Božićna zvijezda

Iz Meksika na božićni stol

božićna zvijezda
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
1/3
23.12.2013.
u 00:00

Odakle dolazi, kako se uzgaja, njeguje i čuva omiljena biljka purpurno crvenih listova, saznali smo razgovarajući sa stručnjacima i uzgajivačima

Dobro je znamo svi. Vatrenocrvenih listova u raskošnim teglama u lijepo dekoriranim izlozima i trgovinama prvi je “vjesnik” božićnih blagdana. Božićna zvijezda, Euphorbia pulcherrima ili poinsettia cvijet je koji posljednjih godina diktira “modnu scenu” među blagdanskim trendovima pred Božić. Gotovo svake godine na tržištu se pojavi neka nova kreacija, hibrid iz ove obitelji, uzgojen u plastenicima, koji ima posvećuju višegodišnji trud ne bi li dobili što ljepšu nijansu, što krupniji list u boji...
Malo je poznato da rumeni listovi ove biljke nisu njezin cvat koji je neugledan i zbog njega bi teško tko kupio ovu lončanicu. Listovi koji očaravaju bojom zapravo su – brakteje.Upravo njihovim križanjem nastale su nijanse po kojima zvijezde svake godine imaju novo ruho.


Biljka kojom ćete razveseliti svakog kome je poklonite zapravo je dobila ime po Joelu Robertsu Poinsettu, koji ju je donio iz Meksika u Sjevernu Ameriku davne 1828. godine. Podrijetlom je iz Meksika, a njezino su prirodno stanište tropske šume u kojima raste kao grm visok i do pet metara. Mnogi misle da su listovi, zbog kojih je ta biljka toliko popularna, izvorno purpurno crvene boje, no listovi meksikanke zapravo su vrlo sitni, neugledni i žute boje.
Crveni listovi, točnije ružičasti ili boje vanilije, koji su za nas toliko očaravajući, već spomenute brakteje, u originalnom izdanju božićne zvijezde dolaze u nekoliko crvenih nijansi, no križanjem su nastali hibridi u više nijansi. Brakteje su pricvjetni obojeni listovi koji se u jesen pojavljuju na vrhovima stabljika i koji mogu biti dugi i do 25 centimetara.
No, da bi se meksikanke okitile crvenim listovima, potrebna im je višemjesečna njega. Sve o njima zna bračni par Nadija i Valdi Paliska Smoković. Oni su svoju tajnu formulu, a to znači puno pažnje, rada i ljubavi prema bilju, osmislili i primijenili na desetke tisuća sadnica prekrasnog cvijeća koje uzgajaju u svojim plastenicima u Ripendi nedaleko od Labina.– Pripreme za Božić kod nas počinju u vrijeme najvećih vrućina, još u kolovozu kada pripremamo ožiljene presadnice s dva-tri listića. Teško je povjerovati da će se iz tako skromne biljčice razviti takvi kapitalci – objašnjava Nadija. Zvijezda među zvijezdama je – pink ice, hibrid s braktejama ledeno ružičaste boje. I dok se donedavno božićna zvijezda teško održavala u grijanim prostorijama, danas je to drukčije, ova biljka može ostati dugo te u njezinoj ljepoti možemo uživati i nekoliko mjeseci.


Nadija savjetuje da kod kupnje birate zdrave, dobro razvijene biljke, čvrstih stabljika. Obratite pozornost i na male žute cvjetiće pri vrhu biljke. Poželjno je da ih je otvoreno tek nekoliko. Takva biljka ima dobre izglede za opstanak.Kod nas se mogu pronaći tri varijante Božićne zvijezde - originalno crvena, ledeno ružičasta i boje vanilije.

Originalno crvena

U ovakvom izdanju omiljena Meksikanka osvojila je srca Europljana kada ju je iz Južne Amerike donio Joel Roberts Poinsett. Brakteje su procvjetali obojeni listovi koji se ujesen pojavljuju na vrhovima stabljika i koji mogu biti i do 25 centimetara dugi.

Ledeno ružičasta

Prošlogodišnji i ovogodišnji hit među zvijezdama, pink ice. Traži vlažnost zraka pa je valja prskati svaki dan. Pritom treba paziti da se prska samo zeleni dio biljke. Da bi procvala, zahtijeva najmanje 12 do 14 sati tame dnevno.

Boje vanilije

Ova je Euphorbia pulcherrima također hibrid, nastala je križanjem. Njezine su brakteje posve svijetle, boje vanilije. Zahtijeva karakterističnu i dugotrajnu njegu, idealna temperatura je od 12 do 25 °C, a optimalna temperatura za vrijeme cvatnje je između 15 i 18 °C.

Imajte na umu:

Ove biljke pamte svaku promjenu u prostoriji. Danje svjetlo vrlo je važno zato što biljka prati prirodni ritam, a o njemu ovisi crvenjenje listova. Svako paljenje svjetala one memoriraju kao produžetak dana, a to nije dobro.

Kako biste što dulje uživali u zvijezdama, njegujte ih pravilnim supstratom. Transport i promjena temperature te pretjerano zalijevanje najveći su neprijatelji božićnih ljepotica.

Ne vole nagle promjene i propuh.
Iako neće reagirati u trenu kao rezano cvijeće, zvijezde ne vole nagle promjene i reagirat će tako da se objese, izgube lišće i omekšaju. Teško ih je spasiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije