daje rješenje s uvjetima pod kojima se objekt preinačuje kako bi se zapriječio dolazak šišmiša - naglašava Daniela Hamidović.

NE PROPUSTITE: Zašto je za adaptaciju važno angažirati stručnjaka?!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije