Čak i ako niste ljubitelji pržene hrane, sigurno se i u vašem kućnom otpadu nađe ulje. A to je jedan od velikih zagađivača. Primjerice, samo u Italiji baci se oko 200.000 tona jestivog ulja u okoliš što uzrokuje onečišćenje tla i vode. Kako to spriječiti?
Stručnjaci predlažu recikliranje jestivog ulja za novo prženje. Učinite to u nekoliko koraka: procijedite ulje kroz gazu da eliminirate ostatke hrane. Ulje u kojem se pržilo povrće nije preporučljivo koristiti za prženje mesa.
Reciklirano ulje treba držati na hladnom, tamnom mjestu, u hermetički zatvorenoj posudi. Ulje prolazi oksidaciju pa ga je dobro staviti u hladnjak.
Prije ponovnog korištenja jestivog ulja, provjerite izgled i miris. Ako se užeglo ili promijenilo boju nemojte ga koristiti. Prije ponovnog korištenja jestivo ulje treba zagrijati na temperaturi od 190 ° C kako bi se uklonili svi mikroorganizmi zagađivači. Ako se prilikom zagrijavanja počne pušiti, nije za upotrebu.
>>Za moderne kućanice: posuda za cvijeće koja reciklira vodu