LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Originalan zagrebački stan s detaljima koji se ne mogu kupiti u trgovini

Interijer od 38 četvornih metara u skandinavskom stilu dobio je poseban štih odabirom boja te ‘handmade’ i dizajnerskim detaljima
25. travnja 2019. u 08:43 1 komentara 15378 prikaza
stan zagreb mario furčić
Foto: Petar Santini
Pogledajte galeriju 1/29

Zagrebački interijer od 38 m² dokaz je kako je kvadratura od koje su se nekada radili isključivo jednosobni stanovi intervencijom arhitekta postala dvosobni, komotan i funkcionalan stan. Čak i kada ima blagu kosinu, poput ovoga, što ipak smanjuje iskoristivost prostora.

Vlasnik je odlučio neiskorišteno potkrovlje u kući pretvoriti u stambeni prostor za kratkoročni najam. Angažirao je arhitektonski studio Kancelarija kojem je dao potpunu slobodu u građevinskom i dizajnerskom koncipiranju prostora.

stan zagreb mario furčić | Autor : Petar Santini Foto: Petar Santini

U arhitekte Marija Furčića i Irmu Alii vlasnik je imao toliko povjerenja da im je predao ključeve u ruke i otišao jedrilicom u avanturu preplovljivanja Indijskog oceana.

stan zagreb mario furčić | Autor : Petar Santini Foto: Petar Santini

Investitor za poželjeti

Ukazano povjerenje kao i to da u osmišljavanju prostora kreću ‘od nule’ omogućilo im je da u uređenju isprobaju neke ideje, poput hrabrog korištenja boja te neklasičnih dekoracija, od kojih su neke rađene baš za ovaj prostor. Arhitekti su stan tlocrtno podijelili na dvije zone – dnevnu s boravkom i kuhinjom te privatnu sa spavaonicom. U stanu se još nalazi kupaonica, a sve prostorije povezuje hodnik u koji je uspio stati bijeli ormarić za cipele te vješalica iste boje.

stan zagreb mario furčić | Autor : Petar Santini Foto: Petar Santini

Upravo je kolorizam jedna od osnovnih stilskih osobitosti ovoga prostora. Ružičasta, koja je za arhitekte možda i neobičan ili, bolje rečeno, rijedak izbor, stilski povezuje interijer. Za nju je zaslužan ženski dio tima Kancelarije.

– Kolegica Irma Alii ima ‘oko za boje’, tako da sam taj segment prepustio njoj. Dodatno ‘opravdanje’ jest što se tema ružičaste provlačila po časopisima cijelu godinu, a k tome je još i Pantone proglasio sličnu nijansu ‘bojom godine’, tako da ni mi nismo ostali imuni i dali smo mali doprinos – objašnjava Furčić.

stan zagreb mario furčić | Autor : Petar Santini Foto: Petar Santini

Hrabri kolorizam

Uređenjem prostora htjeli su mu dati živost i toplinu, imajući pritom na umu njegovu namjenu i činjenice da ljudi dolaze u ovakve stanove želeći se osjećati kao da su doma. Taj dojam su, osim bojama, postigli su i detaljima iz svakodnevnog života, ali ne onima koji se mogu kupiti u trgovini.

– Našli smo cijelu arhivu časopisa Elle za detalj uz sofu, zanimljive knjige o dizajnu, kataloge raznih izložbi, stare talijanske štampače datuma za stol – svi ti detalji su izabrani u skladu s našom temom zeleno/ružičasto – otkriva arhitekt koji je u kuhinju donio i nešto iz osobne arhive – ružičasti set drvenih tanjurića, kuhača, mlinac za kavu.

stan zagreb mario furčić | Autor : Petar Santini Foto: Petar Santini

Osobni predmeti i detalji s pričom dali su ‘karakter’ stanu namještenom u skandinavskom stilu, s jednostavnim namještajem. Sve to rezultiralo je velikim smiješkom vlasnika kada se vratio s putovanja i ugledao stan.

stan zagreb mario furčić | Autor : Petar Santini Foto: Petar Santini

>>Dječji namještaj nadahnut domaćim životinjama