U bolu

Villa Giardino na Braču pravi je biser, a ima i krevet u kojem je spavao car Franjo Josip

Foto: Privatni album
1/15
07.06.2020.
u 07:00

Kuća je najveću adaptaciju doživjela prije 30 godina, a na vrtu, koji je ponos vlasnika, radi se svaki dan

Reći da je otok Brač poseban, prava je poniznost jer u svim je aspektima, bilo da je riječ o povijesti, vinu ili kuhinji, to doista jedinstveno mjesto. Osim što se može pohvaliti prirodnim okruženjem nadrealnih ljepota, svako je bračko selo prožeto jednostavnošću otočkog života koji postoji u savršenom skladu mora i kamena.

Foto: Privatni album

Svako selo na ovom otoku ima posebno svojstvo, svoj identitet. Stanovnici Brača ovaj identitet drže u srcu, čuvajući i promičući svoje običaje i svoju kulturnu i enogastronomsku baštinu.

Foto: Privatni album

U tom je smislu Brač uistinu otok obilnog bogatstva. Janjetina s Brača, vitalac (janjeći ražnjići), varenik (koncentrirana esencija grožđa), ovčji sir i skuta, smutica (kozje mlijeko i koktel od crvenog vina), riba, maslinovo ulje i vino Bol Plavac specijaliteti su koji su poznati nadaleko, dok je kamen s Brača, koji je korišten za gradnju dijelova Bijele kuće i atrija zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, sam po sebi priča. Kamen je “odabran” u davna vremena, a i danas je “izabran”. Najpoznatiji otočki desert – torta hrapoćuša – također je posvećen kamenu, izgledom koji podsjeća na njegovu hrapavu površinu, što je posebno karakteristično za selo Dol. Svaki pojedini dio otoka krije svoje čudo, nešto čarobno, riznicu koja moli da se otvori.

Foto: Privatni album

Među njima je i Villa Giardino koja se nalazi u srcu grada Bola – malog, ali moćnog turističkog mjesta slikovite ljepote koje se nalazi na jugu otoka. Ovo nekad zanemareno imanje obnovljeno je prije trideset godina. Kako se nalazi u jednom od glavnih gradskih parkova, koji su stanovnici Bola nazivali “giardino”, vila i danas nosi ovo ime. Sjaj vile jedna je od njezinih najvažnijih karakteristika; ona je već osvojila višestruke nagrade kao što su nagrada za najljepši vrt u Bolu, Plavi cvijet za najbolje njegovano dvorište i doprinos krajoliku Bola. Njegova prvoklasna hortikultura čini ovu vilu i dvorište ponosom Bola, kao i cijelog otoka.

Foto: Privatni album

Dok je vila danas boutique hotel, u prošlosti je to bilo imanje obitelji kapetana Kraljevića. Kada je riječ o arhitekturi, to je zgrada čistih linija u kojoj još uvijek živi duh bidermajerskog doba kako u unutrašnjosti tako i izvana. Ono što ovu vilu čini još posebnijom je soba s krevetom na kojem je car Franjo Josip spavao tijekom posjeta Bolu 23. travnja 1875. godine. U njegovu čast sagrađene su i Kraljeve stepenice u blizini gradske tržnice u središtu grada, a na samom vrhu Velikog dolca kod Ložišća nalazi se i kameni most posvećen Franji Josipu. Uz “kraljevsku atmosferu” povezanu s Franjom Josipom, Villa Giardino ponosi se i kraljevskim tretmanom koji nudi svim svojim gostima.

Foto: Privatni album

U Vili Giardino svi su gosti kraljevi i kraljice. Već za doručkom, koji je jedna od karakteristika hotela, moći ćete osjetiti ovu poznatu toplinu i gostoprimstvo.  Poštivanje naših gostiju, razumijevanje svih potreba, vrhunska usluga, predan rad, cijene i strast temelj su našeg rada. Nuditi najtopliju moguću gostoljubivost, prilagoditi se raznolikosti i njegovati srdačan odnos s gostima vrijednosti su koje su naše najveće bogatstvo. Posvećeni smo poštivanju tih načela svaki dan, bez ikakvih kompromisa i s punom predanošću, jer svjesni smo da, bez obzira na ljepotu hotela, njegova vrta, grada, prirodnog okruženja i mora, ljudi su ono što je doista najvažnije. Bez ovog ljudskog elementa sve se svodi na ništa – naglašava vlasnik Marino Franinović.

Foto: Privatni album

Iako se nalazi u centru grada, vila nije izložena pogledu znatiželjnih očiju s ulice i stoga je utočište koje štiti privatnost i intimu svojih gostiju. Nalazi se na minutu hoda od plaže, a do svih drugih sadržaja stiže se za pet do petnaest minuta hoda. Na kraju grada nalazi se dominikanski samostan s prekrasnim vrtom, smještenim na liticama iznad mora, koji pruža prekrasan pogled na morsku pučinu. U blizini samostana nalazi se i prelijepa plaža, a oni koji traže mir i samoću svoje utočište mogu pronaći na nekoj od divljih plaža. Ako šetnicom ili brodom krenete prema drugoj strani, stići ćete do čuvene, zapanjujuće lijepe plaže Zlatnog rata, hrvatske Copacabane. Budući da se nalazi u vjetrovitom kanalu, Zlatni rat također je savršen izbor za sve ljubitelje vodenih sportova. No, vratimo se još nakratko vili koja oduševljava smještajem.

Foto: Privatni album

Nježne nijanse glavna su karakteristika prostora kojem je cilj, vidi se na prvu, gostu pružiti maksimalnu udobnost. Tome svakako doprinosi i pogled koji puca s gotovo svih prozora ovog velebnog zdanja. Posebna pak priča veže se uz, kako smo već ranije spomenuli, brojnim priznanjima ovjenčan vrt, u kojem je moguće uživati u posebnim i vrlo intimnim trenucima bilo da se radi o doručku, koktelu ili pak večeri. Pri uređenju vile korišteni su mahom prirodni materijali, uz ranije spomenuti kamen tu su drvo i prirodne tkanine, a sve zajedno tvori savršenu kulisu za potpunu relaksaciju. Još jedna posebnost ove vile svakako je lobi koji je svojevrsni hommage otočkoj baštini i zapravo je poput prave male galerije gdje će ljubitelji umjetnosti, povijesti, ali i dobrog i zanimljivog dizajna, uživati satima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije