Sačuvajte ono što vam je najvažnije

U Hrvatskoj osigurano tek 20% nekretnina, zaštitite se na vrijeme!

poplava,Odra
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
06.10.2014.
u 12:30

Stručnjaci iz Allianz osiguranja procjenjuju kako je u Hrvatskoj tek 1/5 nekretnina osigurana, a ta je brojka u Slavoniji još i manja

Nakon katastrofalnih poplava koje su u svibnju pogodile Slavoniju, mnogi su građani počeli razmišljati o osiguranju svoje imovine. Ipak stručnjaci procjenjuju kako svijest o važnosti osiguranja imovine i dalje nije dovoljno izražena.

Stručnjaci iz Allianz osiguranja procjenjuju kako je u Hrvatskoj tek 1/5 nekretnina osigurana, a ta je brojka u Slavoniji još i manja.

 – Od tih 20 posto osiguranih stambenih objekata, dosta polica ima ugovorene limite. Na žalost, ni situacija s poljoprivrednim gospodarstvima nije bolja pa većina usjeva i nasada također nije adekvatno osigurano. Ljudi koji nisu ugovorili police osiguranja imaju mogućnost djelomičnog namirenja od države, ali činjenica je da svi moramo preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost i ne oslanjati se i očekivati od države da nas zbrine. Više od svega potražnju za policama osiguranja potiču događaji koji ljudima jačaju svijest o potrebi za osiguranjem, a to su sve češće vremenske nepogode poput poplava, potresa ili jakih vjetrova. Važno je to prepoznati i osigurati se na vrijeme – poručuju iz Allianza.

Kako biste se osigurali od slučajeva poput onog koji je zadesio Slavoniju,  Allianz ističe kako "većina osiguravajućih društva u osnovnim ili dopunskim pokrićima imaju uključeno i pokriće od rizika poplave".

Ovisno o imovini klijenata, svatko bi trebao osigurati minimalno svoj dom, bilo to kuća ili stan te stvari kućanstva.

Osigurati se mogu svi dijelovi kuće, od temelja i podrumskih zidova do krova, uključujući ugrađene instalacije i ugrađenu opremu, pomoćne prostorije, pomoćne objekte na istoj adresi, ograde, terase, bazene pa i biljke u vrtovima. Osiguranje obiteljske kuće, pruža zaštitu od opasnosti požara, oluje, tuče, izljeva vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, poplave bujice i visoke vode, udara vlastitog ili tuđeg motornog vozila. Osiguranje može pokrivati i štete od potresa, klizanja tla i odrona zemljišta te odgovornost vlasnika kuće prema trećim osobama.

Osiguranje kućanstva uključuje sve od namještaja, kućanskih aparata, odjeće, osobnih stvari i rekvizita za sport, do osiguranja dragocjenosti, novca i dokumenata. Opasnosti koje su ovim osiguranjem pokrivene su požar, oluja, tuča, eksplozija, provalna krađa, razbojstvo, izljev vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, poplava i bujica, klizanje tla, pad i udar zračnih letjelica, a može pokrivati i štete od potresa, loma stakla, privatne odgovornosti i osiguranje članova kućanstva od posljedica nesretnog slučaja (nezgode).
Kao zaštitu vozila od ovakvih slučajeva kasko polica nudi adekvatnu zaštitu osiguranja jer uključuje i rizik poplave. Osigurati se još mogu i usjevi, životinje te obrti. Također je važno napomenuti i da s policom osiguranja od odgovornosti građani mogu izbjeći velike troškove prema trećim osobama, primjerice u slučaju požara ili poplave koja nanese štetu susjedima radi puknuća cijevi, što se znatno češće događa od prirodnih nepogoda kakva je zadesila Slavoniju.

 – Osiguranje služi upravo za ovakve slučajeve kakav smo sada imali u Hrvatskoj, da kada se nešto takvo dogodi, da nam to ne uništi cijeli život, već da uz isplatu osiguranja obnovimo domove te se vratimo u normalan život, poručuju iz osiguravajuće tvrtke.

Kad su u pitanju financije, u Hrvatskoj još uvijek vlada percepcija da je osiguranje skupo.

 – Međutim, na našem tržištu se kuća od 100 četvornih metara može osigurati već od 60 kn mjesečno za ugovorenu osiguranu svotu od 500.000 kuna, a stvari kućanstva već od 55 kuna mjesečno, za ugovorenu svotu od 300.000 kuna, što je, siguran sam da ćete se složiti, relativno mali iznos za osiguranje nečega za što se dižu ogromni krediti – poručuju iz Allianza te dodaju da kako bi se osiguranicima isplatila šteta, nije potrebno dolaziti u osiguravajuće društvo.

 – Osiguranici ne moraju dolaziti u osiguravajuće društvo. Većina osiguratelja sad već ima svoje call centre, nudi i online prijavu šteta, a šteta se može prijaviti i poštom ili putem e-mailom. Zakon nalaže da se prijava izvrši u roku od 3 dana i kako bi osiguranici što prije dobili isplatu štete mi im preporučujemo da to doista odmah i naprave, ali to ne znači da, ako propuste taj rok, gube pravo na isplatu.

Komentara 1

Avatar jigaboo
jigaboo
17:43 06.10.2014.

I onda od drzave traze novce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije