jednostavna formula

Znate li koliko vam zapravo biljaka treba u interijeru? Odgovor ovisi o kvadraturi doma

H&M Home
17.01.2024.
u 06:00

Znanstvenici nisu složni oko ove teme, ali su složni oko toga da je zelenilo svakako dobrodošlo u interijeru

Najnovija istraživanja kažu kako biljke u stanu čine ljude opuštenijima i sretnijima, ali da bi imale značajnog utjecaja na kvalitetu zraka treba vam ih jako puno, negdje oko 3-5 biljki na svaki kvadratni metar životnog prostora. U studiji koju je provela NASA, kojom se proučavalo 30 godina znanstvenih istraživanja na ovu temu, došlo se do zaključka kako bi za pročišćavanje zraka u prosječnom stanu od oko 100 m2 trebalo oko 300 do 500 biljaka. To se čini prilično neizvedivo.

Foto: H&M Home

Michael Waring znanstvenik sa Sveučilišta Drexel, kaže kako je jedna od najvećih zabluda svih vremena kako nekoliko biljaka u stanu može počistiti zrak. “Cvijeće u stanu je super, ali ono zapravo ne može pročistiti zrak dovoljno brzo da bi imalo značajnog učinka na kvalitetu zraka vašeg doma ili ureda”.

Foto: H&M Home

Međutim, neki drugi znanstvenici se ne slažu s njim. Kažu kako se već s jednom biljkom na 10 m2 prostora može postići poboljšanje kvalitete zraka za oko 25 posto. Tako bi u sobi od 20 m2 već 2 biljke davale dobar rezultat na čišći zrak, a 5-10 biljki na 20 m2, davalo bi odličan rezultat i 50 do 75 posto poboljšanja kvalitete zraka. Prema njima za čišći zrak 50 do 75 posto u prosječnom stanu od 100 m2, treba vam 20 do 50 biljki lončanica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije