zero waste

Održivost se preselila i na interijere, evo najboljih ideja

zeleni stan poznan
Promo fotografija
30.09.2019.
u 08:00

Manja upotreba plastike i pri dekoriranju doma način je na koji možete pomoći očuvanju prirode, no fokusiranjem na prirodne materijale kao što su kamen, drvo i željezo svoj ćete interijer u potpunosti učiniti održivim

S naglaskom na održivi dizajn, prirodni materijali vladaju u dekoriranju interijera i ove sezone, no svoj interijer možete učiniti održivim tijekom čitave godine

Naime, održiv dizajn interijera čine namještaj, podne i/ili zidne obloge, ali i dekoracije u prirodnim materijalima koje su pritom i lako obnovljive. 

Materijal koji spada u ovu grupaciju definitivno je drvo, a omogućuje baratanje brojnim vrstama. Iznimno pogodni u dizajniranju interijera su hrast, trešnja, bor i javor, a definitivni pobjednik ideje biljkama održivog interijera je bambus

Jedna od najbrže rastućih biljaka na svijetu, bambus, u dom se može unijeti u ulozi zavjesa, namještaja ili pak kao sredstvo oblaganja podova. Podovi izrađeni od bambusa iznimno su izdržljivi, a manje je vjerojatno da će se izgrebati ili udubiti. 

Biljke mogu poslužiti i kao dekorativni predmeti koje je vrlo jednostavno unijeti u svaki dom, a nešto kompliciraniji način oblaganje je zidova tapetama s 3D biljem. 

Violeta Blatančić iz Tech Garden Croatia izrađuje upravo takve tapete, a navodi kako su one izvrstan način za postizanje održivog interijera. 

"Biorazgradivim smjesama očuvamo svježinu i prirodni izgled biljaka koje mogu dugoročno krasiti svaki dom. Osim toga, pogodne su za bilo koju prostoriju koju će dekorativno osvježiti", tvrdi. 

Foto: Tech Garden

Zanimljivo je i da ovim načinom očuvanja, biljke ne gube na svojim svojstvima te zadržavaju sve one vrijednosti koje želimo unijeti u dom. 

"Najbolja biljka za dekoriranje kupaonice islandski je lišaj. Iako konzerviran, on i dalje skuplja vlagu prostorije", tvrdi. 

Dakako, održivi interijer postići ćete i posteljinom od organskog pamuka, bambusa ili s različitim tkaninama od konoplje. Takve su tkanine sjajne i za postizanje rustikalnog, prirodnijeg izgleda doma, a svakako će dodati teksturu u interijer. 

I ostali materijali kao što su reciklirano staklo, cigla i materijali od kamena izvrsna su podloga za održiv interijer. Također, u uži izbor spadaju i proizvodi od željeza koji svojom čvrstinom omogućuju dugoročnu upotrebu. 

Proizvodi od drugih dugoročnih materijala, smatra Stefano Boeri, talijanski arhitekt i stručnjak u održivom interijeru, mogu također postati održivi. 

"Sama srž ideje održivog interijera ponovna je upotreba i na njoj bi se trebalo ustrajati kako bi vaš interijer bio eco-friendly", tvrdi.   

Održivi interijer podrazumijeva i uštedu energije za grijanje i hlađenje, a veliku ulogu u takvom interijeru igraju i izvori prirodnog svjetla. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije