Isprobajte!

Jedan povoljan trik iskusnih vrtlara uz koji će pelargonije cvjetati sve do kasne jeseni!

pelargonije cvijet
Thinkstock
05.09.2023.
u 06:00

Kada pada kiša, nemojte samo prestati zalijevati. Posebno kada se radi o bujnim biljkama, jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopće ne dopire do tla

Pelargonija je biljka koja ne zahtijeva puno brige. Svojim bujnim rastom i raskošnim cvjetovima čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osjećaj postignuća, sve dok se slijedi nekoliko jednostavnih pravila. Stručnjaci iz Pelargonium for Europe dijele svoje znanje o njezi pelargonije kako bi ova prekrasna južnoafrička biljka cvjetala u punom sjaju od svibnja do jeseni.

Foto: pixabay

Pelargonije najbolje uspijevaju kada se mogu slobodno razvijati. Žardinjere bi stoga trebale biti najmanje 18 cm visoke, a kada se kombiniraju prilikom sadnje, udaljenost između susjednih biljaka trebala bi biti barem 20 cm.

Pelargonije vole sunce. Što više svjetlosti dobivaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji i intenzivnije boje. Idealno mjesto je na suncu, odnosno u polusjeni. Pelargonije također bez problema podnose puno popodnevno sunce. Ali zato sjeverni balkon nije prikladno okruženje. Savjet: Pelargonije rastu prema suncu. Ako želite prekrasne biljke sa svake strane, zarotirajte pelargonije koje se nalaze u posudi za cvijeće za 90 stupnjeva svaki tjedan kako bi dobile dovoljno svjetla sa svake strane.

Foto: Flora magazin

Kada pada kiša, nemojte samo prestati zalijevati. Posebno kada se radi o bujnim biljkama, jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopće ne dopire do tla. Ako niste sigurni, oprezno zabodite prst u zemlju. Ako se čini suhom što dublje idete, zalijte ga.

Ako ne želite zalijevati svaki dan, odaberite žardinjere s rezervoarima vode. Balkonska posuda veličine jedan metar ima kapacitet skladištenja oko 10 litara. Pokazatelj razine vode pokazuje količinu dostupne vode.

pelargonije cvijet
1/7

Kao takozvane 'gladne' biljke, pelargonije imaju visoku potrebu za hranjivim tvarima pa je gnojidba presudna za zdrave, prekrasne biljke. Ako koristite visokokvalitetni, prethodno obogaćeni kompost za posude za cvijeće, to će zadovoljiti potrebe biljaka u prvih nekoliko tjedana. Nakon toga, hranjive tvari u kompostu će se iscrpiti i morat ćete primijeniti mineralno gnojivo. Možete ili redovito obogaćivati vodu s komercijalnim tekućim gnojivom za cvjetnice ili pelargonije, ili upotrijebiti prikladno gnojivo sa sporim otpuštanjem. Specijalizirane trgovine i vrtni centri prodaju proizvode koji će osigurati dovoljno hranjivih tvari za do 9 mjeseci.  

Foto: Flora magazin

Savjet: Talog kave izvrsno je jeftino, prirodno gnojivo za pelargonije jer sadrži pravu kombinaciju kalija, dušika i fosfora. Ili otopite malu količinu kave u vodi jednom tjedno – jedna žlica dovoljna je za 10 litara vode – ili talog kave osušite i pažljivo umiješajte u zemlju oko korijenja biljaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije