uradi sam

Najdetaljniji vodič za montažu kuhinje: Uz naše savjete možete i sami!

Emmezeta
19.03.2021.
u 07:00

Prije nego krenete s montažom provjerite jesu li sve instalacije izvedene kako treba i prilagođene nacrtu kuhinje. Zatražite profesionalnu pomoć prilikom instaliranja plina, vode ili struje kako biste se osigurali da nećete imati problema jednom kada kuhinju montirate

Ako ste odabrali lineranu kuhinju za svoj dom, vrlo jednostavno možete ju, ako ste imalo vješti, montirati sami. U suradnji s Emmezetom donosimo vam vodič za montažu koji će vas do nove kuhinje voditi korak po korak.

Foto: Emmezeta

Priprema prostora za montiranje:

Ova je točka vrlo važna da biste kvalitetno montirali kuhinju. Prije nego krenete s montažom provjerite jesu li sve instalacije izvedene kako treba i prilagođene nacrtu kuhinje. Zatražite profesionalnu pomoć prilikom instaliranja plina, vode ili struje kako biste se osigurali da nećete imati problema jednom kada kuhinju montirate, a sve instalacije ostanu nedostupne iza elemenata. Za postavljanje plina i struje morate imati atest ovlaštene osobe!  Sada, dok je još prostor vaše kuhinje prazan iskoristite priliku da uredite zidove i podove (poravnate, ispravite nepravilnosti, postavite obloge...).

1/10

Priprema montaže, kontrola alata, zidova i namještaja:

Ova točka prethodi montaži i omogućava vam da pripremite sve potrebne alate i dijelove kako kasnije ne biste morali prekidati posao. Pripremite sav potreban alat. Provjerite kvalitetu zidova, u setu za montažu nisu priloženi vijci za fiksiranje kuhinje na zid jer proizvođač nije mogao predvidjeti koju kvalitetu zida imate u prostoru koji opremate. Iz tog razloga trebate samostalno osigurati kvalitetne vijke za fiksiranje namještaja na zid ovisno o kvaliteti vašeg zida. Važno je znati da za zidove od gipsanog kartona (knauf ploče), poroznog betona i za izolirajuće ploče morate koristiti specijalne tiple koje se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Prije montaže namještaja u svakom slučaju treba provjeriti i utvrditi građevni materijal, od kojeg je zid napravljen! Prije bušenja provjerite da se na mjestu, predviđenom za bušenje, ne nalaze vodovi za vodu, plin ili struju. Provjerite imate li sve potrebne dijelove navedene u uputama.

Foto: Emmezeta

Montaža nogica na ormar:

Spustite ormar na leđa. Umetnite nogice u za to predviđene rupe na dnu ormara. Lagano ih udarajte čekićem ili rukom dok u potpunosti ne sjednu u predviđenu rupu. Nakon toga uspravite ormar pazeći pritom da ga ne oslanjate na nogice da ih ne biste slomili! Najbolje je taj dio montaže raditi u dvoje. Libelom provjerite je li ormar okomito i vodoravno ispravno postavljen (niveliran). Ako je potrebno podesiti visinu učinite to zavrtanjem-odvrtanjem donjeg dijela nogice

Montaža donjih elemenata i ormara za hladnjak:

Kod montaže svih donjih elemenata koji imaju nogice postupite na isti način. Treba voditi računa da kod elementa s ladicama i/ili koševima prvo izvučete sve ladice i koševe van iz strukture.

Postavljanje donjih elemenata na njihovo mjesto:

Jedanput kada ste montirali sve donje elemente treba ih postaviti na njihovo mjesto. Uvijek prvo započnite s visokim elementima, a onda montirajte niske. Provjerite još jedanput je li pod ravan, izniveliran. Osim toga jeste li pripremili sve instalacije za konačno postavljanje (fiksiranje) elemenata? Da se kasnije ne biste morali vraćati (razmontiravati montirano). Ako imate visoki ormar: U tom slučaju morate poravnati sve gornje elemente u ravninu s visokim ormarom. Za tu situaciju povucite ravnu horizontalnu liniju koja će pratiti vanjsku gornju liniju elemenata. Ako nemate visoki ormar: U tom slučaju morate izračunati visinu na kojoj ćete montirati gornje elemente. Najčešće se koristi razmak od 50 cm!

Foto: Emmezeta

Montaža kutnog elementa:

Ovdje je osobito važno provjeriti nacrt kuhinje koji ste dobili u trgovini prilikom kupovine. Ovisno o tome koliki ste kutni element odabrali morat ćete odmaknuti od zida isti za 15 do 2 0cm. Naime dimenzije tog elementa se određuju prema širini vrata, pa je element s vratima 30cm=90cm, s vratima 45cm=105cm, a element s vratima 60cm=120cm (elementi su kraći). Radna ploča će kasnije pratiti tu dužinu, zato taj element mora biti odmaknut od zida! Ako ga prislonite uz zid, nećete biti u mogućnosti montirati niti sljedeći element koji se naslanja na njega, niti radnu ploču! Najprije pozicionirajte sve elemente a tek onda ih fiksirajte jedan za drugi da kasnije ne biste morali popravljati napravljeno!

Montiranje gornjih elemenata na zid:

Ako imate kutni element započnite prvo s njim. Izmjerite i obilježite na zidu točno mjesto gdje ćete bušiti rupu za fiksiranje pločice ili šipke za vješanje. Fiksirajte element na nosače. Probušite rupe i umetnite plastične tiple. Nakon toga fiksirajte pločicu ili šipku za vješanje. Provjerite je li izniveliran horizontalno. Podesite u dubinu zatežući odvijačem prema zidu. Nastavite s montiranjem/ vješanjem gornjih elemenata obavezno provjeravajući libelom da su elementi horizontalno ujednačeni. Podesite u visinu zatežući odvijačem prema stropu. Obavezno, elemente međusobno povežite dvostranim vijcima kako biste ih fiksirali jedan za drugi. Fiksirajte i dobro zategnite!

Montiranje radne ploče:

Jednom kad ste montirali i postavili sve elemente, možete pristupiti montiranju i rezanju radne ploče. Prilikom rezanja, osigurajte mjesto rada, da je ploča stabilna i da ispod nje nema nikakvih dijelova koje možete zarezati. Osim toga, prilikom rezanja ploču okrenite naopako, kako bi rez bio što ljepši.

Foto: Emmezeta

Montiranje sudopera i ploče za kuhanje:

Obratite pažnju kod montiranja sudopera i ploče za kuhanje na upute za montažu priložene uz te elemente. Najčešće proizvođači navedu preporučene dimenzije otvora na radnoj ploči te se slobodno pridržavajte tih dimenzija. Prilikom rada s ubodnom pilom koristite zaštitne rukavice i naočale! ! Postavite radnu ploču i izmjerite. Postavite sudoper/ploču za kuhanje na površinu radne ploče i označite gdje trebate rezati. Vodite računa da otvor treba biti nešto manji! Fiksirajte sudoper/ploču za kuhanje prema priloženim uputama od proizvođača. U setu s tim elementima nalaze se kvačice koje montirate s donje strane radne ploče. Da biste lakše započeli rezanje izbušite na kutevima gdje trebate rezati 4 rupe 1 0mm promjera. Tako ćete moći uvući oštricu ubodne pile u ploču i uredno izrezati otvor. Sada možete ponovo vratiti radnu ploču na donje elemente i fiksirati ju s donje strane vijcima. Obavezno koristite vijke koji su dovoljno dugački da kroz gornju ploču donjeg elementa prođu do radne ploče. Da biste to mogli odraditi i kod elementa s ladicama/pećnicom, morate izvući sve ladice/pećnicu i izvršiti fiksiranje.

Završni detalji:

Postavljanje cokla: Kod stavljanja cokla treba voditi računa da se gumena zaštita uvijek okrene prema podu (ona štiti cokl od eventualne vlage). Coklovi se fiksiraju na nogice donjih elemenata posebnim plastičnim kvačicama koje se uvode u utore cokla i raspoređuju prema razmaku nogica. Kada se cokl približi elementima i uspravi.

Niveliranje vrata: Sve držače na vratima treba namjestiti da bi sva vrata bila u istoj visini i jednako odmaknuta jedna od drugih. Na taj način ćete spriječiti njihovo uništavanje, a i kuhinja će izgledati urednije.

Foto: Emmezeta

Postavljanje završne lajsne na radnu ploču: Najprije fiksirajte nosač ukrasne lajsne za radnu ploču vijcima 3,5x15mm. Tek kada ste to napravili možete u utore na nosaču umetnuti ukrasnu lajsnu. Poželjno bi bilo ispod nosača lajsne namazati tanku liniju silikon kita u prostor između radne ploče i zida, kako biste spriječili eventualno otjecanje vode iza donjih elemenata! Na krajeve i kuteve lajsne stavite priložene ukrasne zaštitne kapice.

Montiranje ručkica: Ako je potrebno, tj. ukoliko proizvođač već nije izbušio rupe za ručkice onda to učinite sami na način da izmjerite gdje želite postaviti ručkicu, podložite mjesto gdje trebate bušiti drvetom i probušite bušilicom. Potom fiksirajte ručkice priloženim vijcima.

Ako ste pravilno slijedili sve korake, spremni ste za pripremu prvog obroka u novoj kuhinji!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije