Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Očaravajuća ljetna rezidencija u vremešnoj opatijskoj ljepotici

Vlasnici, obitelj Bukovac iz Novske, temeljito su renovirali te sami uredili prizemlje historicističke vile Sabina iz 1899. godine
07. srpnja 2019. u 06:04 1 komentara 4002 prikaza
stan opatija
Foto: Goran KovačićPIXSELL
Pogledajte galeriju 1/25

Za morske oaze u kojima provodimo ljeta obično odabiremo kuće ili stanove u apartmanskim naseljima. No obitelj Bukovac odlučila se za jednosobni stan u historicističkoj zgradi vili Sabini iz 1899. godine.

Staro zdanje nalazi se u centru Opatije, baš kako su i htjeli njegovi vlasnici, Blaženka i Vlado Bukovac. Želeći preseliti ljetni dom bliže kući u Novskoj, Bukovčevi su odlučili prodati stan u Zadru te kupiti novi u Opatiji unatoč tome što su znali da će na raspolaganju imati manje kvadrata jer su u ''biseru Jadrana'' nekretnine znatno skuplje.

stan opatija | Autor : Goran KovačićPIXSELL Foto: Goran KovačićPIXSELL

Stan ih je čekao dvije godine

No ovako su znatno češće u svom morskom domu, što im je i bio cilj. Usto, debeli zidovi starih zdanja poput ovoga nude zimi toplinu, a ljeti hlad. No razlozi su i emotivne prirode. Blaženka, umirovljena frizerka, u Opatiju je godinama dolazila na edukacije i seminare, a danas to nastavlja i sin Vladislav koji je naslijedio obiteljski posao. Ali put do željene nekretnine nije bio jednostavan.

stan opatija | Autor : Goran KovačićPIXSELL Foto: Goran KovačićPIXSELL

– Čim smo počeli tražiti, svidio nam se ovaj prizemni stan od 36 m2, ali kako nismo mogli odmah prodati stan u Zadru, morali smo odustati. Nakon dvije godine to nam je pošlo za rukom i, kad smo shvatili da je ovaj u Opatiji još uvijek na tržištu, bili smo presretni – govori Vladislav koji je s majkom uređivao stan, dok je otac bio zadužen za adaptaciju. Kako je stan bio u derutnom stanju te su, kako kaže Vladislav, žice virile iz zida, trebalo je strugati, gletati i ličiti zidove, staviti nove podne obloge i sve instalacije i otvore, što je Vlado napravio uz pomoć prijatelja.

stan opatija | Autor : Goran KovačićPIXSELL Foto: Goran KovačićPIXSELL

Odustali od pregrađivanja

Dodatni posao bilo je uređenje zapuštenog vrta, u koji se izlazi iz male kuhinje, u koju je ipak uspio stati stol za blagovanje, dovoljan za cijelu obitelj kad se nađe na okupu. Nakon konzultiranja s arhitekticom, vlasnici su odustali od pregrađivanja dnevne sobe u namjeri da dobiju spavaonicu.

stan opatija | Autor : Goran KovačićPIXSELL Foto: Goran KovačićPIXSELL

– Iako dnevni boravak ima 26 m2, arhitektica nam je savjetovala da to ne činimo jer bismo dobili dvije uske sobe koje bi izgledale poput hodnika i dnevna soba nikada ne bi mogla biti dovoljno velika – ističe Vladislav. Problem spavanja riješili su kutnom garniturom na razvlačenje te pomoćnim krevetom. Bukovčevima je sada drago što su dnevnu sobu ostavili u istom volumenu jer imaju dovoljno mjesta za druženje.

stan opatija | Autor : Goran KovačićPIXSELL Foto: Goran KovačićPIXSELL

To im je pružilo i mogućnost da u boravak unesu i druge komade namještaja osim TV komode, stolića i garniture za sjedenje – naslonjač na ljuljanje, policu te stalak za garderobu. Oni su, uz druge birane detalje, prostor učinili posebnim i dali mu vintage šarm.

>>Novo, prostranije ruho stana u centru Zagreba