stambeno pitanje

Montažna ili klasična kuća? Ako imate zemljište ove montažne kuće najbolji su izbor!

Saša Miljević/Pixsell
29.06.2023.
u 11:51

Riječ je o niskoenergetskim objektima u kojima je stanovanje ugodno, gdje vlasnik ima kontrolu nad temperaturom i vlažnosti, kuće imaju i odličnu zaštitu od buke i strujanja zraka, građene su od materijala otpornih na požare i potrese. Rokovi izvedbe su kratki; nakon potpisivanja ugovora i odabira kuće ona je izgrađena u roku od 60 do 90 dana

Na području Europske unije čak 17 posto svih gradnji odnosi se na montažnu gradnju, no ta vrsta gradnje u Hrvatskoj 2019. bila je zastupljena s tek 2 posto, a danas je to do 5 posto stambene izgradnje koja se mahom odnosi na obiteljske kuće.

– Interes investitora i broj proizvođača rastu pa danas postoje liste čekanja za ovakvu vrstu gradnje – moglo se čuti na prvoj hrvatskoj i EU izložbi montažnih i modularnih objekata Modular Homes Expo 2023. održanoj u Zagrebu i nedavno u istarskim Balama. Interes izlagača i kupaca bio je jako velik; izlagači, kojih je u Zagrebu bilo 52, a u Balama 25, zainteresiranim su kupcima pojašnjavali koje su sve prednosti montažne gradnje u odnosu na klasičnu.

Foto: Saša Miljević/Pixsell

A popis prednosti je impresivan; riječ je o niskoenergetskim objektima u kojima je stanovanje ugodno, gdje vlasnik ima kontrolu nad temperaturom i vlažnosti, kuće imaju i odličnu zaštitu od buke i strujanja zraka, građene su od materijala otpornih na požare i potrese. Rokovi izvedbe su kratki; nakon potpisivanja ugovora i odabira kuće ona je izgrađena u roku od 60 do 90 dana, a njezina montaža na lokaciji traje svega nekoliko dana. Dakle, osim niske potrošnje energije, kratkog vremena gradnje, korištenja ekoloških materijala, kupac dobije zdravo i prirodno stanovanje, s obzirom na to da takve kuće, posebno ako su građena od drva, imaju posebnu mikroklimu, prirodno ventiliranje koje stanovanje čini zdravijim. Uz to, investitor nema problema s pronalaskom radnika kao u klasičnoj gradnji koja uglavnom traje puno duže. Dužina trajanja gradnje montažnih kuća daleko je kraća, ali kupac odmah mora imati novac za kupnju nekretnine koja mu dolazi gotova za par mjeseci, dok je troškove gradnje u klasičnoj gradnji moguće razvući na godine s obzirom na to da se kuća gradi u fazama pa je dio radova moguće izvoditi i samostalno. Ozljede na radu kod montažne gradnje, čulo se, daleko su manje jer se kuće izrađuju u kontroliranih uvjetima u tvornicama.

Proces gradnje montažne kuće u Hrvatskoj se dijeli u dvije faze. Prva faza je ona birokratska. Za montažne objekte potrebno je ishoditi građevinsku dozvolu. Od potpisa ugovora o gradnji čeka se u prosjeku šest mjeseci za izradu potrebne dokumentacije i ishođenje dozvola. Druga faza odnosi se na sam proces gradnje i sve što uz to ide i tek se onda planiraju rokovi i raspored montaže. Na potpuno izgrađenu kuću čeka se od 9 do 12 mjeseci.

Foto: Saša Miljević/Pixsell

– Velika, možda i najveća prednost montažne gradnje u odnosu na klasičnu jest uredno i čisto gradilište. Kada kupac naruči svoj novi dom, mi ga proizvodimo u našoj tvornici, na gradilište dolaze gotovi elementi koje slažemo. Kada završimo, na gradilištu nema nikakvih ostataka. Kod klasične gradnje, znamo i sami, oko kuće se godinama taloži građevinski materijal, a i sama gradnja nerijetko traje godinama i odvija se često i u etapama, ovisno o financijskim mogućnostima investitora. Kod montažne gradnje najpopularnija je gradnja do visokog stupnja izgrađenosti, što znači da je kuća gotova izvana; od temelja do krova, s gotovom fasadom, stolarijom, unutarnjim oblogama na zidovima, sa svom pripremom za elektro i vodovodne instalacije. Investitor ostale detalje u unutrašnjosti rješava sam. Takve kuće radimo po najvišim standardima kvalitete, koristeći najmodernije i najkvalitetnije materijale na tržištu u svim segmentima, od stolarije, krova do izolacije zidova – kazao je Esad Hajdarovac, direktor Domprojekta iz Zagreba, tvrtke koja već 30 godina projektira i gradi objekte u Hrvatskoj i inozemstvu, a zadnjih godina mahom rade montažne i modularne kuće. E. Hajdarovac kaže da su oni pioniri montažne gradnje u Hrvatskoj koja je danas itekako kvalitetna.

Foto: Saša Miljević/Pixsell

Cijena kvadrata montažne kuće ovisi o puno segmenata; o vrsti materijala, samoj kreaciji, odnosno odabranom dizajnu; vlasnik Domprojekta kaže da se cijena kreće od 600 do 700 eura po kvadratu osnovnog modela kuće. Slične cijene na izložbi imali su i ostali izlagači, poput slovenske tvrtke Marles koja montažne kuće proizvodi već 80 godina. Marles hiše Maribor za svoje niskoenergetske kuće istaknule su cijenu od 850 eura po kvadratu za bruto tlocrtnu površinu za visoki stupanj izgrađenosti kuće.

I u osječkom VR Consultingu, predstavniku mađarske firme kojoj je dolazak na izložbi Modelar Homes Expo bio prvi izlazak na hrvatsko tržište s montažnim kućama, kažu da se klasična montažna obiteljska kuća može kupiti po cijeni od 600 do 1800 eura za kvadrat.

– Sve ovisi o željama kupca, možemo čitavu kuću napraviti od drva, a možemo imati i miks materijala, od čelika, drva, armiranog betona, raditi s našim kompozitnim pločama. Svi materijali koje koristimo su od svjetski poznatih kvalitetnih proizvođača. Interes kupaca na izložbi u Zagrebu i Istri bio je doista velik; od investitora koji žele graditi kuće za turizam na obali, ali i u unutrašnjosti poput Koprivnice, Čakovca, Velike Gorice. Velik je interes bio i za gradnju montažnih kuća za turizam u Gorskom kotaru. Imali smo i jako puno upita mladih obitelji za gradnju montažnih obiteljskih kuća od kojih neke već imaju svoje ideje, a neke su bile zainteresirane za naše tipske objekte. Imali smo puno upita o gradnji montažnih kuća koje bi čitave bile od drveta; čak i izolacija, što je malo skuplja varijanta, i to na području Gorskog kotara. Imamo i aplikaciju koju kupac može skinuti i sam se poigrati s brojnim elementima; materijalom, izgledom i 'složiti' svoju kuću te je projicirati na lokaciju gdje je planira graditi, a onda kroz aplikaciju prošetati i njezinom unutrašnjosti. Na taj način kupac može dosta realno doživjeti odabrani model kuće – pojašnjava Damir Bićanić iz VR Consultinga. Oni su predstavili i niz modela svojih eko montažnih kuća za koje kažu da su im troškovi održavanja 50 posto niži u odnosu na tradicionalno građene kuće, a zahvaljujući strukturi zidnih ploča HET (termoizolacijske građevinske ploče), nije potrebno koristiti dizalice i kranove pa se smanjuje i trošak gradnje.

Foto: Saša Miljević/Pixsell

Dakle, mogućnosti su velike, što su izlagači na ovoj izložbi i pokazali u svojim katalozima i ponudi najraznovrsnijih tipova kuća koje ulagač može zamisliti; od prizemnica, katnica, kuća s ravnim ili krovom prilagođenom podneblju, s garažama u sklopu kuća, bazenima uz kuće, s velikim staklenim stijenama – granice su samo želje i mogućnosti ulagača.

Osim izlagača iz Slovenije i Kosova, na sajmu se predstavilo i nekoliko hrvatskih proizvođača montažnih kuća, a jedan od njih je Studio Domus iz Pule koji kažu da su višegodišnje iskustvo i kvalitetan rad pozicionirali njihove montažne kuće u top 20 u Europi. Kuće visoke energetske učinkovitosti poput one montažne i modularne gradnje, čulo se na izložbi, troše manje energije za grijanje i hlađenje i druge potrebe, što ima mnoge prednosti, kao što su niži troškovi grijanja i hlađenja, smanjene emisije stakleničkih plinova, bolja kvaliteta unutarnjeg zraka i veća udobnost.

– U Sloveniji država subvencionira takvu vrstu gradnje sa 130-150 eura po kvadratnome metru. Na objekt od 150 kvadratnih metara vlasnik kuće u Sloveniji dobije 20.000-22.000 eura subvencije što pokrije trošak investicije u superizolirani objekt. To u praksi znači da dobro izolirana kuća s dobrim građevinskim materijalima i troslojnom stolarijom i uređajima za grijanje koji su visoko učinkoviti ne treba hlađenje jer su kuće zrakotijesne, nema gubitaka ni ljeti ni zimi i temperatura u kući neovisno o vanjskim stupnjevima iznosi oko 20 stupnjeva. Ja živim u kući od 125 kvadratnih metara i njezina potrošnja za grijanje na godišnjoj razini je 9 kilovatsati. Godišnji trošak za nju iznosi 130 eura, a s obzirom na to da su energenti u Sloveniji poskupjeli skoro 100 posto, mi sada u kući potrošimo oko 250 eura – kazao je Damir Leljak, vlasnik tvrtke A+ Hiša.

Na sajmu se moglo doznati i koja je razlika između montažnih i modularnih kuća koja se krije u samoj konstrukciji i postavljanju.

– Za modularne kuće koje gotove dolaze na lokaciju nije potrebna betonska ploča, što predstavlja veliku uštedu klijentu. Modularna gradnja radi se na bazi čelika od kojega su i nosači. Nemamo limita u gradnji budući da radimo s čelikom i radimo isključivo po narudžbi i individualno – objasnio je Tonći Viljac, direktor tvrtke Modular living. Montažnu ili modularnu kuću je lakše i preurediti u odnosu na klasičnu gradnju. Kada želite otvoriti zid, zahvat u konstrukciji, napominju stručnjaci, puno je manji nego u klasičnoj gradnji gdje je potrebno zid rušiti, osigurati, sve zaštititi, a kod montažne kuće to se odreže posebnim alatima i vrlo jednostavno sanira.

1/10

Proizvođači su pojasnili zbog čega su montažne i modularne kuće otporne na potrese. Ističu da je za područje čitave Hrvatske napravljena potresna karta i svi projektanti imaju ulazne parametre kroz faktore ubrzanja tla.

– Ako se svi projektanti i ostali sudionici u gradnji drže svih propisanih parametara, rekao bih da je neupitno siguran svaki tip gradnje. Međutim, montažni tip gradnje s drvenom konstrukcijom optimalan je za takve dijelove zbog same mase konstrukcije koja je pet puta lakša od klasične gradnje i samim time sve konstrukcije mogu biti optimalnije jer se potresna sila, ovisno o masi i konstrukciji može puno više optimizirati kako kroz temeljenje tako i kroz nosivi dio – kazao je Luka Kupešić, statičar i tehnički direktor u tvrtki Domus plus. Dodao je da za njihove objekte nije potrebna betonska ploča jer oni stoje na pilotima ili protupotresnim apsorberima, a kada je riječ o poplavnim područjima, objekti se podižu kako se diže i nivo vode.

Takve modularne kuće "plešu" za vrijeme potresa. To znači da su kuće izgrađene po principu čeličnih brodova koji plove po moru. Ako je materijal prekrut i ne može "disati", onda to nekretnina ne može podnijeti, naročito ako je podrhtavanje tla dugo – pojasnili su iz Modular livinga.

Sve te informacije sada su se prvi put čule na jednome mjestu, kazao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– Cijena kvalitetne montažne i kvalitetne klasične gradnje je podjednaka jer materijali su za obje vrste gradnje podjednako skupi, u klasičnoj gradnji imate više ljudskog rada na gradilištu, u montažnoj u proizvodnim halama. No posebna je korist montažne gradnje čistoća gradilišta, brzina rada, kada ugovorite nešto, točno znate koliko će to koštati, kada će kuća biti gotova, što kod klasične gradnje nije slučaj. S razvojem materijala i tehnologije današnjoj modernoj montažnoj kući ne možete pronaći manu. Trajnost klasičnih objekata izgrađenih od opeke i drva je neupitna, a kod gradnje betonom to nije tako. Do sada je glavna mana montažne gradnje bila njezina trajnost, no s modernim materijalima i kvalitetnom gradnjom trajnost montažnih kuća više nije upitna. Eto, primjerice, knjiga narudžbi jednog proizvođača u Gorskom kotaru koji radi montažne kuće od drvenih trupaca puna je idućih godinu dana pa on širi proizvodnju – navodi je Željko Uhlir. U montažnoj je gradnji, dodao je, SAD otišao najdalje jer je to njihova tradicionalna gradnja, a u Europi prednjače Nijemci koji ovih dana završavaju tvornicu koja će u godinu dana moći proizvesti čak 10.000 modularnih stanova.

Foto: Promo fotografija

Katarina Antešić, direktorica Modelar Homes Expo 2023., kazala je da je čak 77 proizvođača već sada iskazalo interes za dolazak na izložbu iduće godine, a među njima je i drugi najveći proizvođač u Kini koji je najavio dolazak s tri objekta.

– Ove smo godine kroz Modular Homes Expo u Zagrebu i Istri istražili tržište, interes kupaca, a naglasak će na izložbi 2024. godine biti stvaranje klastera među izlagačima kako bi se ta industrija grupirala, dala svoje predstavnike kako bi se mogla dogoditi diverzifikacija proizvođača u odnosu na kvalitetu njihovih proizvoda – pojasnila je K. Antešić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije