Isprobajte!

Osam fantastičnih načina za uvođenje recikliranja u kuhinju, ekološki je, a smanjuje račune

lesnina dieter knoll kuhinja
Lesnina
19.12.2021.
u 07:00

Smanjivanje potrošnje vode, električne energije, plina i predmeta za jednokratno korištenje jednostavni su načini kako svoju kuhinju učiniti ekološki prihvatljivijom

Vježbanje održivih navika nije dobro samo za okoliš: može vam pomoći da uštedite na troškovima energije i stvorite manje otpada. Smanjivanje potrošnje vode, električne energije, plina i predmeta za jednokratno korištenje jednostavni su načini kako svoju kuhinju učiniti ekološki prihvatljivijom.

Lesnina Dieter Knoll kuhinja
Foto: Lesnina

Upotrijebite naš popis da biste procijenili svoje navike kuhanja i čišćenja i otkrijte kako ćete promjenom navika dugoročno uštedjeti novac. Ako tek započinjete u svojim naporima da budete održiviji, posvetite se jednoj novoj ideji već danas. Vremenom se izazovite za zelenu igru ​​dok smanjujete račun za komunalne usluge i smanjujete kuhinjski otpad. Evo osam jednostavnih načina za početak.

Foto: Promo fotografija

1. Čistite sigurno

Pametno je provjeriti sastav na etiketama proizvoda za čišćenje. Birajte, kad god je to moguće, ekološki prihvatljivija sredstva za čišćenje kuhinje i pranje posuđa.

2. Maksimalno povećajte učinkovitost svog hladnjaka

Hladnjak treba biti pun, ali ne i prepun, a ključno je da čist. Izbjegavajte skladištenje vruće hrane u hladnjaku - stvorit će se kondenzacija. Još jedna stavka na koju treba paziti - vrata hladnjaka držite minimalno otvorenima.

Foto: Promo

3. Štedite energiju za kuhanje

Serijsko kuhanje, obroci u jednom loncu i odmrzavanje mesa na otvorenom (ne mikrovalnoj pećnici) smanjuju upotrebu uređaja. Prilagodite veličinu lonca plameniku i izbjegavajte otvaranje vrata pećnice tijekom pripreme hrane. Korištenje poklopca također vam omogućuje smanjenje temperature plamenika.

4. Učinkovito operite posuđe

Energetski učinkovita perilica posuđa u kombinaciji sa savjesnim pranjem najbolja je za uštedu troškova i nizak utjecaj na okoliš. Kada perete posuđe u sudoperu, stružite ploče, namočite ih i ribajte u vrućoj vrućoj vodi, a zatim umočite u čistu hladnu vodu. Za perilicu posuđa pokrenite puni pogon u vrijeme jeftinije struje.

Foto: screenshot/facebook

5. Izbjegavajte nepotrebno pakiranje

Slijedite kupovne navike koje smanjuju smeće i uštedite novac. Smanjite broj paketa koje kupujete odabirom velikih pakiranja žitarica, tjestenina i začina, a zatim ih presipajte u posude za višekratnu upotrebu kod kuće. Koristite mrežaste vrećice od tkanine za voće i povrće i dvaput razmislite o proizvodima koji su zamotani u plastičnu ambalažu.

lesnina dieter knoll kuhinja
1/15

6. Prenamijenite ono što možete, a ostalo reciklirajte

Pinterest je prepun ideja za prenamjenu proizvoda, prije svega se misli na staklenke koje ostaju nakon konzumacije određenih proizvoda.. A te staklenke dolaze "besplatno" uz kupnju kiselih krastavaca, salse i umaka od špageta. Minimiziranje onoga što se nalazi u kanti za smeće najbrži je put do života bez otpada.

Foto: screenshot/facebook

7. Odaberite spremnike za višekratnu upotrebu

Staklene posude s nepropusnim poklopcima i dalje su jedan od najboljih načina za čuvanje ostataka. Ostali načini kako izbjeći jednokratnu pohranu uključuju oblog od pčelinjeg voska koji stvara čvrsto brtvljenje na zdjelicama i može se ručno prati i ponovno koristiti. Umjesto jednokratnih plastičnih vrećica, odaberite silikonske vrećice koje se mogu grijati ili hladiti.

Foto: pixabay

8. Nahranite tlo

Kompostiranje smatrajte upravljanjem vlastitim malim centrom za reciklažu. Ta hrpa organskog materijala koju stvorite s vremenom kombinirajući ostatke hrane s dvorišnim otpadom omogućuje vam stvaranje gornjeg sloja tla i gnojiva za dvorište i vrt. Kompost je dobar za tlo, a pomoći ćete i u smanjenju metana koji hrana stvara na odlagalištima. Osim toga, kompost pomiješan u zemlji znači da morate manje zalijevati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije