odvažite se

Jedina lista koja vam treba: Ove biljke rastu brzo, odmah daju plodove, a sade se - sad!

sadnja povrća mahune mrkva salata
23.09.2023.
u 07:00

Hladnije vrijeme idealno je za prokulice koje su prepune vitamina C. One preferiraju plodno, dobro isušeno tlo i treba im dati između 45 i 60 centimetara prostora kako bi se raširile dok rastu

U kopnenom dijelu zemlje sadnja povrća u rujnu podrazumijeva sadnju rotkvice, salate, špinata, rikole, brokule... U rujnu se sadi i luk srebrenac te presadnice zimske salate i kelja.

Na Jadranu, sadnju povrća u rujnu dobro je započeti sadnicama salate, kelja i lukate presadnicama endivije, radiča, salate i cvjetače.

Salate

Foto: pixabay

Uz dobro tlo, zelena salata može napredovati tijekom jesenske sezone. Ovo brzorastuće povrće, osobito baby salata, može biti spremna za branje za samo 30 dana od sjetve. Salate kao što su matovilac, rukola, zimska salata, radič, a posebno grbica, također brzo niknu. Bilo koju od njih možete brati dok su listovi još mladi, dugi tek 5 centimetara. Škarama odrežite listove i pustite ih da rastu dalje.

Luk i češnjak

Foto: screenshot/facebook

Postoje mnoge vrste koje mogu biti posađene u ranu jesen, a moći ćete ih brati u rano proljeće. Češnjak, luk srebrenac ili luk kozjak također možete posaditi već sada. Za mjesec dana možda ćete imati mlade povrtnice. Ako birate češnjak, odaberite između dvije vrste: mekši češnjak, koji je uobičajen u blažim klimatskim predjelima i sadrži više režnjeva ili tvrđu sortu koja ima mnogo jači okus i dulje traje te ih posadite do kraja rujna.

Prokulice

Hladnije vrijeme idealno je za prokulice koje su prepune vitamina C. One preferiraju plodno, dobro isušeno tlo i treba im dati između 45 i 60 centimetara prostora kako bi se raširile dok rastu.

Brokula

Ako živite u području s toplom klimom, pronađite vrstu brokule koja brzo raste i plodove ćete moći brati već početkom studenog. Posadite je na osunčanom mjestu, na blago kiselom tlu bogatom organskim materijalom.

Mrkva

Rana jesen idealno je vrijeme za sadnju ovog korjenastog povrća. Da bi cvjetala, mrkva treba pjeskovito tlo s pH rasponom između šest i sedam.

Rotkvice

Ovo zanimljivo povrće može narasti za samo 20 dana, no pazite da ga posadite u rahlom tlu s pravilnim razmakom (oko 30 centimetara između redova) na dubini od 1,5 centimetar. Ovo povrće idealno je saditi blizu špinata i blitve.

Patlidžan

Foto: pixabay

Da bi se dobro održalo na hladnijim temperaturama, ako nemate vrt, bitno je da se uzgaja u velikim dobro pričvršćenim spremnicima i odignutim od tla jer ih inače bube jako vole posjetiti. 

Borovnice

Sadnja u ranu jesen donijet će dobar rast korijena, a moći ćete ih brati već u rano proljeće.

Foto: pixabay

Da bi vam vrt, gredica, balkon bili još ljepši uložite i u božure. Zasadite ovu atraktivnu trajnicu u jesen kako biste uživali u njezinoj ljepoti sljedećeg proljeća. Ovoj biljci je potrebno dobro osunčano mjesto i dobro drenirano vlažno tlo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije