Posuđe peremo svakodnevno i ručno i u perilici. Ipak postoje neke stvari koje jednostavno zaboravimo ili ignoriramo.
Podsjećamo na njih:
Usvojite dobru naviku i prljavo posuđe isperite pod mlazom vode odmah nakon korištenja. Tako se prljavština neće skoriti i bit će potrebno manje energije i vremena da se kvalitetno opere i ručno ili u perilici. Najveći problem predstavljaju tave, limovi za pečenje, lonci, pribor za jelo.
Problemu možete doskočiti ako posuđe napunite vodom, dodate kap deterdženta za pranje posuđa i žlicu octa. Nakon pola sata, masnoća i nečistoća će se otopiti.
Kupujete li perilicu za posuđe birajte one energetske oznake A +++, možda su skuplje, ali dugoročno isplativije. Većina perilica ima i EKO program, koristite ga kad god možete – smanjit ćete račune i čuvati okoliš. S novim generacijama perilica posuđa smanjuje se količina deterdženta.
Ne uključujte polupraznu perilicu. Sjetite se redovito čistiti filter i dodavati sol kako bi se učinkovitost aparata povećala.
Ne zaboravite – noževe, škare za rezanje mesa i slična oštra pomagala koje koristimo u kuhinji ne perite u perilici jer će otupjeti.
>>Žohari mrze češnjak, mravi i ose miris kave, komarci bosiljak...