LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Pogledajte kako je 150 zagrebačkih kvadrata pretvoreno u 5 apartmana

Urediti mali prostor zahtjevan je posao. Namještaj treba biti višefunkcionalan, boje i stilovi usklađeni, a prenatrpanost nije opcija!
05. listopada 2019. u 07:00 0 komentara 2105 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSEL
Pogledajte galeriju 1/9

Stanovi u centru Zagreba, posebice veliki građanski, posljednjih godina doživljavaju pravu renesansu. I to zato što ih vlasnici domišljato pretvaraju u nekoliko manjih, ali izuzetno funkcionalnih apartmana. Upravo takav, s ukusom uređen i do detalja namješten apartman predstavljamo danas.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

– Naša zgrada u Bogovićevoj ulici ugaona je zgrada, a stan na trećem katu, koji je nekada imao oko 150 četvornih metara, ima pogled na Gajevu i na Bogovićevu ulicu – objašnjava nam vlasnica te dodaje:

– Kuća, odnosno zgrada, građena je 1932. godine, a ono što je jako zanimljivo, odnosno karakteristično za ovu našu kuću jest činjenica da je jedna od prvih u Donjem gradu koja je građena armiranim betonskim skeletom (koji smo kao dio interijera ostavili pogledima u jednom od apartmana) – objasnila je. Naravno, najviše nas zanima kako, kada i zašto se rodila ideja o prenamjeni postojećeg stana.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

 – Od 150 četvornih metara dobili smo pet apartmana koji su, svaki za sebe, funkcionalne cjeline i svaki, naravno, uz spavaći dio ima kuhinju i kupaonicu – objašnjava vlasnica i uz to kao važnu činjenicu napominje: – Arhitektica koja je bila sveprisutna u samom procesu pregradnje, reorganizacije i uređenju je Sanja Leicher, dok se unutarnjim dizajnom, odnosno uređenjem interijera bavio moj suprug – kaže i uz smijeh.

BEZ PUNO TROŠKOVA Premalen vam je dnevni boravak? Evo 10 brzih dizajnerskih rješenja!

– Neki mali detalji moje su ideje koje sam uspjela progurati, odnosno, točnije, izborila sam se za njih – ponosno zaključuje. Budući da apartman koji smo posjetili ima 49 četvornih metara, a zahvaljujući velikim prozorima i dotoku dnevnog svjetla djeluje mnogo veći, zanimalo nas je koje su intervencije u prostoru bile najzahtjevnije.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

– Kad je riječ o dizajnerskoj intervenciji, svakako bih htjela naglasiti da smo definitivno išli na uredne ravne plohe s kojima smo dobili vizualnu širinu prostora. Svih pet apartmana povezano je sustavom klima-uređaja, kao i ventilacijom, a svaka kupaonica ima podno grijanje – nabraja vlasnica te nastavlja s onim s čime su se naviše namučili radeći na ovom zahtjevnom projektu.

dekoracije raskoš boja Super ideje za interijer u jesenskom štihu

– U prostoru je bilo najzahtjevnije izvesti pet kupaonica, odnosno odvoda, a da to, naravno, besprijekorno radi. Kuća je zaštićeni spomenik kulture, tako da smo i tu bili ograničeni radovima i zahvatima, ali sve što je bilo moguće, primjerice stari parketi, radijatori, kamene klupčice pod prozorom, drveni prozori, ostalo je u izvornom obliku – objasnila je vlasnica. Iako je to bilo vrlo nezgodno pitati, zapravo slično kao da majku pitamo koje joj je dijete draže, vlasnicu smo morali pitati na koji je od novouređenih stanova najponosnija.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

– Apartman 5 moj je favorit. Jako je zanimljiv zbog svojeg oblika koji je polukružni, tako da dijelom gleda na Gajevu, a dijelom na Bogovićevu ulicu – rekla je vlasnica nakon što se nakon dugog promišljanja odlučila za najdraži te nastavila s kvalitetama svog favorita:
– Ima 49 četvornih metara, predviđen je za četiri osobe, s jednim velikim bračnim krevetom i još dvije fotelje koje se mogu pretvoriti u pomoćne ležajeve – kaže. Pogled je, uz zanimljivu formu prostora, svakako jedan od aduta apartmana koji je, skromnoj kvadraturi unatoč, podijeljen u smislene cjeline – spavaći dio, blagovaonički i kuhinju, dok je kupaonica zasebna prostorija. S obzirom na to da je riječ o stanu u strogom središtu grada, jedan od problema s kojim su se vlasnici susreli svakako je parkiranje.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

– S obzirom na to da smo u strogom centru grada i u pješačkoj zoni, puno smo promišljali o parkiranju. Međutim, to se pokazalo kao potpuno neopravdano jer, zapravo, nismo zabilježili nijedno otkazivanje rezervacije zbog toga. Na kraju mislim da ipak najveću ulogu ima sam položaj apartmana, odnosno ponovno se pokazala ona stara da je najvažnija – lokacija! – poručuje za kraj ponosna vlasnica.

planinska kuća RUSTIKALNI STIL Senzacionalna vikendica u kojoj bi bilo odlično zaglaviti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.