LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Insajderski trikovi

Do 2050. sve zgrade trebale bi imati gotovo nultu razinu energetske potrošnje, je li to moguće?

Analiza stanja na tržištu koju će provesti relevantni stručnjaci, osigurat će aktualni pregled prednosti i nedostataka dosadašnjeg provođenja inicijativa energetske obnove višestambenih zgrada u zajedničkom Pregledu dosadašnje prakse energetske obnove
21. prosinca 2021. u 07:00 0 komentara 387 prikaza
obnova
Foto: Shutterstock

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI) objavilo je Nacrt Programa energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje do 2030. godine. Nacrt predviđa da će sve zgrade u Hrvatskoj do 2050. godine ostvariti gotovo nultu razinu energetske potrošnje. Program je potaknut Europskim zelenim planom koji ima ambiciju da Europa do 2050. bude ugljično neutralna. Predviđa se da će do 2030. godine u Hrvatskoj biti obnovljeno 25% nacionalnog fonda zgrada uz godišnju stopu obnove zgrada od 3%.

gradnja kuće fasada izolacija | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Da bi se zacrtani ambiciozni ciljevi postigli, Croatia Green Building Council kreće u provedbu novog projekta - Retrofit HUB. Projekt financira Europska klimatska inicijativa (EUKI), a uz Hrvatski savjet za zelenu gradnju (Croatia GBC), u provedbi sudjeluju i Poljski te Mađarski GBC.

obnova
1 / 8

Retrofit HUB  ističe važnost educiranja i povezivanja ključnih skupina; korisnika zgrada (stanara), predstavnika stanara, upravitelja imovine/objekata, predstavnika lokalnih vlasti, stručnjaka iz privatnog sektora, predstavnika udruga, studenata i šire javnosti.

obnova | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

- Projekt će pružiti sveobuhvatan pristup analizi postojećih inicijativa i programa energetske obnove te će omogućiti jednostavno i razumljivo praćenje i prijavljivanje krajnjih korisnika na programe i inicijative energetske obnove višestambenih zgrada - rekao je Dean Smolar, izvršni direktor Croatia GBC.

Aktivnosti projekta bit će usmjerene na educiranje i podizanje svijesti navedenih dionika o načinima implementacije inicijativa obnove, tijeku te postupcima prijava i provedbe, instalacijama, materijalima i načinu verifikacije kvalitete provedene obnove. Istaknut će se dobrobiti energetske obnove kroz važnost utjecaja na klimu, klimatsku otpornost, prilagodbu te pojašnjenje energetske učinkovitosti.

obnova | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Analiza stanja na tržištu koju će provesti relevantni stručnjaci, osigurat će aktualni pregled prednosti i nedostataka dosadašnjeg provođenja inicijativa energetske obnove višestambenih zgrada u zajedničkom Pregledu dosadašnje prakse energetske obnove.

energetska obnova | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Takav aktualni pregled dosadašnje provedbe inicijativa energetske obnove pružit će potrebna znanja za provođenje edukativnih treninga i radionice studija slučaja gdje će sudionici surađivati s krajnjim korisnicima nekoliko višestambenih zgrada koje zahtijevaju energetsku obnovu. Rezultati proizašli iz radionica bit će dostupni na online platformi te će se generirati Vodič za energetsku obnovu s rezultatima dobivenih provedenim projektom.

U iduće dvije godine provedbe projekta, 3 europska GBC-a iz Poljske, Mađarske i Hrvatske surađivat će na podizanju važnosti razumijevanja programa energetske obnove kod krajnjih korisnika koji obnovu žele provesti, a nisu sigurni kako.

uređenje doma Trendovi koje ćemo u 2022. voljeti u dnevnom boravku, veseli nas povratak boja s puno stila Stan u kojem se sve vrti oko kuhinje odlična je inspiracija za uređenje doma i kad nemate veliki budžet lesnina dieter knoll kuhinja Isprobajte! Osam fantastičnih načina za uvođenje recikliranja u kuhinju, ekološki je, a smanjuje račune
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.