sos za biljke

Biljke će vam signalizirati da im fali svjetlo, reagirajte brzo kako biste ih spasili

H&M Home
24.01.2023.
u 10:18

Slabe, tanke, dugonoge stabljike signal su da biljka ne dobiva dovoljno svjetla. Različite biljke imaju različite potrebe za svjetlom, stoga je važno otkriti koliko je svjetlosti potrebno vašoj biljci za zdrav rast

Tijekom hladnijih mjeseci kod sobnih biljaka često dolazi do izduživanja. Biljke se naprežu u visinu i gube punoću, listove, cvijeće... Takve biljke često se naziva "dugonogima". Što točno znači? To je kada biljka izgleda kao da ima noge (ili bolje rečeno stabljike) s ispruženim, vretenastim rastom i rijetkim listovima. Zašto se to događa? Do te pojave dolazi jer biljka čini sve što može kako bi lišće dobilo što više svjetla kako bi mogla proizvesti dovoljno energije za preživljavanje. Vapeći za svjetlom, stabljike rastu dulje i tanje te gube lišće koje biljka ne može poduprijeti svojim ograničenim rezervama hrane. Ali dobre vijesti: pomoću ovih savjeta lako možete to ispraviti!

Foto: H&M Home

Slabe, tanke, dugonoge stabljike signal su da biljka ne dobiva dovoljno svjetla. Različite biljke imaju različite potrebe za svjetlom, stoga je važno otkriti koliko je svjetlosti potrebno vašoj biljci za zdrav rast. Južni ili jugozapadni prozor je najbolje mjesto za većinu sobnih biljaka.

Foto: pixabay

Slabo svjetlo se obično nalazi na sjevernom prozoru ili prigušenom kutu sobe. Biljke kojima to odgovara su dracena, bršljan, ljiljan, filodendron, biljka ZZ.

Prozori okrenuti prema istoku pružaju srednje svjetlo. Prozor okrenut prema zapadu, ali izvan izravne sunčeve svjetlosti, još je jedno sjajno mjesto za biljku koja ne traži previše svjetla. To su begonija, smokva, peperomija...

Foto: Flora magazin

Općenito, jako osvijetljena mjesta kao što su prozori okrenuti prema jugu ili jugozapadu mogu kod biljaka izazvati opekline ako su iznenada izložene velikoj količini svjetlosti. Spaljeno lišće ukazuje na to da biljka dobiva previše sunca. Kućne biljke koje to vole su kaktusi i sukulenti, citrusi, gardenija, jasmin...

Foto: screenshot/facebook

Nakon tri ili četiri tjedna na novom svijetlom mjestu, vaša bi biljka trebala početi izgledati punije i zdravije. U ovom trenutku možete dodati malo gnojiva za sobne biljke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije