LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Stanar ili podstanar

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu 2.067 eura, kuće jeftinije 35 posto

Godišnji rast traženih cijena za 7 posto bilježili su i stanovi u Rijeci, Zadru i Puli, dok su splitski stanovi poskupili za 6 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu u kolovozu je iznosila 2.874 eura
03. rujna 2019. u 09:45 1 komentara 3003 prikaza
zgrada
Foto: Thinkstock

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku većem od 160 tisuća aktivnih oglasa u kolovozu 2019. godine, tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju godišnji rast od gotovo 7 posto. U posljednjih 12 mjeseci, tražene cijene stanova više su za 9 posto, dok su tražene cijene kuća skočile za nešto više od 4 posto. Usporedimo li ih s onima iz 2017.godine, rast je još izraženiji. Tako su tražene cijene stanova u Hrvatskoj u 24 mjeseca bilježile rast od 17 posto, dok su cijene kuća u istom periodu rasle za gotovo 9 posto.

 

zgrada | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Tražene cijene stanova bilježe rast u gotovo svim većim hrvatskim gradovima. Tako je u Zagrebu u kolovozu prosječna tražena cijena stana iznosila 2.067 eura, odnosno bilježila je godišnji rast od 10 posto. Godišnji rast traženih cijena za 7 posto bilježili su i stanovi u Rijeci, Zadru i Puli, dok su splitski stanovi poskupili za 6 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu u kolovozu je iznosila 2.874 eura.

kuća australija | Autor : MyHouseIdea Foto: MyHouseIdea

 

I dalje je, kada gledamo tražene cijene nekretnina, najskuplji grad Dubrovnik. Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem u kolovozu iznosila 4.831 euro, dok je kvadrat stana bio 19 posto povoljniji, odnosno iznosio je 3.929. eura. Uz Dubrovnik, Split je jedini grad gdje su prosječne tražene cijene kvadrata stanova povoljnije od kvadrata kuća. Uz već napomenutu prosječnu cijenu kvadrata stana u Splitu, prosječna tražena cijena kvadrata kuće je u kolovozu tamo iznosila 3.074 eura.

london nagrađena kuća | Autor : LLI Design Foto: LLI Design

U okolnim gradovima Grada Zagreba cijene su povoljnije za više od trećine. Tako je, primjerice, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zaprešiću iznosila 1.283 eura, što je za čak 38 posto povoljnije od onih u Zagrebu. Slična je situacija i u Velikoj Gorici i Samoboru.

U Zagrebu je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 35 posto povoljnija od prosječne cijene kvadrata stana.

kuća Kanada BOŽANSTVENA Ovako raskošnu kuću još niste vidjeli! Jednostavno obara s nogu!

Kroz vrijeme trend rasta cijena stanova u Gradu Zagrebu je bio izraženiji od rasta cijena kuća. Tako je prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu 2011.godine bila viša tek za 17 posto od prosječne cijene kvadrata kuće. S godinama se ta razlika povećavala, i u ovom trenutku prosječna cijena kvadrata stana je za 53 posto veća u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata kuće.

kuća Mallorca DOM DIZAJNERA Biste li se preselili u ovu kuću ili vam je prekičasta?

Pogledamo li detaljnije po kvartovima Grada Zagreba, cijene jako variraju u ovisnosti o lokaciji. Tako je npr. na Trešnjevci prosječna cijena kvadrata stana 2.193 eura, dok je u istom kvartu prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem tamo 1.309 eura. Istovremeno, na Volovčici je prosječna tražena cijena kvadrata stana u kolovozu iznosila 1.803 eura, dok su cijene kuća tamo iznosile 979 eura po kvadratu. U Dugavama, pak, ne postoji prevelika razlika između prosječnih traženih cijena kvadrata stanova i kuća. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana u tom kvartu iznosila 1.651 euro, dok su kvadrati kuća iznosili 1.480 eura.

interijer Velika adaptacija romantične kuće u Ninu iz davne 1905. Genijalna je, zar ne?

 

  • Kokoiduhovi:

    Tražene cijene i postignute , su ipak različite. Neki su prodavači nerealni, tražeći za m2 u Dugavama ili Utrinama, kao za neke druge kvartove, zanemarujući da je smetlište Jakuševac tik naselja te da osim smrada, stalno prijeteće zapaljen je tog ... prikaži još!g smeća, čini te kvartove nepoželjnima. Zatim, ima četvrti gdje su pljačke, tučnjave i sl., česte, pa ti se baš ne mili kvart u kojem ne možeš prošetati navečer, bez straha.