LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

O adaptaciji ovog stana baš svi imaju svoje mišljenje

Dizajnercie iz studija Peronospora bile su zadužene za stilsko finiširanje detaljima prostranog stana od 1340 četvornih metara širem centru Zagreba
23. kolovoza 2019. u 13:21 0 komentara 9880 prikaza
žuto crni stan Peronospora studio
Foto: Peronospora studio
Pogledajte galeriju 1/22

Osim po efektnim i originalnim detaljima, ovaj stan svaki će posjetitelj zasigurno pamtiti i po njegovim dojmljivim bojama. Crno-žuta kombinacija snažna je i uočljiva u svakoj grani dizajna – od modnog, grafičkog pa sve do arhitektonskog.

Iako je u prostranom stanu u širem centru Zagreba uvelike korištena i bijela kao temeljna te detalji u sivoj, ali i jarkim crvenoj i narančastoj boji, žuto-crni spoj ipak je ono što ostaje najjasnije pohranjeno u memoriji. Jer, riječ je najefektnijem mogućem kolorističkom spoju koji postoji. Za ovu hrabru kombinaciju “odgovorni” su vlasnici stana, ali i djevojke iz dizajnerskog studija Peronospora.

Vlasnici su angažirali mlade dizajnerice Ivanu Žlender, Dinu Stambolija i Brunu Zelić za završni ‘touch’ njihova četverosobnog stana u Savskoj ulici koji je bio opremljen osnovnim namještajem. No, na njemu je trebalo još poraditi... Zadatak studija Peronospora bio je izraditi i dodati dekoracije i detalje koji bi postojeći korektno uređen stan oplemenile, istaknule i učinile posebnim.

 

žuto crni stan Peronospora studio | Autor : Peronospora studio Foto: Peronospora studio Jedan zid u boravku krasi natpis ‘Dom je tamo gdje smo zajedno’, načinjen od ukucanih čavala omotanih koncima u boji

130 četvornih metara nalaze se tri spavaće sobe, dvije kupaonice, kuhinja te dnevni boravak s blagovaonicom. Kod ulaznih vrata proteže se hodnik u obliku slova L s dječjim sobama na jednoj strani te kuhinjom i dnevnim boravkom na drugoj. Pokraj blagovaonice nalazi se roditeljska spavaća soba sa svojom kupaonicom. Stan također ima i dva balkona koje je studij Peronospora preuredio, a na koje se izlazi iz jedne dječje sobe te iz blagovaonice, tj. roditeljske sobe.

 

žuto crni stan Peronospora studio | Autor : Peronospora studio Foto: Peronospora studio

Bez kompromisa
Ovaj stan dobar je primjer koliko je odabir temeljnih komada namještaja bitan za konačno dizajnersko rješenje i izgled prostora. Ni originalni detalji koje su odabrale ili same kreirale dizajnerice iz Peronospore ne bi mogli spasiti ovaj stan da u njemu osnovni elementi nisu dobro odabrani ni posloženi.

Osim detalja, dizajnerice su se pobrinule i za rasvjetu u većini prostorija, kao i za zavjese. Balkoni su jedini dio stana koji nisu imali nikakav sadržaj tako da su ih morale u potpunosti urediti, s tim da su onom većem posvetile i više pažnje – od drvenih podnih obloga koje su lijepljene na postojeće keramičke pločice, nove garniture za sjedenje i detalja. Zid na balkonu upotpunjen je biljkama u drvenim kutijama te ogledalom koje su dizajnerice same doradile lijepljenjem konopa na postojeći okvir ogledala.

 

žuto crni stan Peronospora studio | Autor : Peronospora studio Foto: Peronospora studio Monotonija bijele i neutralnih tonova u boravku ‘razbijena’ je crvenim naslonjačem i tabureom

No je li bilo teško ‘pogoditi’ senzibilitet i ukus vlasnika, tj. nadovezati se na već postojeće uređenje?
– Nakon prvog sastanka, kad smo se upoznali i popričali o njihovim željama, brzo smo dobile dojam što vlasnici vole i ne vole te što bi htjeli. Tako smo brzo došli do zajedničkih rješenja. Bili su otvoreni za većinu naših prijedloga, koje smo složile uzimajući u obzir njihove želje – govori Ivana iz Peronospora studija.

Dizajnerice su sretne jer nisu morale donositi kompromise u uređenju prostora – osim što su dobro ‘kliknule’ s vlasnicima, odnosno prepoznale njihove afinitete i ukuse, ni predviđeni okvirni troškovi nisu značajno odstupali od onih konkretnih, tako da nije bilo potrebe za odustajanjem od realizacije bilo kakvih ideja i zamisli. Djevojke su u svome uređenju detalja krenule od kuhinje – tako je zapravo i nastala žuto-crna kombinacija koja dominira kuhinjom i jednom od dječjih soba.

žuto crni stan Peronospora studio | Autor : Peronospora studio Foto: Peronospora studio Balkon je jedini dio stana u čijem se uređenju krenulo od nule

Preinaka dječje sobe
– Kuhinju je trebalo nečim ‘dignuti’ da ne bude običan primjerak iz kataloga. S obzirom na postojeću jarkožutu, odlučile smo se na crne detalje u obliku boje na zidu te naljepnica s točkicama izrađenih po našoj zamisli i zelenog ukrasnog bilja – objašnjava Ivana te dodaje kako su u prostor htjele unijeti detalje i preinačiti pojedine komade namještaja koji bi ga činili drugačijim, s obzirom na to da je prije njihova dolaska on već bio dobro uređen.

Najveća preinaka dogodila se u dječjoj sobi jer su djevojke morale smisliti način kako smjestiti sav potreban namještaj za još jedno dijete koje je bilo na putu.

– To se na početku činilo kao problem budući da je soba manja, a već je bila prilično popunjena namještajem za jedno dijete. Neke komade namještaja smo premjestile, neke pomaknule pa je na kraju sve stalo točno kako su naši klijenti željeli – kažu za kraj dizajnerice.

>>Velika transformacija: od derutnog stana do doma dobrih vibracija

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.