održivost

Do 2050. sve zgrade trebale bi imati gotovo nultu razinu energetske potrošnje, je li to moguće?

obnova
Shutterstock
21.12.2021.
u 07:00

Analiza stanja na tržištu koju će provesti relevantni stručnjaci, osigurat će aktualni pregled prednosti i nedostataka dosadašnjeg provođenja inicijativa energetske obnove višestambenih zgrada u zajedničkom Pregledu dosadašnje prakse energetske obnove

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI) objavilo je Nacrt Programa energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje do 2030. godine. Nacrt predviđa da će sve zgrade u Hrvatskoj do 2050. godine ostvariti gotovo nultu razinu energetske potrošnje. Program je potaknut Europskim zelenim planom koji ima ambiciju da Europa do 2050. bude ugljično neutralna. Predviđa se da će do 2030. godine u Hrvatskoj biti obnovljeno 25% nacionalnog fonda zgrada uz godišnju stopu obnove zgrada od 3%.

Foto: pixabay

Da bi se zacrtani ambiciozni ciljevi postigli, Croatia Green Building Council kreće u provedbu novog projekta - Retrofit HUB. Projekt financira Europska klimatska inicijativa (EUKI), a uz Hrvatski savjet za zelenu gradnju (Croatia GBC), u provedbi sudjeluju i Poljski te Mađarski GBC.

obnova
1/8

Retrofit HUB  ističe važnost educiranja i povezivanja ključnih skupina; korisnika zgrada (stanara), predstavnika stanara, upravitelja imovine/objekata, predstavnika lokalnih vlasti, stručnjaka iz privatnog sektora, predstavnika udruga, studenata i šire javnosti.

Foto: screenshot/facebook

- Projekt će pružiti sveobuhvatan pristup analizi postojećih inicijativa i programa energetske obnove te će omogućiti jednostavno i razumljivo praćenje i prijavljivanje krajnjih korisnika na programe i inicijative energetske obnove višestambenih zgrada - rekao je Dean Smolar, izvršni direktor Croatia GBC.

Aktivnosti projekta bit će usmjerene na educiranje i podizanje svijesti navedenih dionika o načinima implementacije inicijativa obnove, tijeku te postupcima prijava i provedbe, instalacijama, materijalima i načinu verifikacije kvalitete provedene obnove. Istaknut će se dobrobiti energetske obnove kroz važnost utjecaja na klimu, klimatsku otpornost, prilagodbu te pojašnjenje energetske učinkovitosti.

Foto: screenshot/facebook

Analiza stanja na tržištu koju će provesti relevantni stručnjaci, osigurat će aktualni pregled prednosti i nedostataka dosadašnjeg provođenja inicijativa energetske obnove višestambenih zgrada u zajedničkom Pregledu dosadašnje prakse energetske obnove.

Foto: screenshot/facebook

Takav aktualni pregled dosadašnje provedbe inicijativa energetske obnove pružit će potrebna znanja za provođenje edukativnih treninga i radionice studija slučaja gdje će sudionici surađivati s krajnjim korisnicima nekoliko višestambenih zgrada koje zahtijevaju energetsku obnovu. Rezultati proizašli iz radionica bit će dostupni na online platformi te će se generirati Vodič za energetsku obnovu s rezultatima dobivenih provedenim projektom.

U iduće dvije godine provedbe projekta, 3 europska GBC-a iz Poljske, Mađarske i Hrvatske surađivat će na podizanju važnosti razumijevanja programa energetske obnove kod krajnjih korisnika koji obnovu žele provesti, a nisu sigurni kako.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije