uređenje doma

Idealan ormar treba zadovoljiti ove kriterije, dizajnerica upozorava na najčešće greške

ormari
Shutterstock
06.09.2022.
u 06:00

Razmislite gdje će točno biti ormar i provjerite veličinu raspoloživog prostora – to je dosta velik komad namještaja i vrlo često postoji samo jedno prikladno mjesto za isti pa time bi trebao savršeno „sjesti“ u taj prostor

Želja  za dobrom organizacijom prostora u kojem živimo potpuno je prirodna potreba jer nam ona olakšava svakodnevicu, a i stvara određeni mir spoznajom da su nam odjeća, predmeti i ostalo uvijek pohranjeni na mjestu koje nam najbolje odgovara, da nam je raspored namještaja, osim vizualno i stilski ugodan, isto tako praktičan, udoban, da nam je sve lako dostupno i prohodno i da ne gubimo vrijeme ujutro, spremajući se za dnevne obaveze, razmišljajući gdje nam se što nalazi.

Foto: screenshot/facebook

Jedna od možda i najvažnijih stavki prilikom ulaska u novi prostor -  kupovine istoga ili pak najma, jest razmišljanje o mogućnostima pohranjivanja stvari – ormarima. I vrlo često to može biti i jedna od glavne problematike – kamo sa stvarima: odjećom, obućom, putnim torbama i sl.  

Foto: screenshot/facebook

Sa sigurnošću se može reći da je ormar jednako važan komad namještaja koji nikako nije samo prostor gdje ćemo „sakriti“ ono što posjedujemo i već samim time što dimenzijama svakako odskače od ostalog namještaja, izabrati adekvatan ormar koji će se stilski uklopiti u prostor, a i zadovoljiti specifične zahtjeve – pronaći pravu ravnotežu stila i funkcionalnosti, nije jednostavno i naravno, uvijek ovisi o razumijevanju naših prohtjeva i potreba  te mogućnosti koje nudi sam prostor.

ormari
1/16

Mogućnosti pri odabiru ormara su nebrojene: dvokrilni, trokrilni, sa kliznim vratima, s ogledalima na frontama, kutni ormar, a kad otvorite fronte ponovo vam je na izbor bezbroj mogućnosti pohranjivanja stvari: vješanje, ladice, police, „košare“.

Kakva će unutrašnjost ormara biti ovisi najviše o tome kakva vam je vrsta skladišnog prostora potrebna – treba li vam više visećeg prostora za odjeću, police za obuću, ladice za manje odjevne predmete, za kozmetiku i dodatke i sl.

Foto: Privatni arhiv

No prva i najvažnija odluka je odabir između samostojećeg ili ugradbenog ormara. Slobodnostojeći ormari su praktičnija i jednostavnija opcija iz razloga što su lakši za transport i uvijek ih možete ili premjestiti u drugu prostoriju ili ponijeti sa sobom ukoliko mijenjate životni prostor. Ali ako odluka padne na ugradbeni ormar ili ako je to jedina moguća varijanta koju vam prostor dozvoljava, on neće biti prenosiv i trebat će malo vremena za projektiranje i izradu, no daje slobodu prilagođavanja veličine, materijala, boje, završne obrade te dodataka za pohranu, a uvijek njegove fronte možete „razbiti“ policom za knjige ili ukrasne predmete i time unijeti malo dinamike (u slučaju da vam ga izrađuje stolar po narudžbi).

Razmislite gdje će točno biti ormar i provjerite veličinu raspoloživog prostora – to je dosta velik komad namještaja i vrlo često postoji samo jedno prikladno mjesto za isti pa time bi trebao savršeno „sjesti“ u taj prostor. Ako u ormar pohranjujete duge kapute i / ili haljine potrebne će biti šipke po cijeloj dužini ormara ( a najmanje dužine 114cm) , ali ako su u pitanju odijela, dovoljno je samo pola dužine što vam ostavlja mogućnost postavljanja polica ili ladica na ostatak dužine.  Police bi trebale biti dublje, ali nikako preduboke da vam odjeća bude dostupna i da se ne „gubi“ u ormaru. Preporučena dubina ormara je 60cm (korisne dubine 50cm), ali ona varira od 40cm – 70cm. Ukoliko se radi o dječjem ormaru visina šipke ne bi trebala biti manja od 76cm, a dubina minimalno 40cm. Ako vam prostor dopušta, preporuka je da ormar bude što veći, ali u realnim granicama ( da nije vizualna smetnja npr.) i neka bude čak i do stropa jer ćete si tada osigurati prostor za pohranu većih stvari poput putnih torbi, rezervnih komada posteljine, popluna i prekrivača i sezonskih stvari koje ne koristite često.

Foto: Privatni arhiv

Ono što je vrlo bitno i svakako treba imati na umu je da se ormarom nikako ne smije blokirati rasvjeta ili prirodan izvor svjetla te treba osigurati prohodnost oko istoga  - dovoljna udaljenost od ostalog namještaja ili pak ostaviti dovoljno mjesta za prolaz ukoliko je ormar u hodniku te svakako provjeriti ima li dovoljno mjesta za neometano i lako otvaranje vrata, a nije riječ o ormaru s kliznim vratima.

ormari
1/10

Svakako uskladite stil ormara s postojećim stilom interijera i cjelokupnog namještaja ukoliko se ne radi o unaprijed smišljenom projektu gdje je svaka vrsta prostora za skladištenje unaprijed smišljena. To podrazumijeva vrstu završne obrade, boje i detalje na vratima – ukrasna vrata odaberite za raskošnu sobu, a za minimalistički dojam ili pak efekt „walk – in“ garderobe, elegantni ormar bez vrata. Uskladite paletu boja u slučaju da ne želite dojam otkačenosti pa odaberete nešto baš suprotno od očekivanog, ali neka se svakako estetika dizajna vašeg ormara nadopunjuje sa ostatkom prostora radi vizualnog sklada.

Uz malo truda, možda i pokoji dobar savjet i dobro planiranje, ormar, osim svoje funkcionalne uloge, može biti i jako lijep i nenametljiv ukras vašeg doma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije