za hedoniste

Kultna zadarska Foša ima novi interijer, priznajemo, izgleda - sjajno

Bojan Zibar i Angelo Virag
04.08.2025.
u 11:34

U središtu restorana dominiraju vinske vitrine, kamin i raskošni murano luster, stvarajući atmosferu intimnosti i profinjenosti. Interijer inspiriran talijanskim trattorijama upotpunjuju keramičke pločice, tamni namještaj i teške zavjese, a svaki kutak prostorije odiše promišljenošću i karakterom

U samom podnožju zadarskih bedema, na mjestu gdje povijest dodiruje more, smjestio se Restoran Foša – istinska gastronomska destinacija koja već godinama privlači istančana nepca domaćih i stranih gostiju. S pogledom koji oduzima dah i ambijentom koji odiše elegancijom i karakterom, Foša nudi jedinstven spoj tradicije, lokalnih okusa i suvremenog kulinarskog pristupa.

Foto: Bojan Zibar i Angelo Virag

Na čelu kuhinje nalazi se chef Damir Tomljanović, jedan od najcjenjenijih hrvatskih kuhara, čiji je potpis prepoznatljiv u svakom tanjuru. S fokusom na svježinu, sezonalnost i lokalne namirnice, Tomljanović u Foši stvara jelovnik koji s jednakom lakoćom spaja naslijeđe Dalmacije s modernim tehnikama i estetikom.

Foto: Bojan Zibar i Angelo Virag

"Meni je važno da gost na tanjuru osjeti gdje se nalazi – da prepozna more, sunce i mirise našeg kraja. Svako jelo treba ispričati priču, a moja je misija da ta priča bude istinita, ukusna i pamtljiva," ističe chef Tomljanović.

Foto: Bojan Zibar i Angelo Virag

Njegova jela nisu tek hrana – ona su doživljaj. Spoj jednostavnosti i profinjenosti, tradicije i inovacije, svako posluživanje u Foši nosi pečat izvrsnosti i osobne posvećenosti.

Foto: Bojan Zibar i Angelo Virag

Poseban ugođaj restorana dolazi do izražaja u večernjim satima. Terasa uz more pretvara se u čarobnu kulisu idealnu za romantične večere, proslave posebnih trenutaka ili intimne poslovne susrete. Pomno kreirana vinska karta savršeno prati jelovnik, a besprijekorna usluga dodatno upotpunjuje dojam elegancije i domaće topline.

Foto: Bojan Zibar i Angelo Virag

Vizualni identitet Foše oblikovao je poznati arhitekt Andrej Došen, koji je prostor osmislio kao spoj autentičnosti i diskretne luksuznosti. Masivni kameni zidovi i drveni stropovi čuvaju duh prošlosti, dok su novi elementi – poput elegantnih drvenih lukova i mjedenih detalja – uvedeni s ciljem stvaranja toplog, ali sofisticiranog ambijenta.

U središtu restorana dominiraju vinske vitrine, kamin i raskošni murano luster, stvarajući atmosferu intimnosti i profinjenosti. Interijer inspiriran talijanskim trattorijama upotpunjuju keramičke pločice, tamni namještaj i teške zavjese, a svaki kutak prostorije odiše promišljenošću i karakterom.

Foto: Bojan Zibar i Angelo Virag

Prednja terasa zamišljena je kao ležerna zona za jutarnju kavu ili brunch, u stilu malih talijanskih kafića, dok se morska terasa prostire uz samu obalu, uređena biljem i masivnim drvenim stolovima – idealna za potpuno opuštanje uz pogled na more.

Foša se izdvaja kao mjesto s jasnom vizijom: ovdje se ne dolazi samo jesti. Ovdje se dolazi doživjeti Zadar – kroz okuse, mirise, teksture i gostoprimstvo. Svaki tanjur priča priču o dalmatinskoj kuhinji u modernom ruhu, svaki detalj u prostoru ima svoju funkciju, a svaki gost postaje dio te priče.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja