zeleni saveznici

Biljke sa supermoćima: Zimi rjeđe provjetravamo zato je pametno uložiti u ove biljke jer su sjajan saveznik za čist zrak

H&M Home
18.01.2024.
u 10:45

Sobne biljke mogu vam popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje te umanjiti stres ili umor. Dvije ili tri biljke na svakih 30 četvornih metara mogu vas spasiti od glavobolja, suhe kože, crvenih očiju i drugih simptoma koje onečišćenje može uzrokovati

Zima je vrijeme kad puno više boravimo u zatvorenim prostorima, a zbog hladnoće mnogi prostorije provjetravanju manje nego što bi trebali. Ne brinite se, ne trebate trošiti novac na kupnju skupih aparata, zrak možete pročistiti na prirodan način, uz pomoć biljaka. Još 1998. NASA je provela istraživanje kojim je otkrila da biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka. Iako djeluju sporije, one su prirodnije, jeftinije i učinkovitije od električnih pročišćivača zraka. Osim toga, sobne biljke mogu vam popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje te umanjiti stres ili umor. Prema istom istraživanju, dvije ili tri biljke na svakih 30 četvornih metara mogu vas spasiti od glavobolja, suhe kože, crvenih očiju i drugih simptoma koje onečišćenje može uzrokovati. Najviše koristi imat ćete ako u sobi držite nekoliko različitih biljaka jer one se međusobno razlikuju po svojoj učinkovitosti ovisno o uzroku onečišćenja. Osim toga, sobne biljke mogu prostoru dodati neodoljiv šarm. Ako imate kućne ljubimce kao što su mačke ili psi, dobro se informirajte jer neke su biljke otrovne. Donosimo vam listu biljaka koje uspješno čiste zrak, a najbolje od svega – ne zahtijevaju puno brige.

Foto: H&M Home

Sanseveria trifasciata (Svekrvin jezik)

Sve popularnija sobna biljka koja se lako održava. Voli svjetlo, ali može živjeti u uvjetima slabijeg osvjetljenja u zatvorenom prostoru i ne traži puno vode. Poznata je kao ukrasna sobna biljka koja čisti zrak od nekih toksina, poput benzena, formaldehida, trikloretilena, ksilena i toluena. Čak i ako počne venuti, lako ju je ponovno vratiti u život.

Foto: pixabay

Dracena

Savršena je za uzgoj u zatvorenom, iznimno je otporna, a do propasti je može dovesti samo potpuno ignoriranje zalijevanja. Često je vidimo u hotelima i uredima, izvrsna je za početnike jer ju je gotovo nemoguće uništiti. Otporna je, prilagodljiva različitim svjetlosnim uvjetima, a jedino što ne voli jest izravna sunčeva svjetlost.

Zeleni ljiljan

Idealan izbor ako ste početnik u svijetu biljaka. Voli jako svjetlo, ali ne izravno sunce. Zeleni ljiljan poboljšava kvalitetu zraka u kući i uklanja štetne spojeve iz zraka. Biljka je bila dio studije o čistom zraku koju je provela NASA, a pokazalo se da je najučinkovitija u uklanjanju ugljikovog monoksida, formaldehida, ksilena i toluena. U kupaonici pak smanjuje pojavu vlage.

Foto: pixabay

Aloe vera

Biljka aloe vere može godinama rasti u istoj posudi, treba joj malo vode i uklanja formaldehid iz zraka. S ovom ljekovitom čistačicom zraka sigurno nećete pogriješiti.

Zlatni puzavac

Lako uzgojiva sobna biljka koja uklanja toksine iz zraka, a osim svog jednostavnog uzgoja, zaslužuje simpatije i zbog sposobnosti uklanjanja štetnih toksina u zraku prostorije kao što su formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen. Podrijetlom iz Oceanije, nije otporan na mraz i niske temperature. Uzgaja se u hranjivima bogatom supstratu.

Foto: pixabay

Gardenija

Gardenija je predivna biljka koju nije teško uzgajati. Potječe iz južne Afrike i južne Azije. Vrsta koja se najčešće uzgaja u kućama je Gardenia jasminoides. Gardenije vole puno vlage i mnogo svjetlosti. Ipak, treba ih zaštititi od izravnih sunčevih zraka. Idealna temperatura za uzgoj ovog cvijeta je od 16 do 24 stupnja pa se u nas najčešće uzgaja kao sobna biljka. Krajem proljeća i početkom ljeta pojavljuju se prvi pupoljci i tada je idealna temperatura za razvoj cvjetova. Ako se temperatura naglo mijenja, može doći do opadanja cvjetova. Gardeniju zalijevajte redovito mlakom vodom. Ljeti malo pojačajte zalijevanje, ali svaki put prije ponovnog dolijevanja vode pričekajte da se površinski sloj zemlje osuši. Povremeno prskajte listove, ali dobro pazite na njene delikatne cvjetove koji bi od kapljica vode mogli promijeniti boju.

Foto: pixabay

Krizantema

Visoko rangirani čistač zraka. Osim što eliminira uobičajene toksine, uklanja i amonijak. Zrak zapravo čiste cvjetovi krizanteme, a biljka cvjeta samo oko šest tjedana. Ako ne želite čekati, možete je redovito mijenjati novom biljkom. Tlo treba održavati vlažnim, a biljku držati podalje od mačaka i pasa.

Areka palma

Ova mala biljka s Madagaskara lakše raste na otvorenom, ali ako imate prostor s puno filtrirane svjetlosti, bit će lijep dodatak prostoru. Ova biljka treba puno vode tijekom rasta, ali manje u zimskim mjesecima. Nije toksična, a uklanja benzen, ugljikov monoksid, formaldehid, trikloretilen i ksilen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije