top-lista

Koje cvijeće saditi u rujnu: Za jesensko šarenilo i proljetnu cvatnju

maćuhice
Thinkstock
06.09.2023.
u 06:00

Mnoge biljke ulaze u stanje mirovanja tijekom jesenskih mjeseci, ali postoje neke koje nastavljaju cvjetati tijekom tog razdoblja. Rujan je, među ostalim, odlično vrijeme za sadnju proljetnih lukovica

Ako tražite najbolje cvijeće za sadnju u rujnu u vrtu ili na balkonu, niste jedini. Mnogi počinju razmišljati o dodavanju boje u jesenski vrt ili o pripremi vanjskog prostora za proljetnu sezonu, a sada je savršeno vrijeme da te vrtne ideje ožive. Da, ovaj je mjesec idealan da dodate sadnju na svoj popis poslova u vrtu. Garantirano će vam se isplatiti. Uostalom, mnoge biljke ulaze u stanje mirovanja tijekom jesenskih mjeseci, ali postoje neke koje nastavljaju cvjetati tijekom tog razdoblja. Rujan je, među ostalim, odlično vrijeme za sadnju proljetnih lukovica. No, kako bismo vam olakšali stvari, sastavili smo popis najboljih biljaka za sadnju u rujnu. Evo nekih od naših favorita:

Foto: pixabay

Maćuhice

Ako volite trenutno zadovoljstvo i ne želite čekati do proljeća da biste vidjeli raznobojne cvjetove u svom vrtu, maćuhice su odlična opcija. Ako odaberete zimske sorte i posadite ih u rujnu, čeka vas cvjetanje tijekom cijele zime, a zatim ponovno u proljeće. Ne brinite ako ne stignete posaditi maćuhice u rujnu. Ove izdržljive trajnice još uvijek možete saditi u listopadu.

Vučika

Ova biljka idealna je za vrtlare početnike. Ne samo da su vučike lijepe, već ih je prilično lako uzgajati. Zapravo, mogu se uzgajati iz sjemena bilo gdje između veljače i rujna. Savršene su za one koji žele dodati malo boje svom vrtu u zadnji čas.

Ukrasni luk

Rujan je savršeno vrijeme za pripremu proljetnog vrta, a koji bi proljetni vrt bio potpun bez ukrasnog luka? Ove su lukovice lako dostupne u vrtnom centru i najbolje cvjetaju kada se posade u jesen. Ako ih ne stignete posaditi u rujnu, imate vremena do listopada.

Foto: Flora magazin

Šafran

Nudeći prekrasan oblik i brojne mogućnosti boja, šafrani su dobrodošao dodatak svakom zimskom vrtu. I to uglavnom zato što uspijevaju u hladnijim uvjetima i često mogu cvjetati tijekom cijele zime. Lukovice šafrana najbolje je saditi između rujna i studenog, no važno je napomenuti da će njihov prvi cvijet biti tek u proljeće. Nakon toga će cvjetati dva puta godišnje - u proljeće i zimi.

Foto: Flora magazin

Narcise

Kad pomislite na narcise, odmah pomislite na proljeće. Ovo cvijeće označava kraj zime i dobrodošao je dodatak svakom vrtu. Najbolje je saditi lukovice narcisa u rujnu. Narcise sadite na sunčanom položaju u dobro drenirano tlo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije