LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Velika adaptacija romantične kuće u Ninu iz davne 1905. Genijalna je, zar ne?

Adaptacija stare kuće trajala je četiri godine i gotovo je sve na kući promijenjeno
22. svibnja 2020. u 09:36 1 komentara 14469 prikaza
Pogledajte galeriju 1/18

Adaptacija stare kuće vrlo je zahtjevan i opsežan projekt koji uvijek iznenadi novim izdacima one koji su hrabro krenuli u takav izazov. Upravo se s takvim jednim zahtjevnim projektom susreo i Luka Štulić, koji danas ponosno predstavlja obnovljenu staru kamenu kuću iako napominje da još nije sve što je zamislio i realizirao.

 | Autor :

– Objekt je sagrađen 1905. godine u Ninu, a sama gradnja trajala je oko tri godine. Po stilu gradnje i korištenim materijalima zaključio sam da nije bila riječ o imućnoj obitelji tako da me je, kad sam se uhvatio u koštac s adaptacijom, sve to dočekalo. Zamjena lošeg kamena i betonskih vijenaca kvalitetnim kamenom i slično – nabraja vlasnik te dodaje:

 | Autor :

– Prije šest godina moja obitelj došla je u priliku da kupi nekretninu, a prije četiri godine ja sam je naslijedio od oca i od tada traje adaptacija – nabraja Luka Štulić te napominje da ga je samo stanje kuće prilično iznenadilo.

 | Autor :

– Kuća je bila u jako lošem stanju, usudio bih se reći doslovno četiri zida. Ni sam nisam samo znao odakle početi i što prvo napraviti. Jedino što sam znao je da želim zadržati izvorni oblik kuće. Bacio sam se na proučavanje literature, u povijesno istraživanje, traganje za lokalnim majstorima koji znaju raditi s kamenom...

Nakon što sam upoznao lokalnog majstora koji radi s kamenom te me on pobliže uputio u sam proces ovakve adaptacije, odlučio sam krenuti u akciju. Sve je počelo izmjenom krovišta i rekonstrukcijom stubišta u postojećim gabaritima – ponosno kaže vlasnik te ističe kuriozitet:

 | Autor :

– Ugradili smo originalne kamene stube iz 1880. godine koje su došle s Krka!

Kako se na kući radilo gotovo sve iznova, vlasnik kaže da mu je teško nabrojiti sve zahvate koji su bili potrebni da bi, četiri godine kasnije, izgledala kao prava povijesna, ali i luksuzna oaza.

 | Autor :

– Koncept kuće osmišljen je za boravak dvoje ljudi, s prostranošću i udobnošću kao nitima vodiljama. Cilj mi je bio pružiti i dozu romantike. Najbolji primjer za to je kupaonica iz koje puca pogleda na sobu koju dijeli kameni kapitel pa se tako dobiva i romantika i Dalmacija kakva je nekad bila – ponosno ističe. Od veljače 2015. godine Nin s ponosom nosi titulu najromantičnije destinacije Europe koju je dodijelila europska organizacija EBD „European best destinations” pa je to zgodna poveznica.

 | Autor :

Inače, kuća veličine 70 četvornih metara prostire se na 1600 m2 okućnice. Na nagovor prijatelja koji su se oduševili obavljenim poslom vlasnik se odlučio, osim za osobni gušt, kuću koristiti i za iznajmljivanje. U tradicionalni okoliš odlično je uklopljen moderan bazen koji, dakako, privlači goste, a uz njega je smješteno i sunčalište te natkrivena terasa koja je zapravo produženi dnevni boravak, posebice u toplim ljetnim večerima.

kuća toronto U PREGRAĐU TORONTA Genijalan dom u skandinavskom stilu. Prepišite sve! kuhinja ukradi ideju Pet stvarno dobrih rješenja za male kuhinje - neka budu lijepe i funkcionalne! stilske vježbe Kako opremiti apartman s malim budžetom, a da se pritom postigne maksimalni učinak?

 

  • Romantičar15:

    Predivna kuća, blago koje treba čuvati!! No, s moje strane mala primjedba i prijedlog.......da bi se prostor kuhinje bolje isitcao, možda je trebalo ugraditi bijelu kuhinju???? Inaće, sve je prelijepo!!!