Naslovnica Zeleni trendovi Zlata vrijedan

Međimursko meso 'z tiblice

08. rujna 2016. u 12:29 837 prikaza
Međimursko meso 'z tiblice
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/2

Ovih dana Udruga za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda, koja je ujedno i nositelj projekta, dobila je od Ministarstva poljoprivrede rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva Međimurskog mesa ‘z tiblice – zaštićena oznaka geografskog podrijetla. Jasmina Bilošević dipl.ing. iz čakovečke mesne industrije Vajda d.d. koja je ujedno i predsjednica Udruge približila nam je samu vrijednost i način proizvodnje ovog autohtonog proizvoda.

„Međimursko meso 'z tiblice tradicionalno je jelo koje se proizvodi na području Međimurske županije i dio je kulturne baštine i posebnosti kulinarskog umijeća međimurskog kraja. Receptura se prenosila iz generacije u generaciju, a način proizvodnje se razlikuje ovisno o mjestu iz kojeg potječe receptura. Način pripreme „Međimurskog mesa 'z tiblice“, a koji se kroz povijest pokazao vrlo učinkovitim, posebice u očuvanju kvalitete proizvoda kroz duži vremenski period, zadržao se i do danas.

„Međimursko meso 'z tiblice“ je proizvod sastavljen od dva sastojka; „slaníne“ (leđna slanina) i zrelog dimljenog i termički obrađenog svinjskog mesa. Slaganjem soljenog, dimljenog i termički obrađenog mesa u „slaníne“, a potom zajedničkim zrenjem u trajanju od najmanje 45 dana dobiva se „Međimursko meso 'z tiblice“.

Zbog specifičnih mikroklimatskih uvjeta sa hladnim zimama i vrućim ljetima te visokom relativnom vlagom zraka tijekom čitave godine, te izostankom značajnijih zračnih strujanja koji su onemogućili čuvanje mesa sušenjem, lokalno stanovništvo se dosjetilo drugačijem načinu pripreme i čuvanja mesa konzervirajući ga u slaníne. Tako se „Međimursko meso 'z tiblice“ priprema na specifičan način, slažući u posudu „tiblicu“, na dno red „slaníne“ pa red svinjskog mesa i tako sve do vrha posude koji završava s redom „slaníne“. Pri tome je potrebno paziti da se istisne sav zrak iz posude kako ne bi došlo do kvarenja mesa. Tako pripremljen proizvod čuvao se mjesecima, a domaćice su uvijek imale spremne gotov obrok kad netko dođe u goste ili za neke važnije događaje.

Čakovečka mesna industrija Vajda d.d., koja bilježi više od 100 godina uspješnog djelovanja, a danas posluje kao dioničko društvo u većinskom vlasništvu grupacije Pivac – Mesne industrije Braća Pivac d.o.o., najveći je proizvođač Međimurskog mesa'z tiblice i od srca Vam preporuča da se pridružite velikoj grupi ljubitelja ove tradicionalne i autohtone međimurske delicije.

Vođeni idejom zaštite tradicionalnih međimurskih proizvoda uskoro očekujemo finaliziranje proizvođačke specifikacije kao i proces zaštite proizvoda Međimurske slanine, još jednog autohtonog proizvoda koji će zasigurno, kao i Međimursko meso 'z tiblice, pronaći svoj put do širokog kruga gurmana u Republici Hrvatskoj i šire. 

Elipso