novi dom

Stan u Zaprešiću koji nas je oduševio kuhinjom, ali i pomno izabranim detaljima

Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/12
15.07.2024.
u 06:00

Ovaj dom u kojem se iščitavaju afiniteti vlasnika i gdje muzika svira sa gramofona i „longplejki“, savršen je primjer vrlo individualnog pristupa uređenju u kojem su vlasnici u potpunosti replicirali sebe i svoj način života i isprepleli ih sa detaljima koji ih vesele što u konačnici čini ovaj prostor iznimno ugodnim

U potrazi i potrebi za novim domom vizija je gotovo uvijek polazišna točka. Ideja o idealnom prostoru u kojem će se provoditi većina vremena i zasigurno neki od najljepših trenutaka kreira koncept koji, gotovo kao „to – do“ lista, prati etape potrage. Tročlanoj obitelji ta potraga za novim domom bila je u isto vrijeme i potreba – malen, ali sladak, stan u kojem su živjeli postao im je prostorno ograničen za njihov način života. Svjesni teorije da savršen stan ne postoji, s jasnim kriterijima, ali i tolerancijom prema ustupcima, svoj su novi dom pronašli u širem centru Zaprešića, gdje je vlasnica „vezana“ poslom, u novoizrađenoj pametnoj zgradi.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Naoružani strpljenjem, jer je završetak izgradnje kasnio gotovo godinu i pol dana radi čega su dio vremena proveli u najmu, danas uživaju u svojoj oazi koja je zadovoljila neke od najvažnijih traganja. Dobar pogled, puno prirodnog svjetla i prostrana dnevna zona bili su najvažniji kriteriji koji je ovaj prostor od gotovo devedeset metara kvadratnih, orijentacije jugoistok – jugozapad, zadovoljio – vlasnica, kroz smijeh, objašnjava da su svakako željeli izbjeći tzv. „špageti“ pogled gdje su zgrade toliko blizu jedna drugoj da se gotovo vidi što susjed objeduje i nadovezuje se da je to možda bila i najvažnija stavka kod biranja novog prostora za život. I doista, impozantna staklena stijena, duga 5 metara ,na koju se nadovezuje prekrasna terasa sa pogledom na šumu, najuočljiviji je dio ovog šarmantnog stana.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Zgrada još uvijek nije u potpunosti dovršena, ali kako vlasnici kažu, podnose taj nedostatak radi ovakvog pogleda i intimnosti koju im isti pruža. Stan se sastoji od ulaznog hodnika, vrlo prostrane „open – space“ dnevne zone, terase po cijeloj dužini, sobe, sad već, djevojke, spavaće sobe i kupaonice. Tlocrtno nije ništa promijenjeno osim što je plinski bojler premješten iz kupaonice, radi bolje iskoristivosti prostora, u hodnik što je ujedno i iskorišteno i kao prostor za pohranu. Najveći izazov bio je urediti maleni prostor djevojačke sobe, a da ona sadrži sve što je djevojci potrebno – krevet dostatnih dimenzija, ormar s kliznim vratima, radni stol te stolić za šminkanje. Sve je napravljeno po mjeri i smješteno na vrlo dosjetljiv način tako da soba ima i prostor za kretanje  - sve u manje od deset metara kvadratnih.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Kupaonica je bila drugi izazov koji je jednako uspješno savladan – od vrlo malenog prostora vlasnici su osmislili vrlo lijepu kupaonicu čistih elegantnih linija, neutralne palete boja sa dodatkom tamne, velikim ogledalom koje je učinilo svoje i prostoru vizualno dao dubinu, prostranim  walk- in tušem spuštenog stropa u koji je smišljeno ugrađena rasvjeta koja daje spa dojam prilikom tuširanja.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Po mjeri napravljeni prostor za pohranu, bijele boje i visokog sjaja, koji se iz ulaznog prostora nastavlja na prostor dnevne zone i tako i vizualno povezuje ta dva prostora, odignut je od poda s ugrađenom rasvjetom čime je postignuta lakoća, ali i vrlo diskretan scenski „moment“. Rasvjeti je posvećena posebna pažnja – tračna rasvjeta na principu „dimmera“ u cijelom je prostoru.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Prostrana dnevna zona vlasnicima je najvažniji i najdraži dio stana, radi koje su i „zažmirili“ na male dimenzije ostalih prostorija, smije se vlasnica, jer, kako kaže, to je prostor gdje provode najviše vremena i organiziraju druženja i večere za prijatelje što ih iznimno veseli. Prostor izuzetne topline, pun dnevnog svjetla vlasnica je s posebnim guštom uredila pri čemu je vidljivo istančano oko za detalje, a najviše od svega jedan posve individualni stil.

Simbioza etno „štiha“, modernog, rustikalnog  vrlo je vješto „uglazbljeno“ . Dominantna sofa, kako vlasnica kaže, boje Namibije, akcent je prostora – dimenzijama i koloristično.  Drvo je materijal koji se provlači kroz prostor i daje mu toplinu  - lijepi blagovaonski stol i stolci s ratanom odlično  su uklopljeni. Oko za pronicljivu kombinaciju tekstura vlasnica je dokazala i odabirom  blagovaonske rasvjete – bestežinska bubble staklena visilica suprotnost je „konkretnom“ drvetu, ali i idealan par.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Linearna crna kuhinja sa središnjim elementom drveta i velikim otokom u koji je integrirana indukcija s ugradbenom napom, kraljica je prostora i mjesto gdje vlasnica provodi s užitkom puno vremena spravljajući domaću tjesteninu, biljno mlijeko, ali i prirodnu kozmetiku. Crna boja kuhinje bila je jednoglasni izbor za ovaj, svjetlom okupan prostor.  Terasa je jedno čudo za sebe – fantastičan prostor za maksimalno opuštanje i uživanje sa pomno uzgojenim mediteranskim biljem i jasminom koje vlasnike, olfaktivno, vodi u Istru u koju su oboje zaljubljenici.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Ovaj  dom u kojem se iščitavaju afiniteti vlasnika i gdje muzika svira sa gramofona i „longplejki“,  savršen je primjer vrlo individualnog pristupa uređenju u kojem su vlasnici u potpunosti replicirali sebe i svoj način života i isprepleli ih sa detaljima koji ih vesele što u konačnici čini ovaj prostor iznimno ugodnim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije