Vinova loza

Borba s moljcima

05.07.2014.
u 00:00

Žuti i pepeljasti moljci napadaju lozu cijele godine i mogu uništiti cijelu berbu. Otkrivamo kako ih se riješiti!

U proizvodnji vinove loze najvažniji su ograničavajući faktori bolesti i štetnici.

Žuti (Eupoecilia ambiguella) i pepeljasti (Lobesia botrana) grožđani moljac napadaju grožđe u svim našim regijama. Žuti je poznat od davnina, a pepeljasti se, kao pravi štetnik, počeo javljati tek početkom ovog stoljeća, proširio se svuda i štetnošću je daleko nadmašio žutog grožđanog moljca. Ipak, s obzirom na to da oba moljca žive na sličan način i nanose sličnu štetu, iz perspektive proizvodnje i zaštite promatraju se zajedno i uglavnom govorimo o štetama i zaštiti od grožđanih moljaca. Jačina napada i veličina štete ovisi o meteorološkim prilikama.

U pojedinim godinama i 50-70% berbe unište ovi štetnici. Gusjenice moljaca mogu se naći i u plodovima masline, kupine, maline, ribiza, gloga itd. Žuti moljac godišnje ima dvije, a pepeljasti uglavnom tri generacije, ali one su uvijek pomiješane te se u grozdovima od proljeća do jeseni mogu vidjeti gusjenice raznih veličina. Leptiri proljetne generacije počinju se javljati prije cvatnje i njihov se let produljuje kroz tri, četiri tjedna. Oplođene ženke polažu sitna, ljuskasta, svijetložućkasta jaja na začete grozdiće. Gusjenice se najprije uvlače u cvjetove i izjedaju ih. Poslije cvatnje zapredaju gnijezda obavijajući pređom bobice kojom se hrane. "Paučina" u grozdovima prvi je jasan znak prisustva štetnika i čitavi dijelovi grozda mogu biti uništeni.

Ako naiđe period kiše, stalne vlage i svježine, oštećena zrna trule, napada ih plijesan, a naročito Botrytis cinerea, i cjelokupna berba može biti uništena. Za suzbijanje grožđanih moljaca preporučuje se pratiti let leptira i polaganje jaja da bi se odredili termini tretiranja, a za učinkovitu zaštitu prvo tretiranje trebalo bi provoditi još u proljeće. Drugu generaciju koja se pojavljuje upravo krajem lipnja i početkom srpnja suzbijamo prskanjima u fazi rasta bobica, prije zatvaranja grozda.

Za suzbijanje grožđanih moljaca preporučuje se koristiti insekticid AVAUNT EC, novi insekticid koji djeluje kontaktno i digestivno, larvicidno i ovicidno, na sve stadije ličinki i jaja štetnika. Vrlo brzo nakon primjene pripravka mijenja se ponašanje štetnika te se oni prestaju hraniti i ugibaju. AVAUNT EC spada u skupinu karbamata, ali mu je toksikološki profil daleko povoljniji od ostalih insekticida ove skupine pa je naročito pogodan za primjenu u integriranoj zaštiti bilja. Zbog načina djelovanja AVAUNT EC izrazito je selektivan i djeluje ciljano na štetnike koji se suzbijaju uz povećanu sigurnost za korisnike. AVAUNT EC koristi se za suzbijanje grozdovih moljaca u koncentraciji 0,025% (250 ml/ha i uz utrošak 500-1000 l vode/ha. Tretiranje se provodi od odlaganja jaja do pojave gusjenica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije