podnosi sve

Upoznajte bergeniju - biljku sličnu zumbulu koja je idealna za vrt jer ju je nemoguće uništiti

22.03.2024.
u 10:15

Osim što može izdržati temperature ispod ništice, prednost je što joj lišće i tijekom zime ostaje zeleno tako da cijelu sezonu popunjava svoje stalno mjesto bez obzira na to što cvate u proljeće

Bergenija se vrlo često sadi u vrtovima zbog svoje otpornosti na niske temperature i ranog cvjetanja. Ova biljka slovi kao vrlo zahvalna trajnica za gredice i kao pokrivač tla. Bergenija pripada porodici Saxifragaceae, a njezina domovina je Nepal (središnja Azija). Osim što može izdržati temperature ispod ništice, prednost je što joj lišće i tijekom zime ostaje zeleno tako da cijelu sezonu popunjava svoje stalno mjesto bez obzira na to što cvate u proljeće.

Kod nekih vrsta zimi lišće poprima crvenkastu nijansu. Nije zahtjevna što se tiče zemlje pa će tako rasti uglavnom na svakom tlu. Slobodno može podnijeti i mjesto ispod drveća ili grmlja. Cvjetne glavice, slične zumbulu, uzdižu se u grozdovima iznad svijetlozelenih listova. Lako podnosi sušu, otporna je na nametnike i bolesti i kao takva idealna je za sve vrtlare početnike.

1/7

Odgovara joj susjedstvo astilbe i pahisandre, a ako je posađena u polusjeni, društvo joj mogu praviti i razne paprati.

Primjena: Budući da se brzo šire, pogodno ih je saditi ispod drveća kako bi ubrzo opkolile deblo stabla, ali isto tako lijepo će izgledati posađene na gredici u skupinama.

Napomena: Bergenija je gotovo neuništiva, ali ipak kao takva ona može uništiti druge. S obzirom na to da se kao pokrivačica tla brzo širi, treba paziti da ne uguši ostalo bilje u svojoj blizini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije