ZAŠTITITE SE NA VRIJEME

Stvorite od svoga doma sigurno mjesto

Image of robber in black mask stealing picture
Foto: Thinkstock
06.06.2016.
u 09:32

Razinu sigurnosti nemojte prepuštati slučaju i čekati da se šteta dogodi, nego djelujte preventivno. Počnite od ulaznih vrata i nove brave...

O sigurnosti svoga doma ne razmišljamo sve dok je ne naruši neka prirodna katastrofa (poplava), kvar instalacija (puknuće cijevi) ili kriminal (provale), ali i onda kada to dožive nama poznate ili bliske osobe.

Dok se tako nešto ne dogodi, polazeći od stava da nema mjesta panici ni pretjeranom kontroliranju, obično mislimo da se to događa nekome drugome i da nema potrebe trošiti na ugradnju sustava protuprovalne zaštite i druge mjere.

Foto: pixabay

Šteta skuplja od zaštite

No sve češće vremenske nepogode (sjetite se samo velike poplave prije dvije godine u Slavoniji!), a i provale dovoljno su upozorenje koje poziva na dodatnu odgovornost prema imovini.

– U pravilu se provale događaju kad građani odlaze na godišnji odmor – ne samo na ljetovanja, nego i na zimovanja, pa su ljeto i zimski period oko i nakon Nove godine rizičniji od ostalih razdoblja. Osim te činjenice, trebamo imati na umu da su one posljednjih godina sve češće čemu su uzroci i gospodarska kriza i nezaposlenost pa se mnogi okreću kriminalu – govori Vito Lalić, voditelj prodaje Kolnoa sustava zaštite. U proteklih pet godina u Hrvatskoj je zabilježeno gotovo 90 tisuća provala, a najviše se kradu zlatnina i novac.

Foto: pixabay

Prva linija obrane

Sutavi protuprovalne zaštite nisu jeftini no to je investicija koja se dugoročno i te kako isplativa. Jer, nastala šteta u pravilu je znatno veća od novca koji bismo uložili u sredstva zaštite. U red osnovnih sustava prije svega spada alarmni sustav.

– To je prva linija obrane od provalnika i svega onoga što nam provale donose, a to nije samo gubitak materijalnog, nego i osjećaja sigurnosti te porast straha – govori Lalić.

Foto: pixabay

Alarmni sustav preporučuje se za stanove, kuće, urede, a suvremene tehnologije omogućuju da i vlasnik dojavom na mobitel bude obavješten o provali... Sljedeći su korak protuprovalna vrata, jedan od najčešćih načina zaštite. Uz to što služe svojoj svrsi – nude sigurnost u pokušaju provale, bitno je da izgledaju lijepo te da, kad su zatvorena, djeluju kao cjelina.

Želite li jači alarmni sustav, Lalić savjetuje da ga “pojačate” videonadzorom ili videoportafonom, koji imaju mogućnost snimanja svega onoga što se događa ispred vaših kućnih vrata.

>>Ovih 6 aplikacija može vam pomoći da zaštitite sebe i svoj dom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije