impresivno

O adaptaciji ovog stana baš svi imaju svoje mišljenje

žuto crni stan Peronospora studio
Foto: Peronospora studio
1/22
23.08.2019.
u 13:21

Dizajnercie iz studija Peronospora bile su zadužene za stilsko finiširanje detaljima prostranog stana od 1340 četvornih metara širem centru Zagreba

Osim po efektnim i originalnim detaljima, ovaj stan svaki će posjetitelj zasigurno pamtiti i po njegovim dojmljivim bojama. Crno-žuta kombinacija snažna je i uočljiva u svakoj grani dizajna – od modnog, grafičkog pa sve do arhitektonskog.

Iako je u prostranom stanu u širem centru Zagreba uvelike korištena i bijela kao temeljna te detalji u sivoj, ali i jarkim crvenoj i narančastoj boji, žuto-crni spoj ipak je ono što ostaje najjasnije pohranjeno u memoriji. Jer, riječ je najefektnijem mogućem kolorističkom spoju koji postoji. Za ovu hrabru kombinaciju “odgovorni” su vlasnici stana, ali i djevojke iz dizajnerskog studija Peronospora.

Vlasnici su angažirali mlade dizajnerice Ivanu Žlender, Dinu Stambolija i Brunu Zelić za završni ‘touch’ njihova četverosobnog stana u Savskoj ulici koji je bio opremljen osnovnim namještajem. No, na njemu je trebalo još poraditi... Zadatak studija Peronospora bio je izraditi i dodati dekoracije i detalje koji bi postojeći korektno uređen stan oplemenile, istaknule i učinile posebnim.

 

Foto: Peronospora studio
Jedan zid u boravku krasi natpis ‘Dom je tamo gdje smo zajedno’, načinjen od ukucanih čavala omotanih koncima u boji

130 četvornih metara nalaze se tri spavaće sobe, dvije kupaonice, kuhinja te dnevni boravak s blagovaonicom. Kod ulaznih vrata proteže se hodnik u obliku slova L s dječjim sobama na jednoj strani te kuhinjom i dnevnim boravkom na drugoj. Pokraj blagovaonice nalazi se roditeljska spavaća soba sa svojom kupaonicom. Stan također ima i dva balkona koje je studij Peronospora preuredio, a na koje se izlazi iz jedne dječje sobe te iz blagovaonice, tj. roditeljske sobe.

 

Foto: Peronospora studio

Bez kompromisa
Ovaj stan dobar je primjer koliko je odabir temeljnih komada namještaja bitan za konačno dizajnersko rješenje i izgled prostora. Ni originalni detalji koje su odabrale ili same kreirale dizajnerice iz Peronospore ne bi mogli spasiti ovaj stan da u njemu osnovni elementi nisu dobro odabrani ni posloženi.

Osim detalja, dizajnerice su se pobrinule i za rasvjetu u većini prostorija, kao i za zavjese. Balkoni su jedini dio stana koji nisu imali nikakav sadržaj tako da su ih morale u potpunosti urediti, s tim da su onom većem posvetile i više pažnje – od drvenih podnih obloga koje su lijepljene na postojeće keramičke pločice, nove garniture za sjedenje i detalja. Zid na balkonu upotpunjen je biljkama u drvenim kutijama te ogledalom koje su dizajnerice same doradile lijepljenjem konopa na postojeći okvir ogledala.

 

Foto: Peronospora studio
Monotonija bijele i neutralnih tonova u boravku ‘razbijena’ je crvenim naslonjačem i tabureom

No je li bilo teško ‘pogoditi’ senzibilitet i ukus vlasnika, tj. nadovezati se na već postojeće uređenje?
– Nakon prvog sastanka, kad smo se upoznali i popričali o njihovim željama, brzo smo dobile dojam što vlasnici vole i ne vole te što bi htjeli. Tako smo brzo došli do zajedničkih rješenja. Bili su otvoreni za većinu naših prijedloga, koje smo složile uzimajući u obzir njihove želje – govori Ivana iz Peronospora studija.

Dizajnerice su sretne jer nisu morale donositi kompromise u uređenju prostora – osim što su dobro ‘kliknule’ s vlasnicima, odnosno prepoznale njihove afinitete i ukuse, ni predviđeni okvirni troškovi nisu značajno odstupali od onih konkretnih, tako da nije bilo potrebe za odustajanjem od realizacije bilo kakvih ideja i zamisli. Djevojke su u svome uređenju detalja krenule od kuhinje – tako je zapravo i nastala žuto-crna kombinacija koja dominira kuhinjom i jednom od dječjih soba.

Foto: Peronospora studio
Balkon je jedini dio stana u čijem se uređenju krenulo od nule

Preinaka dječje sobe
– Kuhinju je trebalo nečim ‘dignuti’ da ne bude običan primjerak iz kataloga. S obzirom na postojeću jarkožutu, odlučile smo se na crne detalje u obliku boje na zidu te naljepnica s točkicama izrađenih po našoj zamisli i zelenog ukrasnog bilja – objašnjava Ivana te dodaje kako su u prostor htjele unijeti detalje i preinačiti pojedine komade namještaja koji bi ga činili drugačijim, s obzirom na to da je prije njihova dolaska on već bio dobro uređen.

Najveća preinaka dogodila se u dječjoj sobi jer su djevojke morale smisliti način kako smjestiti sav potreban namještaj za još jedno dijete koje je bilo na putu.

– To se na početku činilo kao problem budući da je soba manja, a već je bila prilično popunjena namještajem za jedno dijete. Neke komade namještaja smo premjestile, neke pomaknule pa je na kraju sve stalo točno kako su naši klijenti željeli – kažu za kraj dizajnerice.

>>Velika transformacija: od derutnog stana do doma dobrih vibracija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije