omiljena biljka

Hortenzije su na vrhuncu sezone, a ako im želite produljiti cvatnju napravite ove tri stvari!

hortenzija
Flora magazin
15.08.2022.
u 07:00

Cvjetovi mijenjaju boju ovisno o svojoj staorsti: od kremasto bijele boje idu prema ružičastoj te na kraju jeseni i zimi postanu hrđavo smeđi

Upravo je sezona cvatnje hortenzija, a kako je riječ o vrlo prilagodljivoj biljci čest je gost većine vrtova. Cvjetne lopte dolaze u različitim bojama, što često ovisi o vrsti tla i činjenici je li hortenzija posađena na sjenovitom ili sunčanom mjestu.

Foto: pixabay

Zanosna krasotica svakog vrta, hortenzija je impresivan cvijet koji oduševljava svakim pogledom. Hrastolisna hortenzija vrsta je podrijetlom iz Amerike i predstavlja gm koji može narasti i do osam metara. Specifična je po čunjastom obliku glavice cvjetova, a ne okruglom, tipičnom za ostale vrste hortenzija. Veliki, zgusnuti klasteri cvjetova cvjetaju cijele sezone, sve do zime. Većina vrsta tolerira sunce, pogotovo ako se ne radi o jakom podnevnom suncu.

Foto: pixabay

Cvjetovi mijenjaju boju ovisno o svojoj staorsti: od kremasto bijele boje idu prema ružičastoj te na kraju jeseni i zimi postanu hrđavo smeđi. Njihova boja ne ovisi o pH zemlje. Velike cvjetne glavice hortenzija bez napora privlače pažnju gdje god su posađene. Kao središnja točka u vrtu, u vazi i u vjenčanim buketima, hortenzije su mnogima omiljeni cvijet. Uz to, prilično ih je lako uzgajati.

Foto: Flora magazin

Kako biste iz hortenzija dobili najviše cvijeća, sve što trebate jest osigurati da biljka dobiva prave količine vode i gnojiva. Ključno je poznavanje vrste hortenzija koje uzgajate. Iako ih ima oko sedamdesetak, u vrtovima se najčešće uzgajaju ove tri sorte hortenzija: penjačice, glatke i velelisne. Svaka vrsta ima malo drugačije zahtjeve za njegom, pa ćete uz malo znanja i planiranja moći pravilno pripremiti specifičnu sortu hortenzija za optimalno cvjetanje.

Koliko često zalijevati hortenzije Sve hortenzije vole vodu. Njihovo ime dolazi od grčkog "hydra" što znači "voda" i "angeon" što znači "posuda". Ali koliko vode trebaju hortenzije? Odgovor ćete znati kad pogledate lišće. Dakle, ako lišće pada, vjerojatno je vrijeme za zalijevanje. Lišće također mlitavo pada popodne, pa pričekajte do večeri da vidite hoće li se oporaviti prije nego što ih zalijete. Kada sadite svoju hortenziju u zemlju, najbolje je zalijevati biljku najmanje tri puta tjedno kako biste uspostavili jak korijenski sustav. Obavezno održavajte zemlju vlažnom, ali ne i natopljenom do te mjere da stoji voda.

hortenzija
1/23

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije