osvaja na prvi pogled

Kakvu priču skriva ova kuća na Hvaru: Skoro pola stoljeća ljubavi pretočeno u ljepoticu u masliniku

Foto: Verko Ignjatović
1/16
03.09.2023.
u 07:00

Kuća se sastoji od dva apartmana, jedan je u prizemlju, a drugi na katu. Svaki apartman ima površinu od 50 kvadrata i sastoji se od velike terase, spavaće sobe, prostrane kupaonice, hodnika s velikim ugradbenim ormarom, dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice. Iz gornjeg apartmana puca pogled na more

Kuća u koju vas vodimo nalazi se u Starom Gradu na Hvaru i skriva jednu posebnu priču koja traje gotovo pola stoljeća. Naime, ova kuća, koja je od mora udaljena 250 metara i okružena je maslinikom, posebna je zbog toga kako je nastala.

Foto: Verko Ignjatović

– Kada smo kupili zemljište, bilo je obrastao u korov i šipražje, neprohodno i zapušteno, bez ičega na njemu. Gradnju smo započeli u vrijeme pandemije i tek smo ovog proljeća završili svu gradnju, taman za proslavu mog 50. rođendana u lipnju – počinje priču vlasnica Tea Nešić koja ističe kako je prilagođavanje gradnje bio najteži i najveći izazov s kojim su se susreli.

Foto: Verko Ignjatović

– Ali izvođaču radova Ivanu Iviću iz Otoka, kao i nadzornom organu Ivi Bojaniću iz Jelse mogli smo prepustiti gradnju bez da smo stalno boravili na otoku. Svakodnevno sam bila u kontaktu s njima i ostalim majstorima i učila korak po korak kako se gradi kuća. Prva kuća – kaže vlasnica.

Foto: Verko Ignjatović

Kuća se sastoji od dva apartmana, jedan je u prizemlju, a drugi na katu. Svaki apartman ima površinu od 50 kvadrata i sastoji se od velike terase, spavaće sobe, prostrane kupaonice, hodnika s velikim ugradbenim ormarom, dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice. Iz gornjeg apartmana puca pogled na more. Apartman u prizemlju okrenut je ka masliniku i, dok sjedite na balkonu, imate dojam kao da ste sami u parku, okruženi zelenilom.

Foto: Verko Ignjatović

– Poanta cijele ove priče je da gosti ovamo dolaze svake godine iznova jer se sklapaju divna prijateljstva. A baš na ovom mjestu i za nas je sve počelo prije 45 godina. Naime, tada su moji baka i djed iz Novog Sada kupili malu kućicu u Starom Gradu, u naselju Borić. Kako svaki roman ima i ljubavnu priču, tako je ima i ova kuća. U istom tom naselju u Starom Gradu, u istoj ulici, neki drugi baka i djed kupili su kuću tik do naše. Imali su unuka koji se zvao Verko i koji je mnogo godina kasnije postao moj suprug i moj partner u cijeloj ovoj avanturi gradnje kuće “My Place” – ispričala je Tea.

Foto: Verko Ignjatović

Kuću okružuje kamena staza koja vodi prema zajedničkom bazenu i natkrivenoj lounge zoni u sklopu koje je i velika ljetna kuhinja sa šankom. Sliku zaokružuje crna ograda od kovanog željeza koja je dizajnirana po željama vlasnika.

Foto: Verko Ignjatović

– Sav dizajn sami smo radili i osmišljavali, dio po dio. Arhitektonski projekt potpisuje Ante Lozica koji je zaista sve napravio prema našim željama. Moj otac Milorad Nešić, likovni umjetnik, i suprug Verko Ignjatović, ovlašteni fotograf za hotele Hyatt i Hilton, čija je specijalnost F&B i fotografija interijera, restorana i hotela, zaslužni su za umjetnine na zidovima – govori vlasnica.

Foto: Verko Ignjatović

Kada govorimo o umjetnosti, treba izdvojiti i predivan mural na unutrašnjoj strani kuće koji potpisuje akademski slikar Lazar Piljočić.

Foto: Verko Ignjatović

– Kad smo kupovali zemljište, naišli na ostatke vinove loze kao dokaz plodne zemlje koju smo iskoristili za 20 mladih sadnica masline, 20 oleandera, 4 bugenvilije, nekoliko jasmina, na desetke lavandi i nekoliko palmi. Uspjeli smo sačuvati tri velika bora i, iako nam zadaju posla oko čišćenja iglica, ipak su pravi ukras imanja. Posebno mjesto zauzima maslina stara oko 100 godina – objašnjava vlasnica.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije