Svijet interijera

Vrijeme je za vatricu iz kamina

kamini
Foto: Shutterstock
24.12.2018.
u 07:00

Odlučite li se na ugradnju kamina, dobro je znati da je najpovoljnije ugraditi onaj na pelete.

Asocijacija na zimsku idilu mnogima od nas jest omiljeni topli napitak, mekana dekica i pucketanje vatre u kaminu dok vani sniježi. No, mnogima je, posebice onima u stanovima, neizvedivo imati pravi kamin na drva. Međutim, zahvaljujući kreativnim idejama, danas je moguće imati kamin i u najmanjem stanu. Bilo da je riječ o plinskom kaminu ili pak samo o konzoli koja “glumi” kamin ili pak o tradicionalnom kaminu na drva ili pelete.

Foto: screenshot/facebook

Odlučite li se na plinski kamin, bitno je prepustiti stvar stručnjacima, a na vama je da svoju kreativnost pokažete odabirom konzole. U domaćim trgovinama cijene im se kreću od 1800 kuna naviše, a moguće ih je dati izraditi prema vlastitim nacrtima i idejama kod stolara. Ako je vaš izbor pak klasični kamin na drva, najbitnija stavka je dobro postavljeno ložište i ispravan odvod, odnosno dimnjak. Preporučljiviji su za kuće – što zbog zahtjevnosti same gradnje, što zbog činjenice da kvalitetno zagrijavaju veći prostor.

Foto: screenshot/facebook

Inače, najtraženiji su kamini koji prosječno zagrijavaju oko 200 prostornih metara, a to znači oko 80 kvadrata površine, standardne visine dva i pol metra. Prema vrsti ogrjeva, kamini se dijele na one koji se lože na drva i one na plin. Odlični su za zagrijavanje prostora i vrlo konkretna alternativa grijanju doma. Kamini na drva, u šali se kaže, trebaju slugu (zbog potrebe redovitog čišćenja i nošenja drva), a kamini na plin traže gospodara ( jer se kamini uključuje na daljinski, ne treba čistiti ložište). Prema dojmu koji daju, plinske kamine dijelimo na minimalističke i klasične.

Foto: screenshot/facebook

Postoje dvije generacije plinskih kamina. One starije generacije možemo priključiti na klasični dimnjak, dok plinski kamini nove generacije traže vlastiti koaksijalni dimnjak koji ima dvije cijevi – za ulazak svježeg zraka i za odvod dima. Na tržištu možemo naći i kamine koji kao gorivo koriste bioetanol. Oni ne griju, već samo daju ugođaj prave vatre. Pogodni su za ugradnju u zgradama koje nemaju dimnjak, a ponajprije su estetski, šminkerski element interijera. Odlučite li se pak samo na postavljanje konzole, ugođaj kamina možete dobiti postavljanjem svijeća ili nekog drugog efektnog grijaćeg tijela, međutim, treba biti oprezan i paziti da ne dođe do nezgode koja bi mogla prouzročiti požar.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
AnneHeavner
11:37 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to.......>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije