riječ stručnjaka

Što način na koji ukrašavate dom za Božić govori o vama?

Zara Home
02.12.2022.
u 11:23

Načina kako ćemo ukrasiti dom doista je puno, no gotovo uvijek stilovi balansiraju negdje između tradicionalnog i modernog ili su pak izrazito tradicionalni ili moderni i minimalistički i oni ovise o tome čemu ste skloniji

U vrijeme kada nam se približava najsvečanije doba godine rijetko će tko ostati ravnodušan i ne osjetiti ushit evociranja tog posebnog razdoblja i emocija koje ono budi jer to je vrijeme koje simbolizira slavlje, okupljanje i ostavljanje briga iza sebe, bar na trenutak -  vrijeme koje provodimo s najbližima, vrijeme u kojem na trenutak  staje sva užurbanost suvremenog doba.  Ukrašeni domovi neizostavan su dio blagdanskog raspoloženja jer pomažu u stvaranju atmosfere, a vrlo su često i spona s uspomenama iz djetinjstva.

Foto: H&M Home

Načina kako ćemo ukrasiti dom doista je puno, no gotovo uvijek stilovi balansiraju negdje između tradicionalnog i modernog ili su pak izrazito tradicionalni ili moderni i minimalistički i oni ovise o tome jeste li skloni apsolutno tradicionalnom i ne volite da se običaji i izvedba miješaju ili ste usmjereni korištenju nekonvencionalnih ukrasa i kombiniranju boja. Sjećate li se bombona i oraha omotanih u staniol (aluminijsku foliju), ukrasa od krep papira, licitarskih srca, girlanda i svjećica, štipaljkama pričvršćenih za grane bora, kuglica od vate kao asocijacija na snijeg – sve su to nekada davno (a u ponekim domovima i danas) bili ukrasi na boru, uz neizostavnu pšenicu i Božićne jaslice. Potraga za savršenim borom bio je obiteljski doživljaj i  neka vrsta uzbuđenja hoće li se pronaći savršen. Na trpezu se iznosilo blagdansko posuđe, kristal, svijećnjaci.

Foto: Zara Home

U kontekstu stila, tradicionalno ukrašavanje je bezvremensko, a ubaciti moderan „štih“ može biti vrlo efektno rješenje. I dok ćete neke ukrase i elemente čuvati i ponavljati iz godine u godinu s veseljem i lijepim sjećanjima, uvijek ima mjesta za pridodati nešto novo.

Kad se govori o tradicionalnom dekoriranju bor je apsolutno neizostavan, a boje koje dominiraju su zelena i crvena. Iako se ta kombinacija boja u kontekstu psihologije i utjecaja boja na čovjeka povezuje sa pojmom konzumerizma – jer u vrijeme blagdana potreba kupovine poklona je značajno izraženija što poneki smatraju udaljavanjem od važnije biti blagdana – one zapravo predstavljaju simboliku blagdana – vječni život i žrtvu. Ukrasi u srebrnoj i zlatnoj boji isto su tako učestali jer doprinose dojmu svečanosti.

1/16

Klasična  crveno – zelena shema može se „oživjeti“ kombinacijom svjetlijih tonova ( npr. boja kadulje) ili umetanjem pravilne nijanse ljubičaste. Isto je i sa dekoriranjem vijenca – kombiniranjem različitih svijeća (debljina, visina čak i boje), pravljenjem istog od netipičnog bilja, „pomaknut“ ćete granice tradicionalnog, ali zadržati bit.

Suvremena inačica bora apsolutna je kreativna sloboda – može biti u bilo kojoj boji ( tada se radi o isključivo o borovima od umjetnih materijala što je danas vrlo često u domovima), sa adekvatnim ukrasima ili potpuno bez njih, može biti načinjen od suhog granja omotan svjetlećim zvijezdama, može biti predstavljen kao grane bora posložene u efektnu vazu ili pomoću trake s lampicama pričvršćene na zid u formi trokuta.  Bilo predstavljen minimalistički, asocijacijom ili pak strogo tradicionalno, on postoji i dočarava blagdan u svom izražaju.

Foto: Zara Home

Blagovaonski stol glavno je mjesto okupljanja za vrijeme blagdana i gotovo je bez iznimke uvijen u blagdansko ruho. U tradicionalnom stilu „postav“ će biti obilježen crveno – zelenom bojom koja podsjeća na božikovinu i bršljan u kombinaciji sa više uzoraka (salvete, stolnjak) koji se lijepo slažu, ali ipak da nisu previše usklađeni kako bi se postigao dojam svježine. Ukoliko vitrina „skriva“ fini porculan zlatnih bordura blagdani su idealno vrijeme da ga se izvadi. No međutim ako afiniteti više naginju prema nečem više nekonvencionalnom, blagdanska trpeza može biti potpuno minimalistička s jednostavnim posuđem i čašama, linijski postavljenim vijencem od borovih grana ukrašenim crno – bijelim kuglicama i isto takvim svijećama te minimalističkim svijećnjacima koji bojom prate ostatak dekoracije i sve sa primjesom zlata (pribor za jelo i češeri pošpricani zlatnom bojom, na primjer).  Ukrasne zvijezde od prirodnih materijala, laneni podmetači za jelo, mini borovi ukrašeni češerima – doista je mnogo elemenata i detalja kojima se blagdani mogu moderno obilježiti.

Foto: Zara Home

Svaki ukras koji odaberete za vaš dom – od kuglice na boru, jastuka na naslonjaču, lampica, svijeća (kojih nikada nije previše), može se personalizirati prema vašim individualnim željama . Eksperimentiranje je dobro došlo. I bez obzira kojem ste stilu dekoriranja skloni i koliko je mogućnosti pred vama, najvažnije je osigurati da vam dom zrači toplinom, udobnošću i da je sve postavljeno s ljubavlju jer to je glavna vodilja blagdana.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije