racionalna potrošnja

Donosimo savjete koji će vam smanjiti račune za gotovo sto eura, isprobajte već danas!

ušteda
Thinkstock
11.09.2023.
u 10:32

Smanjenje računa posebno je bitno sad kad kreće sezona grijanja jer su računi za grijanje, neovino o energentu, velik udar na kućni budžet

Cijene energenata vrtoglavo rastu stoga je jako važno naučiti kako štedjeti energiju kod kuće. Posebno je to bitno sad kad kreće sezona grijanja, a računi za grijanje, neovino o energentu, velik su udar na kućni budžet. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u smanjenju potrošnje energije u kućanstvu. Neki će vam se možda činiti banalnima, ali na godišnjoj razini, kombinacija ovih poteza može vam donijeti uštedu i od nekoliko stotina eura.

Foto: GettyImages

Kontrolirajte termostat

Smanjenje temperature na termostatu za samo jedan stupanj može tijekom zime značiti (ako se grijete na plin) uštedu od sedamdesetak eura. Nije zanemarivo, zar ne? U spavaćim sobama, smanjivanje termostata još više donosi dodatnu uštedu.

Foto: Imagine TV

Promijenite žarulje

Ako još niste, obavezno prijeđite na učinkovite LED žarulje – ili još bolje, pametnu rasvjetu i žarulje koje se lako pale i gase pomoću telefona. Zamijenite li žarulje sa žarnom niti od 100 W LED žaruljom mogli biste godišnje uštedjeti oko 7 eura po žarulji. LED žarulje troše djelić električne energije u usporedbi s normalnim žaruljama, preciznije troše 75% manje energije.

Foto: screenshot/facebook

Isključivanje aparata

Ovo znaju i vrapci na grani, a opet, rijetki među nama isključuju uređaje preko noći. A upravo je isključivanje aparata i uređaja koji se ne koriste put do manjih računa. Takva politika donosi godišnju uštedu od skoro 50 eura. Naravno, nećemo isključivati hladnjak ili zamrzivač, ali punjači, televizori, komjuteri i svi ostali uređaji mogu se isključiti iz struje kad se ne koriste.  Predmeti poput televizora ili zvučnika troše energiju koja je poznata kao 'fantomsko opterećenje'. To je način na koji se energija nevidljivo crpi i kad uređaji ne rade.

Foto: Promo fotografije

Racionalno sa zagrijavanjem

Koristite li kuhalo za vodupuniti do vrha i nemojte previše zagrijavati vodu. Ako koristite kuhalo svaki dan, i ako primijenite ovo pravilo godišnje možete uštedjeti oko osam eura. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije