preuređenje doma

U 9 poteza do nove spavaće sobe: Lako ih možete odratiti sami, a super stvar je da vam ne treba puno novca

16.01.2024.
u 06:33

Idealna površina spavaće sobe za odrasle je od 12 do 15 kvadrata, a dječje spavaće sobe oko 12 jer osim za spavanje, mora osiguravati prostor za rad i igru

Osim za veliko pospremanje, proljeće mnogi koriste za preuređenje doma. Spavaća soba, koja je u pravilu skrivena od neželjenih pogleda, rijetko se nađe na listi za preuređenje, ali, ako želite osvježenje, uz naše ideje koje ne koštaju puno, možda se upustite u avanturu zvanu makeover spavaće sobe.

Prazno platno

Spavaću sobu treba najprije isprazniti. Sve što ne koristite, što vam se više ne sviđa, što ne vidite u svojoj budućoj spavaonici spakirajte u kutije i pohranite ili prodajte ili darujte. Psiholozi često ističu kako je natrpavanje prostora, pogotovo spavaće sobe, nešto najgore što možete napraviti u interijeru. Idealna pozicija spavaće sobe je u sklopu spavaćeg trakta, u kojem su smještene kupaonice i garderoba. Stručnjaci kažu kako bi spavaći trakt trebao biti odvojen od dnevne zone, odnosno bučnih dijelova stana, kako bi se osigurali mir i intima. Spavaonica je prostorija u kojoj većina počinje i završava svaki dan. Iz tog razloga važno je da, osim funkcionalnosti i estetike, pruža mir, intimu, udobnost i toplinu. Zbog organizacije namještaja, ali i potrebne količine zraka, potrebno je poštovati minimalnu kvadraturu. Za odraslu osobu potrebno oko 15 metara kubičnih zraka, a za dijete 8. Dakle, idealna površina spavaće sobe za odrasle je od 12 do 15 kvadrata, a dječje spavaće sobe oko 12 jer osim za spavanje, mora osiguravati prostor za rad i igru.

Stilske igre

Imajte na umu kvadraturu prostorije, položaj prozora vrata, stranu svijeta na koju gleda soba te koliko svjetlosti prodire (važno za odabir trebate li rolete i guste zavjese ili ne). To će vam olakšati i odabir stila. Osnovni namještaj svake spavaće sobe čine krevet i ormar, a njihove dimenzije su uvjetovane veličinom i oblikom prostorije. Najbolja orijentacija za spavaću sobu je istočna, tako da sunce obasjava prostor neposredno nakon izlaska. Smještajem spavaonice na istok, u ljetno vrijeme prostor se do večeri stigne rashladiti i pruža ugodniji san. Osim istoka, prihvatljive su još orijentacije na jug i jugoistok, dok zapadnu i sjevernu orijentaciju treba izbjegavati. Pilikom odabira stila uređenja spavaonice, dakako, nemojte zanemariti i ono što vi volite. Koje boje su vam drage, koje vas opuštaju, želite li puno ili malo detalja, hoće li u spavaonici biti televizor ili ne... Raspitajte se, također, ako nemate namjeru mijenjati postojeći namještaj, na koji biste ga način mogli obnoviti.

Zidovi u fokusu

Spavaonica mora odavati dojam tople i ugodne prostorije, koliko-toliko izolirane od vanjskog svijeta. To ćete lako postići unutarnjom izolacijom zidova. Osim toga, tako ćete biti sigurni i da ste riješili problem vlage i plijesni u prostoru.

Izbor boja

 

Dizajneri preporučuju osnovno pravilo – kako biste vizualno dobili prostraniji prostor birajte svijetle boje, a ako je soba dovoljno velika odaberite boju koju najviše volite. Prilikom odabira boje uzmite u obzir i visinu prostorije. Što je strop niži to bi boja trebala biti svjetlija. Ako imate nizak strop, odaberite bijelu ili svijetlo žutu boju, a ako vam je strop visok, tada će tamnije boje dodati toplinu u vašu spavaću sobu. Neutralne boje – bež, siva, boja pijeska ili smeđa dobro će se uklopiti u svaki prostor. Jednostavno se komponiraju s drugim bojama, što olakšava proces uređenja interijera. Neutralne boje zidova slagat će se s namještajem i dekorativnim predmetima u većini slučajeva.

Pastelne boje su nježne, opuštajuće i doprinose dobro snu. Riječ je o blagim nijansama žute, plave, zelene, ljubičaste i ružičaste. Problem s ovakvim bojama zidova je što mogu izgledati previše djetinjasto, pa bi ih trebalo kombinirati s jačim bojama namještaja, posteljine i dekoracije.

Jarke, snažne boje mogu negativno djelovati na san. No, ako ih baš volite tada je proljetna zelena pravi odabir, jer zelena boja sama po sebi djeluje umirujuće i opuštajuće.

Fokus za pod

 

Želite li moderan izgled izbjegavajte tepihe, ali ako želite bogat i topao izgled izaberite kvalitetan tepih manjih dimenzija. Važno je da znate kako će tamne boje tepiha učiniti da se prostor doima manjim.

 

Krevet je zakon

Krevet je glavna zvijezda u spavaćoj sobi i trebao bi biti centralni dio sobe. Veliki krevet zauzet će većinu mjesta u prostoru standardnih dimenzija pa njegovu veličinu svakako prilagodite sobi i broju osoba koje će ga koristiti. Prije nego što kupite krevet i madrac, trebate znati da na dimenzije madraca minimalno treba dodati od 6 do 10 centimetara, koliko obično zauzima okvir kreveta. Oko kreveta treba biti minimalna širina slobodnog prostora za prolaz od 60 do 70 cm. Imate li financijskih mogućnosti, radite namještaj po mjeri jer ćete tako najbolje iskoristiti svaki kutak prostorije. Izaberite posteljinu i boje u kojima uživate, te dizajn koji odgovara vašoj osobnosti.

Važnost prozora

 

Lijepa zavjesa može pretvoriti sobu u privlačnu i toplu, ali ako stavite zavjese u previše slojeva, ukrasa i boja, zagušit ćete prostor. Imate li sreće i puno prirodnog svjetla u stanu, to je divno za sve prostorije, ali spavaćoj sobi treba malo manje raskoši. No, to zaista nije problem jer ćete višak svjetla lako riješiti s malo tamnijim zavjesama koje će sobi dati glamurozniji stil.

 

Ništa bez rasvjete

 Dodajte lampe koje idu uz posteljinu ili zavjese, te koje će komplimentirati vašem novom stilu. Ljudi često zaboravljaju osnovnu rasvjetu iznad ili pored kreveta, koja će biti potrebna za čitanje navečer.

Dekoracije

Dekoracija će dati završni dodir sobi, ali s ukrasima nemojte pretjerivati kako ne biste prostor previše natrpali. Ukoliko stavljate u spavaću sobu umjetnine i detalje treba voditi računa o proporcijama. Negativan primjer je mala slika nasred zida iznad uzglavlja kreveta. Ili stavite jednu veliku sliku ili nekoliko manjih koje se lako mogu rasporediti na više načina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije